Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Τσίπρας: Oι πρώτες 100 ημέρες της Αριστερής διακυβέρνησης

Παρεμβάσεις σε μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και τραπεζικό σύστημα
Picture 0 for Τσίπρας: Oι πρώτες 100 ημέρες της Αριστερής διακυβέρνησης

Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, σύσταση περιουσιολογίου και επαναλειτουργία της ΕΡΤ, είναι μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνεται στο σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς και το οποίο παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.
 
«Οι άμεσες πρωτοβουλίες θα είναι η αντικατάσταση του μνημονίου που θα ακυρώσει με την ψήφο του ο λαός, από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Οικονομίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή.
 
Προτεραιότητα θα είναι ακόμη η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με ταυτόχρονη τήρηση του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΜΜΕ, υπογραμμίζει.
 
Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τα περί υπαγωγής τους σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο:
 
«Ο νόμος για το ΤΧΣ θα αλλάξει. Οι τράπεζες θα περάσουν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τη ζήτηση, την παραγωγική βάση της χώρας και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε μια νέα δομή του τραπεζικού συστήματος, όπου θα συνυπάρχουν τράπεζες - ταμιευτήρια μικρού μεγέθους και περιφερειακής εμβέλειας, αναπτυξιακές τράπεζες και τράπεζες ειδικού σκοπού ή συνεταιριστικές».
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει και στα όσα υποστηρίζονται, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής πολιτικής ακόμη και αν αναλάβει κυβέρνηση της Αριστεράς. 
 
«Περιθώρια διαφορετικής πολιτικής υπάρχουν, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον κόσμο για το αντίθετο. Το ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί πλέον να διαπραγματευτεί το παραμικρό, να συγκροτήσει συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή ακόμα και να εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές αντιθέσεις που έχουν ξεσπάσει για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, δεν σημαίνει ότι οι δυνατότητες αυτές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν και θα τις εκμεταλλευτεί στο έπακρο μια κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά, με ισχυρή λαϊκή εντολή και κυρίως με ισχυρές συμμαχίες σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και σε αδιέξοδο. Οι επιλογές της ευρωπαϊκής ηγεσίας με αιχμή του δόρατος την κ. Μέρκελ έχουν καταρρεύσει πλήρως. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στη λιτότητα με κορμό την ευρωπαϊκή Αριστερά. Οι λαοί του Νότου σέρνουν στην πλάτη τους τις χρεωκοπημένες τράπεζες. Μπροστά στα αδιέξοδα που διαμορφώνονται, είναι λογικό να συγκροτηθούν και νέα μέτωπα και να διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί. Και αυτοί οι συσχετισμοί θα αλλάξουν την εικόνα. Η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες. Ας το καταλάβουν καλά αυτό και ας μη μας απειλούν. Γιατί από απειλές και από βέτο ξέρουμε και εμείς».
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ο Αλέξης Τσίπρας
καλά θα κανει να βελτιώσει τα Αγγλικά του,
ώστε να μην βασίζεται μόνο στην μεταφράστρια,
που θα του λεει τι να κανει,
τις πρωτες 100 μέρες.