Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ανατριχιαστικό: Πούλησαν τα δικαιώματα του Εθνικού Ύμνου σε ιαπωνική εταιρεία!

Από "trelokouneli"
Απίστευτο, τρελό, αλλά αληθινό: Στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής μουσικής IODA που πλέον ονομάζεται Orchard ανήκουν τα πνευματικά δικαίωματα του Εθνικού μας Ύμνου (στίχοι Διονύσιος Σολωμός, μελοποίηση….
Νικόλαος Μάντζαρος) και άρα απαγορεύεται η χρήση του χωρίς να αποδίδονται πνευματικά δικαιώματα!
Η αποκάλυψη ήρθε όταν οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ διαμαρτυρόμενοι για την ανακατάληψη του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής από τους αστυνομικούς προσπάθησαν να ανεβάσουν στον ιστότοπο τους στο Youtube το δελτίο ειδήσεων το οποίο έκλεινε με τον Εθνικό Ύμνο.
Μόλις το βίντεο ανέβηκε, το Youtube έστειλε μια ειδοποίηση σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε είτε να αφαιρεθούν τα ηχητικά τμήματα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτραπεί στο YouTube να παίζει στην αρχή του βίντεο διαφημίσεις, προκειμένου να...
αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί.
Και σε σχετικό ερώτημα το YouTube αποκάλυψε ότι τα δικαίωματα του ελληνικού Εθνικού Ύμνου ανήκουν στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής μουσικής IODA που πλέον ονομάζεται Orchard.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 και διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο συλλογικής διαχείρισης και διανομής μουσικής και ταινιών.
Δραστηριοποιείται σε 27 χώρες και διατηρεί σχέσεις ελέγχου με τα μεγαλύτερα διαδικτυακά μέσα παροχής περιεχομένου όπως το YouTube, το iTunes, το Amazon κ.λπ, ενώ ανήκει κατά ένα μεγάλο μέρος στην Sony Music Entertainment.
Δηλαδή ο εθνικό μας ύμνος ανήκει στην πολεθνική εταιρεία Sony!
Το ερώτημα είναι ποιος φορέας έχει δηλώσει κάτοχος πνευματικών ή συγγενικών δικαιωμάτων του Εθνικού Ύμνου. Το ερώτημα είναι μήπως τα δικαιώματα εκχωρήθηκαν μεταξύ 2010 και 2012 με τα δύο Μνημόνια που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά.
Το ζήτημα είναι τεράστιο αφού άπτεται συμβολισμών που μπροστά τους απλά όλα τα άλλα είναι μικρά και ασήματα.
Και πρέπει να δοθεί «εδώ και τώρα» μια απάντηση από την κυβέρνηση: Πώς, πότε και από ποιον εκχωρήθηκαν τα δικαιώματα του Εθνικού Ύμνου. Είναι γεγονός ότι η πώλησή τους έγινε για να να καλυφθεί μέρος του εξωτερικού χρέους της χώρας;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η εταιρεία διαφύλαξης πνευματικών δικαιωμάτων εισπράττει ποσά για λογαριασμό του κατόχου του ύμνου. Δεν είναι η ίδια κάτοχος. Εσύ Χάρρυ, τα γνωρίζεις αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοι για λιγα φραγκα θα πουλουσαν και την μανα τους!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

" Η εταιρεία διαφύλαξης πνευματικών δικαιωμάτων εισπράττει ποσά για λογαριασμό του κατόχου του ύμνου. Δεν είναι η ίδια κάτοχος. Εσύ Χάρρυ, τα γνωρίζεις αυτά. "

Και έχει κάτοχο ο εθνικός ύμνος; στο όνομα ποιανού, η εταιρία απαιτεί ποσά για τα πνευματικά διακαιώματα; στο όνομα του Μάντζαρου; ή του Σολωμού; ή του ελληνικού λαού; σύνελθε φίλε...

Ανώνυμος είπε...

Εαν η είδηση είναι αξιόπιστη και το γεγονός μπορεί να αναπαραχθεί, τότε προφανώς έχει γίνει λάθος από το λογισμικό. Συμβαίνουν αυτά. Δεν είναι δυνατόν να έχουν πουληθεί, χαριστεί, δοθεί κτλ τα πνευματικά δικαιώματα του Εθνικού Ύμνου. Χρειάζεται διερεύνηση. Εμένα αν όχι ως σφάλμα, μου ακούγεται το πολύ πολύ ως μπλακ χιούμορ από μη έχοντες χιούμορ.

Ανώνυμος είπε...

Τι βλακείες είναι αυτές! Τα πνευματικά δικαιώματα υπάρχουν μέχρι 70 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού (εννοείται, μετά τον θάνατο υπέρ των κληρονόμων). Άρα, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα ούτε για τους στιχους του εθνικού ύμνου, ούτε για την μουσική του. Αυτά που γράφει το άρθρο είναι ανοησίες και ειλικρινά δεν ξέρω πού πάνε και τα βρίσκουν.

Αν προσέξατε π.χ. στα βιβλιοπωλεία, υπάρχουν κάτι νέες εκδόσεις των βιβλίων της Πηνελόπης Δέλτα, που δεν έχουν καμία σχέση με τα τις εκδόσεις που είχαμε συνηθίσει όταν ήμασταν μικροί και είχαν μείνει απαράλλακτες έως πρόσφατα. Ο λόγος είναι ότι το 2011 έληξαν τα 70 χρόνια από τον θάνατο της συγγραφέως, το 1941, οπότε τώρα μπορεί να τα εκδώσει ο καθένας και όχι μόνον οι κληρονόμοι της.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τους στίχους του εθνικού ύμνου. Κανένας δεν θα μπορούσε να αποκτήσει αποκλειστικά δικαιώματα, εφόσον έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια από τον θάνατο των δημιουργών.