Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Συμβούλιο αρχηγών: Εφυγε ο Κουτσούμπας -Πού διαφωνούν οι αρχηγοί


Συμβούλιο αρχηγών: Εφυγε ο Κουτσούμπας -Πού διαφωνούν οι αρχηγοί

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το πιθανότερο σενάριο είναι να βγει μια ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εξάλλου οι κκ Κουτσούμπας και Λεβέντης έχουν δηλώσει πως δεν θα υπογράψουν σε κοινό ανακοινωθέν, ενώ και η κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για τα κλειστού τύπου κέντρα φαίνεται πως είναι ένα εμπόδιο που δεν μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί.

Ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και τα κέντρα κλειστού τύπου για τους «παράτυπους», τέθηκαν από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, στην σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου –που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μηστοτάκης-, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».

Σύμφωνα με τις ίδια πηγές η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.

Η πρώτη κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη

Η πρώτη κόντρα ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη σημειώθηκε με αφορμή την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για τη δημιουργία κλειστών χώρων φύλαξης μεταναστών.

Ωστόσο, αρνητική ήταν απάντηση από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ακολουθούμε τη Συνθήκη της Γενεύης. Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Να κλείσει η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία».

O κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στο προεδρικό μέγαρο:


Λεβέντης: Δεν υπογράφω κοινό ανακοινωθέν

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ζήτησε να μπουν στην ατζέντα και άλλα θέματα εκτός του προσφυγικού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το αίτημα του κ. Λεβέντη σε ψηφοφορία, αλλά καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ξεκαθάρισε πως δεν θα υπογράψει κοινό ανακοινωθέν. «Αν δεν γίνει σήμερα οικουμενική δεν προχωράει καμία συζήτηση για το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικα.

Γεννηματά σε Λεβέντη: Δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τη συζήτηση

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά απάντησε στον κ.Λεβέντη υποστηρίζοντας «και εγώ θέλω κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, αλλά δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τη συζήτηση».

Θεοδωράκης: Να διορισθεί ένας υπερυπουργός με διακομματική αποδοχή

Ο Στάυρος Θεοδωράκης, όπως ήταν αναμενόμενο, πρότεινε να διορισθεί ένας υπερυπουργός με διακομματική αποδοχή και ευρύτατες αρμοδιότητες για το μεταναστευτικό.

Στις 14:00 διεκόπη η συνεδρίαση, για να κάνουν οι αρχηγοί ένα μικρό διάλειμμα. Στο πρώτο μέρος τον λόγο είχε πάρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε στους υπόλοιπους αρχηγούς τα στοιχεία και την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό. Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις. Στις 14:20 ξεκίνησε και πάλι η συνεδρίαση του συμβουλίου.

Στην ώρα τους οι πολιτικοί αρχηγοί

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε στις 12:00. Στο ίδιο τραπέζι, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, βρίσκονται οι Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Βασίλης Λεβέντης, Σταύρος Θεοδωράκης και Πάνος Καμμένος. O πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς έναν φάκελο με όλες τις πληροφορίες για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, όπως των αριθμό μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα, τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και τις θέσεις της κυβέρνησης.


Γεννηματά και Καμμένος συναντήθηκαν τυχαία επί της Ηρώδου Αττικού, μπροστά από το προεδρικό μέγαρο:

Στις 11:55 έφτασαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρώτος έφτασε ο κ. Λεβέντης, ακολούθησαν ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Μητσοτάκης. Οι δύο τελευταίοι είχαν και έναν σύντομο διάλογο.

Λίγο αργότερα έφτασε ο κ.Κουτσούμπας και ο κ.Καμμενος.

Στις 12:05 πέρασε την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια έφτασε στην αίθουσα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ακολούθησαν οι καθιερωμένες φωτογραφίες και στη συνέχεια έκλεισε η πόρτα στην αίθουσα και ξεκίνησε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πάνος Καμμένος αντάλλαξαν θερμή χειραψία:

«Χρόνια πολλά, Κυριάκο!», είπε σε θερμό κλίμα ο υπουργός Αμυνας, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τα γενέθλιά του.

Ο Πάνος Καμμένος χαιρετήθηκε και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, στον οποίο εξομολογήθηκε ότι έχασε 19 κιλά!

Γεννηματά: Σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ευθύνης

Λίγο πριν από την άφιξη της Φώφης Γεννηματά στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Μάλιστα, κύκλοι από το περιβάλλον της κυρίας Γεννηματά αναφέρουν πως «η κυβέρνηση αυτή απέδειξε ότι δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο. Δεν νοείται η διαρροή Μητσοτάκη ότι η χώρα μπορεί να πάει σε νέες εκλογές. Όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και θα αντιμετωπίσουν πειστικά και το προσφυγικό».


Τι περιέχει ο καφέ φάκελος που μοίρασε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς

Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή του.

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης, περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

Με τα δεδομένα αυτά, διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, Πηγή:

Δημοσίευση σχολίου