Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ο κ. Σταϊκούρας μας δουλεύει!

Θάνος Οικονομόπουλος

«Ο ελπίζων χαίροντας, αποθνήσκει...χέζ@ντας!» συνήθιζε να λέει η γιαγιά μου η Ελένη. Θυμήθηκα την θυμοσοφία της, ακούγοντας τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να διατυμπανίζει χαζοχαρούμενα την ικανοποίησή του επειδή «η Ελλάδα, πέτυχε να έχει για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης πρωτογενές πλεόνασμα...». Δηλαδή, τα έσοδά της να είναι περισσότερα από τις δαπάνες της-χωρίς να υπολογίζονται οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων. Τι μας λέει δηλαδή ο... πανευτυχής κ. Σταϊκούρας; Πως η χώρα, με την επιτυχή και σώφρονα διαχείριση της κυβέρνησης, «νοικοκυρεύτηκε», μπαίνει στον ενάρετο δημοσιονομικό δρόμο, ικανοποιεί το βασικό μνημονιακό ζητούμενο. Και τώρα... πάμε γι' άλλα!
Ο κ. Σταϊκούρας, είναι καθηγητής οικονομικών. Εγώ, δεν είμαι. Και χωρίς να θέλω να μειώσω ουδέ κατ' ελάχιστο την θεωρητική επάρκεια αλλά και «διαχειριστική ικανότητα» του κ. καθηγητή και των επιτελών του υπουργείου του (φυσικά, ούτε του προϊσταμένου του κ. Στουρνάρα...), μπορώ να τον διαβεβαιώσω πως κι' εγώ, όπως και ο καθένας από τα 11 εκατομμύρια συμπατριώτες μας, θα μπορούσαμε κάλλιστα να πετύχουμε όσα πέτυχαν όλοι αυτοί οι «ειδικοί», χωρίς μάλιστα να πολυκαυχιόμαστε γι' αυτό. Θα προσέθετα, δε, ότι αν μας το επιτρέψει, μπορούμε από αύριο κι' όλας να καταφέρουμε να καταστήσουμε πλεονασματικούς τους βαρύτατα ελλειμματικούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς μας, με τις μεθόδους που εφαρμόζει κι' αυτός στα δημοσιονομικά. Και να πάψουμε να γκρινιάζουμε και να μας πιάνει απελπισία και κατάθλιψη και να' μαστε όλοι ήρεμοι και ευτυχισμένοι!
Το πολυδιαφημισμένο δημοσιονομικό πλεόνασμα που κάνει τόσο περήφανο τον κ. Σταϊκούρα και το επιτελείο του, το πέτυχε επειδή το δημόσιο... σταμάτησε να πληρώνει τις υποχρεώσεις του! Δεν εξοφλεί τους προμηθευτές του (μ' αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις υγιείς να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ακόμη περισσότερες να έχουν ήδη κλείσει...), δεν προχωράει στις επιστροφές φόρου που δικαιούνται χιλιάδες χιλιάδων φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις (αλλά το κράτος... απειλεί με κατάσχεση καταθέσεων, μισθών και συντάξεων όσων καθυστερούν να πληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις προς το δημόσιο!), στερεί την σύνταξη και το εφ' άπαξ σε μια... ατέλειωτη ουρά απόμαχων που συνταξιοδοτήθηκαν (στα χαρτιά!). Τι κάνει, δηλαδή; Μόνο... εισπράττει, και δεν πληρώνει!
Σιγά το δύσκολο, και σιγά την θεωρητική παιδεία και την πολιτική ικανότητα και επάρκεια, κ.κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα μας! Κι' εμείς μπορούμε να εισπράττουμε κάθε μήνα μισθούς και συντάξεις και να ΜΗΝ πληρώνουμε νοίκι, φως, νερό, τηλέφωνο, φόρους και λοιπές υποχρεώσεις, οπότε όχι μόνο θα τα βγάζουμε πέρα μια χαρά, αλλά... θα κάνουμε και αποταμίευση, περιχαρείς και περήφανοι για το «κατόρθωμά» μας να μετατρέψουμε τους ελλειμματικούς και εκρηκτικά ανεπαρκείς οικογενειακούς προϋπολογισμούς μας σε... πλεονασματικούς! Το θέλουν; Μας αφήνουν -αν και πολλοί από μας ήδη εφαρμόζουμε την «πολιτική» του στα καθ' ημάς, όχι από... ιδεολογία, αλλά εξ ανάγκης. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος...
Στα «ψιλά» των εφημερίδων, το ότι έκλεισε (για λόγους οικονομίας, για να περιορισθούν οι κρατικές δαπάνες...) το παιδοκαρδιοχειρουργικό του «Αγία Σοφία». Το ίδιο και το ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει παιδίατρους σε...17 νομούς της χώρας και οφθαλμίατρους σε 27(!). Τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία (πολλά εκ των οποίων τελούν ήδη σε καθεστώς συγχώνευσης ή και... κατάργησης!) δεν διαθέτουν το απολύτως απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό υλικό που χρειάζονται και καλούνται συγγενείς των ασθενών να το... προσφέρουν». Τα χειρουργικά νήματα, αντιδραστήρια, ακόμη και τα... σωληνάκια για τους ορούς είναι χειρίστης ποιότητας (πολλά εισάγονται από την Κίνα...) και αποδεικνύονται ελαττωματικά και ακατάλληλα προς χρήση, οι (ήδη ανεπαρκείς σε αριθμό...) ΜΕΘ (μονάδες εντατικής θεραπείας) κλείνουν η μια μετά την άλλη λόγω κόστους (που δεν αντέχουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων) και μεγάλης ελλείψεως εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να τις στελεχώσουν και λειτουργήσουν- για να μείνουμε μόνο στον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας. Γιατί , βεβαίως, υπάρχουν και χίλιοι δυο άλλοι: της παιδείας, όπου η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό χρηματοδότησης της έρευνας σ' ολόκληρη την ΕΕ των 27, των δημόσιων μέσων μεταφοράς όπου «μέσα» μένουν ακινητοποιημένα λόγω ελλείψεως σέρβις και ανταλλακτικών, της δημόσιας ασφάλειας όπου περιπολικά και μοτοσυκλέτες κυκλοφορούν με φθαρμένα ελαστικά και... βενζίνη με το «δελτίο», της εθνικής άμυνας όπου άρματα και εξοπλιστικά συστήματα στερούνται... πυρομαχικών. 'Όρεξη να έχουμε να ψάχνουμε και να βρίσκουμε..
Σε μεγάλο βαθμό, να ομολογήσουμε, έχουν καταγραφεί τα τελευταία (πολλά...) χρόνια προκλητικές περιπτώσεις διαφθοράς και «πελατειακής σπατάλης» στους περισσότερους τομείς δημόσιας δράσης. Η λύση, είναι ο εξορθολογισμός και η αποτελεσματικότερη και διαφανέστερη διαχείριση και διοίκηση, για να υπάρξει περιορισμός της σπατάλης. Όχι... κατάργηση του κοινωνικού κράτους, συρρίκνωση (αλόγιστα και απρογραμμάτιστα για να περικοπούν απολύτως απαραίτητες δαπάνες...) του κοινωνικού κράτους, στραγγαλισμός μέσω χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες της υγιούς επιχειρηματικότητας. Κι' αυτό, είναι αποστολή κι' ευθύνη της (διακομματικής) πολιτικής τάξης. Ας κάνει, λοιπόν, σοβαρά και υπεύθυνα την δουλειά της, για να εξασφαλισθούν οι δημοσιονομικές εξοικονομήσεις μέσω της αναδιάρθρωσης και του εξορθολογισμού, κι' όχι από αντιλειτουργικές οριζόντιες περικοπές, για να... «επαίρεται» κι' όλας για τα ψευδεπίγραφα «πλεονάσματα» που εξασφαλίζει...
Και να θυμούνται: ο γάιδαρος του Χότζα, ψόφησε πάνω πού... έμαθε να μην τρώει!
http://goo.gl/TMtJT

Δεν υπάρχουν σχόλια: