Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Θέμα αποχώρησης του Γ.Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ


Σκουρής Βασίλης  
 
Την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ζητήσουν Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και-μέσω στελεχών που επηρεάζει-ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ για τον Πρόεδρο του κόμματος στο τραπέζι παραμένει και το θέμα της «δυαρχίας» έως και τις εκλογές.
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το μεσημέρι σήμερα, με τη συμμετοχή υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, μελών της πρώην Κυβερνητικής Επιτροπής, Γραμματέα της ΚΟ κ.λ.π., αναμένεται να πυροδοτήσει «εμφύλιο» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και να φέρει στο προσκήνιο την άτυπη μάχη μιας ακήρυχτης διαδοχής που μαίνεται στο παρασκήνιο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου-που συνομίλησε την Παρασκευή με κορυφαία στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δημήτρης Ρέππας-υπολογίζοντας και στην ανάγκη να μην διαταραχθεί η κυβέρνηση από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, δεν αναμένεται να ανοίξει ο ίδιος, τουλάχιστον εξ αρχής, τα χαρτιά του. Αφού θέσει το χρονοδιάγραμμα, που έχει ήδη συζητήσει με τον Γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη, θα ζητήσει να ακούσει τις προτάσεις των μελών που θα συμμετάσχουν στη διευρυμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Μια συνεδρίαση, που θεσμικά θα αμφισβητηθεί από πολλά στελέχη, που θα υποστηρίξουν ότι επιλέχθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θολό τοπίο, να στραφούν όλοι εναντίον όλων, ώστε να μην βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, μάλιστα, προτίθενται να επιτεθούν στους υποψήφιους «δελφίνους», με πρώτον τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατηγορώντας τους ως συνυπεύθυνους για την κατάσταση που έφτασε η χώρα και η «πράσινη» παράταξη, αφού υπήρξαν συμπρωταγωνιστές στις εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, σε καμία συζήτηση δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει αν και πότε θα αποχωρήσει ο ίδιος, ελπίζοντας, μεταξύ άλλων, και στο σενάριο της «δυαρχίας», με τον ίδιο να παραμένει Πρόεδρος και να επιλέγεται (από την ΚΟ ή Συνέδριο;) ο υποψήφιος πρωθυπουργός. Ο οποίος, μάλιστα, θα μπορούσε να είναι εκείνος που θα συγκροτήσει και τα ψηφοδέλτια, ενώ μετά τις εκλογές θα πραγματοποιούνταν η εκλογή Προέδρου από τη βάση του κόμματος. Και όλα αυτά, ενώ το σενάριο της «δυαρχίας» δεν δέχεται κανένα από τα κορυφαία στελέχη, παρά μόνο ορισμένοι «προεδρικοί».

Υπ΄ αυτές τις συνθήκες, η σημερινή συνεδρίαση καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αν η ηγεσία της δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, η παραπέρα απαξίωση του ΠΑΣΟΚ παραμονεύει, ενώ ουδείς θα μπορεί να αποκλείσει και τη διάσπαση…

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: