Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η κρισιμότερη ημέρα στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ - Ο Γ. Παπανδρέου ανοίγει την Τρίτη τα "χαρτιά" του για τη διαδοχή


- Η Νέα Δημοκρατία φέρεται να θέλει στην ηγεσία τον Γ. Παπανδρέου στις επόμενες εκλογές
- Νωρίτερα από τη συνεδρίαση θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο
- Τα κορυφαία στελέχη κρατούν στάση αναμονής πριν δηλώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους
- Στη συνεδρίαση θα μετέχουν και οι φερόμενοι ως "δελφίνοι"

Μια ακόμη κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι η αυριανή. Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που είναι προγραμματισμένη για τις 3 το απόγευμα σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών για την «επόμενη μέρα» στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και στο οποίο εδώ και 7 χρόνια πρόεδρος είναι ο γιος του Γιώργος Παπανδρέου.

Μια επταετής αμφιλεγόμενη ηγεσία η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2004 με το «δαχτυλίδι» από τον Κώστα Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου, για να φθάσει τον Οκτώβριο του 2009 στην θριαμβευτική νίκη με 11 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ και τελικά μετά από δύο χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και όχι μόνο να οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στο ναδίρ τς ιστορίας του.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στην οποία εκτός από τα 17 μέλη του θα συμμετάσχουν και όλα τα κορυφαία στελέχη-υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και επίδοξοι «δελφίνοι», ενδεχομένως και πρώην υπουργοί και κοινοβουλευτικά στελέχη, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ξεδιπλώσει και να αποκαλύψει τις προ-θεσεις του για τη πορεία του κόμματος ίσως και του ιδίου, αν θα παραμείνει δηλαδή στη αρχηγία και για πόσο χρονικό διάστημα ή θα αποχωρήσει και με ποιο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που στηρίζονται κυρίως σε εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών που συναντήθηκαν μαζί του το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και με βάση συζητήσεις-εισηγήσεις του στενού πυρήνα της «προεδρικής φρουράς», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλίνει προς την αποχώρηση, ωστόσο τονίζουν ότι:

- αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η απρόσκοπτη πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου και η επιτυχία των στόχων που έχουν τεθεί για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, και συνεπώς εκτιμάται ότι οι διαδικασίες για την εκλογή του επόμενου αρχηγού θα ξεκινήσουν αμέσως μετά, δηλαδή τον Φεβρουάριο το νωρίτερο

- οι διαδικασίες αυτές θα εξελιχθούν με βάση το Καταστατικό, δηλαδή εκλογή από τη βάση με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων όπως το 2007, θα προηγηθούν μία ή δύο συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και μετά την εκλογή θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο του κόμματος.

Υπάρχουν όμως αρκετά ερωτήματα που πηγάζουν κυρίως από το τι θέλουν ή το τι επιδιώκουν οι «δελφίνοι» ακόμη και η ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές και τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι δελφίνοι θα επιθυμούσαν ο Γιώργος Παπανδρέου «να πιει όλο το ποτήρι» και να οδηγήσει δηλαδή το κόμμα στις εκλογές, να υποστεί στο ακέραιο όλες τις συνέπειες της πολιτικής του, και να μην επαναληφθεί η ιστορία του 2004, ώστε μετά μετά από τη δεινή ήττα να παραιτηθεί και να ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής

Και η ηγεσία της ΝΔ θα ήθελε του ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου αφού έτσι πιστεύει ότι θα καταποντιστεί και θα έχει περισσότερες πιθανότητες για αυτοδυναμία. Μάλιστα στελέχη της Ιπποκράτους πιστεύουν ότι για αυτό το λόγο η ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει σκηνικό πολιτικής κρίσης με τη στάση που τηρεί απέναντι σε κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου, ωστε να οδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές και το ΠΑΣΟΚ να μην έχει προλάβει να αλλάξει αρχηγό.

Κανείς όμως σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποχωρήσει με αποτέλεσμα οι «δελφίνοι» να «σπρώχνουν» από τώρα τον Γιώργο στην έξοδο, θεωρώντας ότι υπό την ηγεσία τους με βάση και τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ θα διασωθεί κατά κάποιο τρόπο και η ήττα θα είναι αξιοπρεπής!

Ο Ευαγγελος Βενιζέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η τρόικα (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης) και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Χάρης Καστανίδης κ.α. αναμένουν πάντως το αποτέλεσμα της συνάντησης Παπαδήμου-Παπανδρέου που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, τρεις ώρες πριν από την συνεδρίαση του Π.Σ., καθώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το έργο της κυβέρνησης και κυρίως το βίο της, γεγονός που με τη σειρά του θα καθορίσει και τον...βίο του Γιώργου Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Η Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Η Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ; ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ. ΑΠ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΑΠ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΩΣ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΑΠ ΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΗΡΘΕ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΡΧΗ ΤΟΥ 2012 ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΤΣΟΚΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΠΛΗΡΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΛΕΟΝ ΚΙΝΗΤΑΙ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ 7% ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘΟΔΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΦΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΘΑΡΗ.