Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Στα άκρα η σύγκρουση Μητσοτάκη-Σαμαρά – Καταλύτης εξελίξεων στη Ν∆ ο αµερικανικός παράγοντας

 AB7CF725-ADAD-4CA4-ADCE-2B5C858B156BΔύο είναι οι παράγοντες που επισπεύδουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με το κλίμα στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θυμίζει… χαρακώματα.
Η εξόφθαλμα άβολη θέση και η αφωνία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ποινική δίωξη κατά του κουμπάρου της Ντόρας Μπακογιάννη και ισχυρού μιντιακού υποστηρικτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαγγέλη Μαρινάκη, για εμπορία ναρκωτικών, με αφορμή την υπόθεση του «Noor1», δείχνουν από τις πρώτες κιόλας μέρες ικανές να απελευθερώσουν αλυσιδωτά τις αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό της Πειραιώς, ρίχνοντας την πρώτη… μπαλοθιά σ’ έναν «γαλάζιο» πόλεμο όλων εναντίον όλων.
Όταν πριν από κάποιους μήνες, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις συνομιλίες Γιαννουσάκη – Καμμένου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε σε μια αποστροφή του ότι η κυβέρνηση «χτυπά τον κ. Μαρινάκη για να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία» φαίνεται ότι δεν αντιλαμβανόταν πως παραδέχεται τη σχέση πλήρους εξάρτησής του με τον Πειραιώτη εφοπλιστή. Σήμερα, μία εβδομάδα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης στον επιχειρηματία, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος ακριβώς με αυτή την ομολογηθείσα εξάρτηση, η οποία ρίχνει βαριά σκιά πάνω από την Πειραιώς.
Αν και μέχρι στιγμής κανείς από το «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν έχει πει κουβέντα για την υπόθεση, η σχετική αφωνία δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί για πολύ – κι αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Ηδη, άλλωστε, μεγάλο τμήμα της ΝΔ, σε κορυφαίο μάλιστα επίπεδο, «βράζει» για την απόλυτη ταύτιση του κόμματος με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, την οποία όλοι χρεώνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε αυτούς που όψιμα εισήλθαν στο στρατόπεδο των επικριτών της συμμαχίας με τον εφοπλιστή ανήκει και το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στο παρελθόν είχε δεχτεί ισχυρά πλήγματα από τα πρωτοσέλιδα του εκδοτικού συγκροτήματος του Πειραιά, με αποκορύφωμα την υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων και την αποκάλυψη των τιμολογίων που έκοβε η ΝΔ επί κυβερνήσεώς του στον Παναγιώτη Μαυρίκο.
Οι πρωτοφανείς επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη του σαμαρικού Antinews, που παραδοσιακά απηχεί τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί. Η ιστοσελίδα έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι «έχει δίκιο ο Πάνος Καμμένος» για την ταύτιση Μητσοτάκη – Μαρινάκη, που «εκθέτει τη ΝΔ», επιβεβαιώνοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε την τελική αντεπίθεση στον άνθρωπο που ο ίδιος διάλεξε να στηρίξει για την (εκληφθείσα από τον ίδιο ως… προσωρινή- μεταβατική) αρχηγία της συντηρητικής παράταξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαφαινόμενο οριστικό ρήγμα στις σχέσεις Μητσοτάκη – Σαμαρά αλλά και η κινητικότητα του καραμανλικού στρατοπέδου έρχονται την ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει δικό του κομματικό «πέλμα», «μητσοτακικοποιώντας» την παράταξη μέσα από το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, κενό το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε καλύψει από τον κομματικό μηχανισμό Σαμαρά, από τον οποίο, ωστόσο, προκύπτει εμφανής πρόθεση απαγκίστρωσης.
Ο Πάιατ απομονώνει Σαμαρά
Είναι, ωστόσο, ένα αίσθημα κάθαρσης και διαφάνειας αυτό που ωθεί τον Αντώνη Σαμαρά στη μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η αλήθεια είναι αρκετά πιο πολύπλοκη, όπως επισημαίνουν «γαλάζιοι» παρατηρητές και παροικούντες την Ιερουσαλήμ της ΝΔ.
Μετά τα τρία απανωτά ραντεβού του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Αμερικανό πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση σε όλους τους πολιτικούς κύκλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του εντός της εβδομάδας προχώρησε σε μια… οβιδιακή αλλαγή πλεύσης αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. «Δεν έχω προεξοφλήσει τη στάση της ΝΔ στο ονοματολογικό. Η ΝΔ θα εξετάσει την όποια συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, τραβώντας διαχωριστική γραμμή από τη θέση του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη για το Σκοπιανό, την οποία είχε υιοθετήσει άκριτα και σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις του ίδιου, της αδερφής του, του Κώστα Καραμανλή αλλά και της παρακαταθήκης του πατέρα του.
Το παράθυρο που άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για στήριξη τυχόν λύσης στο ονοματολογικό, ενώ προηγουμένως είχε ταχθεί υπέρ των συλλαλητηρίων κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και είχε υποστηρίξει ότι «η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη χρονική συγκυρία», είναι δεδομένο ότι έχει προκαλέσει… νευρικό κλονισμό στο σαμαρικό στρατόπεδο, το οποίο βλέπει την εμβληματική ρομφαία του να πέφτει με φόντο την αμερικανική πίεση στην ηγεσία της ΝΔ.
Η αλλαγή στάσης του κ. Μητσοτάκη υποδεικνύει την προσπάθειά του να μην μείνει πολιτικά μόνος στα μείζονα ζητήματα που επιλέγουν να ανοίξουν η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, είτε πρόκειται για το Σκοπιανό είτε, σε δεύτερο χρόνο, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία κρύβει νέα παγίδα… κυβίστησης για την Πειραιώς. Η αλλαγή αυτή ήρθε, ωστόσο, την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηρεί -για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει- αποστάσεις και από την εμπλοκή Σαμαρά – Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis. Στην πρόσφατη συνέντευξή του χαρακτήρισε «και σκάνδαλο και σκευωρία» την υπόθεση, λησμονώντας, βέβαια, να επισημάνει αυτό που υπογράμμιζε μέχρι πριν από λίγο καιρό: ότι, δηλαδή, το σκάνδαλο αφορά μόνο στην υπερτιμολόγηση από γιατρούς…
Πλέον, με αφορμή – όχι αιτία – την υπόθεση Μαρινάκη, το δίδυμο Σαμαρά – Γεωργιάδη γνωρίζει ότι η μόνη περίπτωση να διασωθεί πολιτικά, εάν οι δυο τους γλιτώσουν από το σκάνδαλο Novartis, είναι προτάσσοντας την παρακαταθήκη των «πατριωτικών» αντανακλαστικών σε μια χοντροκομμένη επανάληψη της διάσπασης του 1992.
Με αυτά τα δεδομένα, κανείς δεν παραγνωρίζει ότι όλα αυτά συντελούνται τη στιγμή που οι ζυμώσεις για νέο κομματικό φορέα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας στα πρότυπα της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, υποστηριζόμενη από βορειοελλαδίτικα επιχειρηματικά συμφέροντα και από τους Ανδρέα Παπαμιμίκο και Τάκη Μπαλτάκο, είναι πιο έντονες από ποτέ.
Επίσημη συνιστώσα από καραμανλικούς
Το καραμανλικό στρατόπεδο, το οποίο εδώ και καιρό αναζητά βαλβίδα αποσυμπίεσης κόντρα στην πλήρη μετατροπή της παράταξης σε υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς από το κράμα Μητσοτάκη – Σαμαρά, φαίνεται ότι σε παρασκηνιακό επίπεδο ζυμώνεται πανελλαδικά και πλέον είναι έτοιμο για επίσημες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Οι κινήσεις αυτές είναι γνωστές στην ηγεσία της ΝΔ και στο σαμαρικό στρατόπεδο, όπως έχει επιβεβαιωθεί κι από τη σφοδρή πολεμική που έχουν εξαπολύσει εναντίον καραμανλικών αλλά και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού όλα τα φίλα προσκείμενα στο δίδυμο Μητσοτάκη – Σαμαρά μέσα ενημέρωσης.
Από τις εφημερίδες του συγκροτήματος Μαρινάκη μέχρι το σαμαρικό Antinews τα «χτυπήματα» στον Κώστα Καραμανλή αλλά κατά περιπτώσεις και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, είναι συχνά.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 44 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο 8 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: