Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ποινική διωξη εναντίον Παπαγεωργόπουλο και Ζορπίδη

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εις βάρος του πρώην δημάρχου, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών, Μιχάλη Ζορπίδη κι ενός υπαλλήλου - στελέχους των ..
οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.
 Τη δίωξη απήγγειλε ο αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, μετά την ολοκλήρωση σχετικής έρευνας στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκόμενων, στη μεγάλη υπόθεση της υπεξαίρεσης του δήμου, προσώπων. Για το σκέλος που αφορά το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» σχηματίζεται νέα δικογραφία, ανεξάρτητη απ’ αυτήν της υπεξαίρεσης. 
 Η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά στο πολυσέλιδο πόρισμά της διαπίστωσε καταθέσεις στους κοινούς λογαριασμούς των παραπάνω προσώπων και των συζύγων τους, που δεν συνάδουν με τα έσοδα που έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Πιο αναλυτικά, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του τέως δημάρχου βρέθηκε χρηματικό ποσό ύψους 1.000.040 ευρώ, ενώ τα ποσά στους λογαριασμούς του Μ. Ζορπίδη και του Μ. Λεμούσια είναι αντιστοίχως 6 εκατ. και 870.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον ανώτερο υπάλληλο του δήμου βρέθηκε κατατεθειμένο σε τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 160.000 ευρώ. Οι παραπάνω, που αναμένεται το επόμενο διάστημα να απολογηθούν για την εν λόγω υπόθεση στον γ΄ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, κατά την ανωμοτί εξέτασή τους σε προανακριτικό στάδιο, φέρεται να είπαν ότι πρόκειται για τους «κόπους μιας ζωής», ενώ έκαναν, παράλληλα, λόγο για καταθέσεις που προέρχονται από επενδύσεις. 
 Παπαγεωργόπουλος: «Θα υπομείνω και αυτή την δοκιμασία» 
 Για πρωτοφανή επίθεση κάνει λόγο ο κ. Παπαγεωργόπουλος, σε δήλωσή του για την ποινική δίωξη. «Όλη μου η ζωή άλλωστε είναι μία δοκιμασία και μία προσφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 17 χρόνια αθλητής, σημαιοφόρος της Ολυμπιακής Ομάδος, 17 χρόνια βουλευτής, 2 χρόνια υπουργός, 12 χρόνια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία 4 χρόνια δέχομαι μία πρωτοφανή επίθεση για λόγους που πιστεύω ότι όλοι οι Θεσσαλονικείς, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως, εύκολα αντιλαμβάνονται», τονίζει και προσθέτει: «Σήμερα ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν 1 εκ.€ των εισοδημάτων μου κατά τα τελευταία 12 χρόνια, όταν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα έσοδα εμού και της οδοντιάτρου συζύγου μου ανέρχονται στο ύψος των 2,2 εκ €». Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, μέσω ανακοίνωσής του διαβεβαιώνει πως απολύτως τίποτε το γκρίζο δεν υπάρχει στην υπόθεση αυτή και το μόνο που ζητά από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να προχωρήσει ταχύτατα η όλη διαδικασία. 
Μ. Ζορπίδης: «Είχα την ατυχία να γίνω αντιδήμαρχος και τραβάω του Χριστού τα Πάθη» 
 «Τα 6 εκ. ευρώ, είναι λογαριασμοί της εταιρίας μου, εδώ και 35 χρόνια, που απασχολεί 160 εργαζομένους. Είναι πολλά; Είναι όλα δικαιολογημένα, με τους λογιστές, στην εφορία… Αν δεν το καταλαβαίνουν, να πάμε να τους το εξηγήσουμε», δηλώνει ο κ.Ζορπίδης. Υποστήριξε πως το κύκλωμα θέλει απατεώνες και γι’ αυτό ευθύνεται όλο το σύστημα. «Είχα την ατυχία να γίνω αντιδήμαρχος και τραβάω του Χριστού τα Πάθη. Και έχω επίσης μια δεύτερη ατυχία: να έχω επιχείρηση. Δε γίνεται να υποφέρουμε εμείς, για λεφτά που έκλεψε κάποιος άλλος», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: