Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα στο προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Παππά  
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Παππά
“ Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης ”

«Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε με θέμα το προσφυγικό προκειμένου να διαμορφωθεί η θέση με την οποία θα προσέλθει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, η απόφαση της προηγούμενης συνόδου δεν τηρήθηκε, καθώς κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε. «Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Τα βασικά προβλήματα, συνέχισε, είναι ο περιορισμός της ροής στα Βόρεια Σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, η κατάσταση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι προφανώς δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας. 

Ωστόσο, τόνισε χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν το εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι κορμός των ελληνικών θέσεων στην Σύνοδο Κορυφής, είναι οι θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

1) Διαχείριση του Προσφυγικού:
Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

2) Μετεγκατάσταση
Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3) Οικονομική βοήθεια:
Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4) Τουρκία
Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.
Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. «Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην  Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας», τόνισε.  

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα, ενώ ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά. Συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ.  Βίτσας.

«Είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός κινήματος στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα τις παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου