Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Στρώνει χαλί επιστροφής το ΔΝΤ: Να ληφθεί υπόψη το προσφυγικό στην Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για dnt


Μετά τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από το προσφυγικό “πρέπει να ληφθεί υπόψη” στην αξιολόγηση της Ελλάδας, και περιμένει “πρόωρη επιστροφή” των Θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα ακριβής ημερομηνία, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Ο Ράις σημείωσε ότι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Θεσμών υπήρξε “καλή πρόοδος” ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για τα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται, όμως, σε μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι διαφορές παραμένουν, κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν υποχωρεί από την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα χρειάζεται μέτρα ύψους 8 έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2018 (4-5% του ΑΕΠ) έως το 2018.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως με την εκτίμησή του για μέτρα 8 έως 9 δισεκ. ευρώ το ΔΝΤ δεν ζητά τίποτα που δεν περιλαμβάνεται ήδη στο Μνημόνιο, προσθέτοντας με νόημα ότι το Ταμείο απλώς εκτιμά με ρεαλισμό τα ποσοτικά μεγέθη που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν οι “πολύ φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι” που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων.

Επίσης, τόνισε με νόημα ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα θα ήταν “λιγότερο απαιτητικά” εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι προσέφεραν μεγαλύτερη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, και επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος στηρίζεται στα δύο πόδια των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος απέρριψε απόλυτα την κριτική που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση για “αρνητική” στάση του Ταμείου στην αξιολόγηση, αντιτείνοντας ότι το ΔΝΤ απλώς είναι ο αξιολογητής που “προσπαθεί να είναι αντικειμενικός”, προσφέροντας “ρεαλιστική ανάλυση” για την κατάσταση.

“Τα τελευταία πέντε χρόνια το ΔΝΤ έχει παράσχει εξαιρετική υποστήριξη στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε αυτοί που επιζητούμε ρεαλισμό στη δημοσιονομική προσαρμογή, που επιχειρηματολογούσαμε για ελάφρυνση του χρέους αυτό το καλοκαίρι”, είπε.

Ο Ράις δεν δέχτηκε κάποια ερώτηση για της συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο διέψευσε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που, επικαλούμενο πηγές του ΔΝΤ, κάνει λόγο για ενδεχόμενο δυσκολίας εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας ήδη από τον Μάρτιο. “Δεν έχουμε κάνει τέτοιες τοποθετήσεις”, είπε χαρακτηριστικά.

AvantiPopoloGR
Δημοσίευση σχολίου