Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕ 1,8% ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ GPO



N

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στις ευρωεκλογές, αλλά και σε ενδεχόμενος εθνικές εκλογές, καταγράφει δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της "Ανατροπής" στο Mega.

Σημαντική άνοδος για το ΚΚΕ, που πιάνει τη Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση στις ευρωεκλογές. Παραμένει “καταλληλότερος” για Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναλυτικά:

Πρόθεση ψήφου εθνικές εκλογές
ΣΥΡΙΖΑ 21,4% ΝΔ 20,2% Χρυσή Αυγή 7,2%, ΚΚΕ 6,1% ΠΑΣΟΚ 5,6, ΑΝΕΛ 4,4%, ΔΗΜΑΡ 3,8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4%, Ενωση για την Πατρίδα 1,1%, Συμφωνία τη Νέα Ελλάδα 1%.

Πρόθεση ψήφου ευρωεκλογές
ΣΥΡΙΖΑ 20,8% ΝΔ 19% Χρυσή Αυγή 7%, ΚΚΕ 7% ΠΑΣΟΚ 5,3, ΑΝΕΛ 4,5%, ΔΗΜΑΡ 3,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,8%, Ενωση για την Πατρίδα 1,3%

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός
Ο Αντώνης Σαμαράς διατήρησε το προβάδισμά του στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό, με τον Αντώνη Σαμαρά να συγκεντρώνει ποσοστό 42,% και τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 30%. Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί σημείωσαν άνοδο στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι σύμφωνα με τη μέτρηση ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 39,6%, ενώ ακολουθούν Φώτης Κουβέλης και Αλέξης Τσίπρας με 36,3% και 35%, αντίστοιχα.
Άνοδο παρουσιάζουν τα ποσοστά του Δημήτρη Κουτσούμπα, που αντιμετωπίζεται θετικά από το των ερωτηθέντων, ενώ το 27,7% έχει θετική γνώμη για τον Πάνο Καμμένο.
Θετικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο εκφράστηκε το 25% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 9,4% έχει θετική γνώμη για τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Πρόωρες εκλογές
«Ναι» στις πρόωρες εκλογές λέει το 36,3% και «όχι» το 62,2%.
Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, το ποσοστό που πιστεύει πως πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές αυξάνεται σε 41,6%, ενώ το 56,6% θεωρεί πως και πάλι δεν πρέπει να ανοίξουν οι κάλπες.
Σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης αποτελεί επίσης ότι το 74,2% του κόσμου δεν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ έτοιμο να κυβερνήσει.
Σημειώνεται ότι από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εμπιστεύεται λιγότερο το κόμμα που ψήφισε στις τελευταίες εκλογές και μόνο το 29,2% δηλώνει το ίδιο.
Επιπλέον το 59,4% δηλώνει ότι επιθυμεί μια ισχυρή πολιτική δύναμη μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κεντροαριστερά
Αναφορικά με τις συνεργασίες των κομμάτων της κεντροαριστεράς στις επικείμενες ευρωεκλογές το 63,6% κρίνουν αρνητικά αυτές τις συνεργασίες και το 30,4% θετικά.
Ακόμη το 67,5% δηλώνει ότι δεν είναι  πιθανό να ψηφίσουν εκλογική συνεργασία κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές.

Απαισιοδοξία για την οικονομία
Μεγάλη απαισιοδοξία χαρακτηρίζει, πάντως, την ελληνική κοινωνία όσον αφορά για την πορεία της οικονομίας της χώρας σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση της GPO για το 2014 που διενεργήθηκε για λογαριασμό της τηλεόρασης του Mega.
Ειδικότερα στο ερώτημα για το πώς εκτιμούν ότι θα είναι η οικονομία της Ελλάδας σε 2-3 χρόνια  το 63,4 των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα χειροτερέψει.
Στο ερώτημα που ετέθη στους συμμετέχοντες της δημοσκόπησης για το πώς κρίνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης μόνο το 35% απάντησε θετικά και το 62% αρνητικά.
Σχετικά με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ το 29,2% τη χαρακτήρισε θετικά και το 67,8% αρνητική.

Για την παραμονή στην Ευρωζώνη και την ανάγκη νέου δανείου
Για το εάν πρέπει να παραμείνει η χώρα πάση θυσία στη ζώνη του ευρώ, το 65,5% απαντά «ναι», και το 31,1% απαντά «όχι».
Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα του μνημονίου τελειώνει τον Μάιο, τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας.
Το 47,7% απάντησε ότι πρέπει να πάρουμε δάνειο χωρίς δεσμευτικούς όρους και το 32,7% απάντησε: «Να μην αναγνωρίσει το χρέου η κυβέρνηση, να το εξαλλείψει και να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».
Σημειώνεται ότι η  πανελλαδική έρευνα της GPO για την εκπομπή του MEGA «Ανατροπή» διενεργήθηκε στο διάστημα 6, 7 και 10 Φεβρουαρίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάτι που λείπει είναι μία δημοσκόπηση,
για τον καταλληλότερο 'Χοντρό'.

Ανώνυμος είπε...

Η Χ.Α. ΚΑΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ 2% - 5%