Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Γιατί είναι ακόμη υπουργός ο στρατηγός Τόσκας;

Του Γ. Λακόπουλου


Τι είδους υπουργός  Προστασίας του Πολίτη και δημόσιας τάξης είναι ο Νίκος Τόσκας; Απάντηση: αδιάφορος.  Π.χ. 93 καθηγητές της Νομικής κατήγγειλαν ενυπογράφως ότι εντός και πέριξ της σχολής τους διαπράττονται ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και η διακίνηση ναρκωτικών. Οποιοσδήποτε υπουργός με αυτή την ιδιότητα θα είχε σπεύσει να διαπιστώσει την ακρίβεια της καταγγελίας και να  απευθυνθεί στον εισαγγελέα για τη συνέχεια.
Στην Ελλάδα. Σε μια άλλη χώρα αυτό θα το είχε κάνει ήδη ο αρχηγός της αστυνομίας, για να πούμε ο διοικητής του αρμοδίου αστυνομικού τμήματος. Αλλά, επειδή στα καθ’ ημάς για να εφαρμοσθεί ο νόμος πρέπει να δώσει εντολή ο υπουργός, η καταγγελία, καθόλα υπεύθυνων ανθρώπων μένει χωρίς απάντηση.
Για να μην σπεύσει το σύστημα Μητσοτάκη να αποφανθεί ότι αυτά συμβαίνουν λόγω ΣΥΡΙΖΑ και επειδή ο Τσιπρας καλύπτει τους παράνομους, να σημειωθεί ότι αυτό ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη  με εξαίρεση την περίοδο του Γιάννη Πανούση που δεν μακροημέρευσε  στο υπουργείο. Π.χ. το 2012 από τη Νομική Σχολή επίσης έγινε σε όλες τις αρμόδιες αρχές καταγγελία και μηνυτήρια αναφορά-με το ίδιο περιεχόμενο, αλλά δεν υπήρξε  ανταπόκριση. Και δεν κυβερνούσε ο Τσίπρας.
Υπάρχει ένα θέμα λοιπόν, όχι με το ποιος κυβερνάει, αλλά με το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του ο υπουργός Προστασιας του Πολίτη οποιασδήποτε κυβέρνησης. Προφανώς είναι ανοησία ο υπαινιγμός, ενίοτε και ο ισχυρισμός, ότι οι Συριζαίοι δεν αφήνουν τον Τόσκα να επέμβει για να εξακριβώσει τις καταγγελίες και να πράξει τα δέοντα.
Αυτό έπρεπε να το κάνει ο αστυνομικός διοικητής της περιοχής και αν δεν το κάνει να τον αντικαταστήσει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ.  Αν ούτε αυτός ασχολείται να βάλει άλλον στη θέση του ο  υπουργός. Τελικά, αν ούτε και αυτός συγκινείται, να τον αντικαταστήσει ο Πρωθυπουργός. Προτού τους αντικαταστήσει όλους μαζί ο πολίτης.
Υπάρχει λοιπόν ένα κρίσιμο ζήτημα εφαρμογής του νόμου σε μια πολύ ζωτικής σημασίας περιοχή καθόσον σχετίζεται  με την εκπαίδευση. Αφού το θέμα δεν αντιμετωπίζεται υπηρεσιακά,  ας αντιμετωπισθεί  πολιτικά. Να ζητήσει ο Πρωθυπουργός  εξηγήσεις από τον υπουργό του. «Τι είναι αυτά  που γράφουν οι καθηγητές της Νομικής;» . Αν είναι υπερβολές να επιτιμηθούν δημόσια. Αν έχουν βάση να υπάρξει παρέμβαση. Και αν  δεν μπορεί ο σημερινός υπουργός να αναλάβει άλλος. Έτσι δουλεύει το σύστημα για να είναι αποτελεσματικό.
Κατά πάσα πιθανότητα  η Πολιτεία δεν γνωρίζει αν οι καταγγελίες των καθηγητών της Νομικής είναι ακριβείς γιατί τα αρμόδια όργανά της δεν ασχολήθηκαν με το θέμα. Το θεωρεί ασήμαντο η φυσιολογικό; Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει πολιτική διαχείριση, αν μη τι άλλο και για λόγους συμβολισμού.
Αν ο Πρωθυπουργός δεν έστειλε στο σπίτι του τον υπουργό που κάπνιζε σε δημόσιο χώρο- ή δεν απαλλάσσει από τα καθήκοντά του τον άλλο υπουργό με δραστηριότητα  κακόγουστου μπλόγκερ, ας το κάνει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αν δεν κινητοποιείται σε μια τέτοια καταγγελία, πότε θα το κάνει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: