Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Αλαλούμ και πάνω τούρλα...

thumb
Μόνο… άγια δεν θα είναι τα Χριστούγεννα για τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται με το όπλο «παρά πόδα» περιμένοντας πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το μέλλον του Κινήματος και κυρίως πότε θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η αναβολή της...
συνεδρίασης ενός πολυμελούς, απροσδιόριστου και εκτός καταστατικού οργάνου, που μόνο ο τέως πρωθυπουργός μπορούσε να εμπνευστεί, προκάλεσε ρίγη εκνευρισμού και εμπέδωσε την πεποίθηση πολλών ότι επιχειρεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου να δει τι μπορεί να κάνει και κυρίως αν μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Πολλοί είπαν στο παρασκήνιο ότι επιχειρεί να μετατρέψει έναν ουσιαστικό διάλογο σε φιλοσοφική ημερίδα.
Οι σφοδροί επικριτές του, όμως, επισημαίνουν ότι με τη στάση του αυτή το μόνο που κατορθώνει είναι να αυξάνει την αποσυσπείρωση του κόμματος, αφού έτσι κι αλλιώς στο τέλος της μέρας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την προεδρία του κόμματος, με μοχλό πίεσης τις δημοσκοπήσεις.
Συνεργάτες
Μετά λοιπόν την επάνοδο του πρωινού καφέ στην Ιπποκράτους, όπου οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (Αθανασάκης, Βάρτζελη, Ελενόπουλος, Θέος, Μπεγλίτης) μαζί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους αποφάσισαν να αναβάλουν για την ερχόμενη Τρίτη την έναρξη του εσωκομματικού διαλόγου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Παπανδρέου δεν σκοπεύει να πέσει αμαχητί. Συγκροτεί και πάλι μια ομάδα συνεργατών στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να οργανώσει την άμυνά  του. Μετά το κράξιμο του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου για την αναβολή της συνεδρίασης και τη σχετική γκρίνια του Ν. Σαλαγιάνη, και η τρόικα του ΠΑΣΟΚ διέρρευσε όχι μόνο την ενόχλησή της αλλά και την πλήρη διαφωνία της για την ατζέντα του ΠΑΣΟΚ, όπως τη διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
Όπως έγινε γνωστό, προχτές ο Γ. Παπανδρέου δεν ήθελε να ανοίξει τον διάλογο μόνο με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως του ζητήθηκε, αλλά στη συνεδρίαση ήθελε να συμμετάσχουν όλοι οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, οι νυν και πρώην πρόεδροι της Βουλής, ο γραμματέας της Κ.Ο. κ.ά. Δηλαδή πάνω από 30 άτομα, αλλά στην υπόθεση μπήκαν σφήνα και οι υφυπουργοί που διατύπωσαν την απογοήτευσή τους για τον αποκλεισμό τους, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το σώμα των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση σε περισσότερους από 60!!!
Ο επίσημος λόγος της αναβολής είναι η διήμερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και η έλλειψη χρόνου για έναν επαρκή διάλογο.
Κόβει δεσμούς
Στο μεταξύ το σκληρό ροκ από ηγετικά στελέχη συνεχίζεται, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κάνει τον περισσότερο θόρυβο, επιχειρώντας να αποδομήσει πλήρως τη διετία Παπανδρέου και να κόψει οποιονδήποτε δεσμό με τον πρόεδρο του κόμματος που φανατικά στήριξε στη σύγκρουση του 2007 και υπηρέτησε με αυταπάρνηση, ζήλο και ένταση  – αντίστοιχη αυτής που εκφράζει τώρα - όλο αυτό το διάστημα. Η πλήρης αποστροφή της κυβερνητικής διετίας με σκληρότητα αντίστοιχης της Ν.Δ. ξένισε πολλά στελέχη, τα οποία με όσα είπε στον Αλέξη Παπαχελά και στον ΣΚΑΪ αναρωτιούνται τι επιχειρεί να κερδίσει, με δεδομένο ότι:
♦ Όσοι απέμειναν στο ΠΑΣΟΚ ανήκουν μάλλον στον σκληρό παπανδρεϊκό πυρήνα.
♦Όσοι αυτομόλησαν από το ΠΑΣΟΚ και κινούνται προς τα Αριστερά πολύ λίγο συγκινούνται από τον στεγνό και στυγνό πολιτικό του λόγο, που φλερτάρει με τον νεοφιλελευθερισμό και ψέγει τον τέως πρωθυπουργό, ο οποίος τόλμησε να δώσει ένα μικρό επίδομα στις αρχές της διακυβέρνησής του.
♦Όσοι κινήθηκαν προς τα δεξιά και ειδικά προς τη Συγγρού, γιατί πείστηκαν από τον πολιτικό λόγο Σαμαρά που επαναδιατυπώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν έχουν κανέναν λόγο να επανακάμψουν στο «πιστό αντίγραφο» και να μην ακολουθήσουν τον αρχηγό της Ν.Δ. αντιπολίτευσης που και εγκαίρως αρνήθηκε το μνημόνιο και άλλο οικονομικό δρόμο ζητούσε εξ αρχής.
Αυτό που δεν μπορεί να απαντήσει με πειστικότητα είναι γιατί συνέχισε να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση κηπουρών ο Χρυσοχοΐδης και δεν τα βρόντηξε ή γιατί δέχτηκε να συμμετάσχει στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και μάλιστα σε περίοπτους ρόλους. Σ’  αυτά και άλλα ερωτήματα που δεν έχει απαντήσει, αναμένεται να κληθεί από στελέχη του κόμματος να πάρει θέση ο υπουργός Ανάπτυξης. Οι κακές γλώσσες στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι όσο βλέπει την υποψηφιότητά  του κολλημένη σε μονοψήφια νούμερα θα σηκώνει τους τόνους με στόχο κυρίως τους νοικοκυραίους του μεσαίου χώρου που ψάχνονται.
Ο Λοβέρδος παίζει κατενάτσιο
Στο ίδιο γήπεδο, όμως, παίζει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που όμως πετάει στις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του, ώς τώρα δεν «κατουράει εκεί που έπινε» και ακόμα δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Οι κακές γλώσσες του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι ο ίδιος το σκέφτεται σοβαρά, αφού μπορεί να κάνει και πίσω την τελευταία στιγμή, αν νιώσει ότι οδηγείται σε μια κούρσα χαμένη από χέρι. Το πρόβλημα του υπουργού Υγείας είναι αν θα μπορέσει να πείσει και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν εγκαταλείψει το κόμμα να επιστρέψουν και να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, αφού σε όσους έχουν απομείνει ο Βενιζέλος φαίνεται να έχει άνετο προβάδισμα, ενώ θεωρητικά και ο μηχανισμός Παπανδρέου θα δουλέψει υπέρ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στη λογική ότι θα είναι ο μόνος που δεν θα επιχειρήσει την αποδόμηση του τέως πρωθυπουργού.
Όλα αυτά ενώ τα νεύρα των στελεχών έχουν γίνει… κρόσσια περιμένοντας τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ο σοβαρότερος παράγοντας αποσταθεροποίησης και ουσιαστικής κρίσης του κόμματος είναι αν θα θελήσει ο τέως πρωθυπουργός να ελέγξει τις εξελίξεις. Από την Τρίτη των Χριστουγέννων τα σπουδαία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: