Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Φώφη Γεννηματά: Φτερό στον άνεμο…


Του Γ. Λακόπουλου



Πες μου ποιοι σε επαινούν να σου πως ποιος είσαι. Μετά θα σου πω και τι σε περιμένει. Ισχύει για τη Φώφη Γεννηματά που έγινε ξαφνικά η αγαπημένη των πιο σκληρών υποστηρικτών του Μητσοτάκη.
Τυχαίο; Καθόλου. Η κυρία διαβάζει τις εξελίξεις με τα γυαλιά όσων έχουν πάρει εργολαβία την εξόντωση του Τσίπρα-  έργο όχι και πολύ δύσκολο με τον  συνεταίρο που έχει εδώ που τα λέμε-  και την παλινόρθωση της οικογένειας Μητσοτάκη -που τους βολεύει.  Άλλωστε, αν πάει κάτι στραβά, έχουν λύση: Την εφάρμοσαν με το σκληροτράχηλο πατέρα, στον γιο θα δυσκολευτούν;
Αυτά τα γυαλιά προφανώς δεν επέτρεψαν στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  τις τελευταίες ημέρες να διακρίνει δυο ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν, να τις αρπάξει και να γράψει ιστορία.
Η μια ευκαιρία ήταν το σωσίβιο που της έριξε ο Γιάννης Πανούσης: νέο και καθαρό  ΠΑΣΟΚ με ανάδειξη ηγεσίας εξ αρχής και προοπτική συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αλλάζει.
Η δεύτερη ήταν το ναυαγοσωστικό που της έστειλε προσωπικά ο Τσίπρας με την πρόσκληση: έλα να σχηματίσουμε ισχυρή προοδευτική παράταξη.  Η λογική απάντηση ενός πολιτικού που «ακούει το χλιμίντρισμα των αλόγων της Ιστορίας» θα ήταν: διώξε τον Καμμένο και έρχομαι.  Αλλά αντί γι’ αυτό η Φώφη βγήκε στα κεραμίδια.

Ποιο συνέδριο; Για μια απλή συνάθροιση πρώην αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ,συν κάτι παρατρεχάμενους, πρόκειται. Και όποιος θέλει μπορεί να στοιχηματίσει από τώρα ότι στο δρόμο που οδηγούνται τα πράγματα με αυτό το «συνέδριο», δυο πράγματα  μπορούν να  συμβούν: ή δεν θα βγάλει τίποτε, ή θα βγάλει τη Φώφη από το κάδρο.

Είναι απίστευτο. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αντιδεξιού κόμματος και ένας πολιτικός ευρύτερης αποδοχής -χωρίς καμιά συνεννόηση μεταξύ τους –  της πρότειναν  μια στρατηγική για το μέλλον και αυτή κάνει «συνέδρια» με τον Πετσάλνικο , τον Πρωτόπαππα και κάποιον… Πόντα!

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που της επιφύλαξε το σύστημα Μητσοτάκη, δεν  αποκλείεται όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη της να  καμαρώνει για τη «φοβερή» απάντηση που έδωσε  στον  Τσίπρα: Δεν υπάρχουν κοινοί τόποι μεταξύ μας.
Τουλάχιστον ανιστόρητο. Ενδεχομένως ανάμεσα στην ίδια και την Αριστερά δεν υπάρχουν. Αλλά υπάρχουν- ιστορικά, ιδεολογικά και πολιτικά – αναμεσά  στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ και  έγιναν περισσότεροι μετά το τρίτο Μνημόνιο, που υπέγραψαν μαζί.
Τα δυο κόμματα – με το κόμμα του  Τσίπρα σήμερα μεγαλύτερο, άρα και τον ίδιο με βαρύνοντα λόγο όπως είπε στο ΑΠΕ ο  Πανούσης- συνθέτουν την ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη, έτσι όπως την όρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Προφανώς  αυτό δεν  μπορεί να αλλάξει ούτε με την  πολυλογία του Βενιζέλου, ούτε με τις  σοφιστείες «σήμερα δεν υπάρχουν Δεξιά και Αριστερά» της Διαμαντοπούλου.
Σε άλλες εποχές και με άλλες ηγεσίες  διατυπώνονταν συχνά τέτοιες προτάσεις- ειδικά μεταξύ Α. Παπανδρέου, Κύρκου και Φλωράκη. Συνήθως δεν είχαν αποτέλεσμα. Αλλά ούτε το ΠΑΣΟΚ,  δεν κατέφυγε ποτέ στη «δεξιά» ρητορική της  Γεννηματά- ούτε φυσικά η παραδοσιακή Αριστερά, όταν ήταν αυτή ο αποδέκτης των προτάσεων. Προφανώς η Φώφη δεν ξέρει τίνος κόμματος είναι πρόεδρος.
Το ξέρουν όσοι την αβαντάρουν κάθε φορά που κόβει κάθε γέφυρα με την Αριστερά και  αφήνει ανοιχτό το δρόμο υποδούλωσης  στο νεομητσοτακισμό, κατά το πρότυπο Βενιζέλου-  Σαμαρά- και τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.
Η τραγική ειρωνεία της συγκυρίας είναι ότι αν μπορεί σ’ αυτή τη φάση να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ μπορεί μόνο από την ίδια.
Η αβάντα  από τα δεξιά θολώνει την κρίση της και  φτάνει να κατηγορεί τον Τσίπρα ότι «αλυσόδεσε τη χώρα στα Μνημόνια».   Τσίπρας, όχι ο Γ. Παπανδρέου. Και να λέει «δεν είμαστε Λωτοφάγοι».
Κανείς δεν είναι. Αν ο Τσίπρας εδώ και δυο χρόνια δεν μπορεί να βρει τις λύσεις  στα προβλήματα που παρέλαβε, δεν σημαίνει ότι  απαλλάσσονται όσοι τα δημιουργήσαν.  Αλλά με τη λογική της  Φώφης συμβαίνει κάτι περίεργο τελευταία.
Γιατί ακριβώς κατηγορεί τη σημερινή  κυβέρνηση; Γιατί εφαρμόζει το Μνημόνιο; Πιστεύει δηλαδή ότι δεν έπρεπε να το εφαρμόσει;  Και με τον αστυφύλαξ  και με τον χωροφύλαξ;
Μπορεί να λέει  η Γεννηματά ότι ο Τσίπρας «πρόδωσε την Αριστερά»;  Μετά τον ΓΑΠ και τον Βενιζέλο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Μετά τις αγκαλιές με τον Άδωνι; Θα σηκωθούν και οι πέτρες…
Η κριτική προς τον Τσίπρα που έχει βάση από την πλευρά της  Γεννηματά είναι η κριτική για τον Καμμένο. Εκεί καλώς είναι ανελέητη. Αλλά  δεν έκανε το παραμικρό για να  αξιοποιήσει το παράθυρο που άνοιξε ο Πρωθυπουργός για αποβολή του  συνασπισμό και διαμόρφωση  της νέας Κεντροαριστεράς- απέναντι στην επέλαση της Δεξιάς.
Δεν είναι έτοιμη να δει τη μεγάλη εικόνα και δεν τη βλέπει.  Στο σκηνικό των τελευταίων ημερών είναι φτερό στον άνεμο. Απόδειξη ότι προσέρχεται σε ένα «συνέδριο», με την ψευδαίσθηση ότι θα δημιουργήσει  το  κόμμα -φόβητρο στον Μητσοτάκη; Υπό τους  παιάνες των φίλων του …Μητσοτάκη.  Βλέπει το τυρί, αλλά δεν βλέπει τη φάκα….
Ποιο συνέδριο; Για μια απλή συνάθροιση πρώην αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ,συν κάτι παρατρεχάμενους, πρόκειται. Και όποιος θέλει μπορεί να στοιχηματίσει από τώρα ότι στο δρόμο που οδηγούνται τα πράγματα με αυτό το «συνέδριο», δυο πράγματα μπορούν να  συμβούν: ή δεν θα βγάλει τίποτε, ή θα βγάλει τη Φώφη από το κάδρο.
Κανείς  δεν θα μετάσχει στο «νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς» αν πρόκειται να έχει τη Φώφη επικεφαλής. Μόνο στο  ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι πρόεδρος και μόνο ως ΠΑΣΟΚ μπορεί να μπει στην επόμενη Βουλή…

Δεν υπάρχουν σχόλια: