Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Τάχουν χαμένα, ούτε email-απάντηση δεν έστειλαν στην Τρόικα!!!





Tάχουν χαμένα οι δικοί μας. Μιλάμε για τον ορισμό της πανωλεθρίας. Η είδηση-βόμβα είναι ότι δεν τολμήσαμε καν να στείλουμε απαντητικό email στην Τρόικα. Την αποκάλυψη-βόμβα κάνει η Δήμητρα Καδδά στο Capital.gr. O Χαρδούβελης τάχει χάσει και οι κινήσεις Σαμαρά θυμίζουν Παπανδρέου στις Κάννες για να μην πούμε στο Νταβός που τον κυνηγούσε ο δημοσιογράφος στους διαδρόμους.
Εντείνεται το... θρίλερ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι απαντήσεις της ελληνικής πλευράς, αν και ήταν έτοιμες -όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- δεν εστάλησαν χθες για να παρουσιαστούν, όπως ήταν ο στόχος, στο Euro Working Group.

Και τούτο διότι, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η παρουσίαση «σκιάστηκε» από την επιβεβαίωση, μέσω Reuters, περί σχεδίου εξάμηνης παράτασης του μνημονίου. Μίας παράτασης την οποία κυβερνητικές πηγές δεν δέχονται ότι ετέθη εγγράφως στη χθεσινή συνάντηση.

Παρ όλ΄ αυτά, η κυβέρνηση ανέφερε μετά την χθεσινή σύνοδο, που ουσιαστικά προετοίμασε το Eurogroup της Δευτέρας, ότι έλαβε σε κοινοτικό επίπεδο μία άλλη παράταση: μίας εβδομάδας, δηλαδή έως τις 14 Δεκεμβρίου, για μία αρχική έστω συμφωνία με τους δανειστές για την επικαιροποίηση του μνημονίου.

Ωστόσο, η Ελλάδα διατηρεί -και η ίδια πλέον- πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Εξηγούν κυβερνητικές πηγές ότι η «στήριξη» που ζυμώθηκε και χθες στις Βρυξέλλες αφορά τον Ευρωπαϊκό άξονα, το EWG. Ωστόσο, εκδηλώνουν πιο φανερά πλέον σε άτυπες συνομιλίες τους τη θέση ότι η στάση του ΔΝΤ συνεχίζει να είναι εξαιρετικά σκληρή και συμπλέει πλέον με αυτή της Γερμανίας, όπως άλλωστε είναι φανερό εδώ και καιρό από παρατηρητές εντός και εκτός Ελλάδος.

Η ιστορία του e-mail

Το email με τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς προς την τρόικα που επιμένει σε δημοσιονομικό κενό και ψήφιση από τώρα και των εναλλακτικών μέτρων του 2015 (πχ να παραμείνει ως έχει η έκτακτη εισφορά) ήταν έτοιμο προς αποστολή χθες το απόγευμα, για να παρουσιαστεί στην σύνοδο του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. Τα σχέδια όμως άλλαξαν και η χθεσινή αποστολή του ακυρώθηκε.

Η αλλαγή σχεδίων ήταν η δεύτερη κατά σειρά σε 2 ημέρες. Προηγήθηκε η προχθεσινή ακύρωση της τηλεδιάσκεψης με τους δανειστές μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου όπου αποφασίστηκε και η γραπτή απάντηση...

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει από σήμερα, με το email αλλά και με τη διαπραγμάτευση εν γένει, καθώς ο χρόνος τρέχει. Την Δευτέρα η Ελλάδα ως ζήτημα θα έχει κεντρική θέση στο Eurogroup, αλλά στο χθεσινό, προετοιμαστικό, Euro Working Group εκφράστηκε σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ η «έντονη προτροπή» για να ολοκληρωθεί η συμφωνία επικαιροποίησης του μνημονίου έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιθυμεί και να επιχειρεί, την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, συλλέγοντας παράλληλα πρόσθετα, αλλά «ανώδυνα»… πολεμοφόδια μέτρων για το 2015. Ωστόσο ο χρόνος περνά, και πολλοί εκτιμούν ότι οι αναφορές -όλο και πιο συχνά- στην άκαμπτη στάση του ΔΝΤ και κρατών όπως η Γερμανία, δεν αντικατοπτρίζουν μόνο τα (υπαρκτά) γεγονότα, αλλά και «λειαίνουν» ενδεχομένως επικοινωνιακά το έδαφος για νέα... αναβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: