Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

“Τροχιοδεικτικές βολές” Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα! “Καθαρές εικασίες” μέχρι το Μάρτιο

20140209-125106.jpg

Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους του 2013, επισημαίνει ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας και τονίζει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες».

Αναφέρει, μάλιστα, ότι η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».
Με τίτλο «Ωραίοι λογαριασμοί από την Αθήνα», η Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύει συνέντευξη του επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, ο οποίος θεωρεί τις δηλώσεις επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με θετικούς αριθμούς του προϋπολογισμού του 2013 ως υποθετικές.
«Δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», δηλώνει ο κ. Ραντερμάχερ, διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται και αυτή η συγκέντρωση διαρκεί ως το τέλος Μαρτίου. «Μέχρι τότε, όλοι οι άλλοι αριθμοί οι οποίοι ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ο επικεφαλής της Eurostat αντικρούει με αυτό έμμεσα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά», εκτιμά η εφημερίδα και προσθέτει ότι «ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης είχε τελευταία ανακοινώσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό άνω του ενός δισ. ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Ραντερμάχερ, ένας ετήσιος ισολογισμός μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και για τα τέσσερα τρίμηνα και το τέταρτο τρίμηνο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι στο τέλος του χρόνου είναι πληρωτέοι φόροι και άλλες εποχιακές καταβολές.
«Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2013», δηλώνει ο επικεφαλής της Eurostat και σημειώνει ότι η υπηρεσία του εργάζεται ανεξάρτητα από πολιτικές ελπίδες. «Δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο», τονίζει.
Διευκρινίζει δε, ότι τέλος Μαρτίου η Eurostat θα υπολογίσει το επίσημο νέο χρέος. «Τότε θα δημοσιοποιήσουμε αριθμούς επί των οποίων θα μπορούμε να βασιστούμε. Αυτές είναι τιμές οι οποίες είναι “ανθεκτικές”», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητείται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα μπορούσε να προβλέπει νέα δάνεια και ή/ διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους. «Χωρίς ειδήσεις επιτυχίας, δεν υπάρχουν οικονομικές ελαφρύνσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επιπλέον, θα μπορούσε η πολιτική αντιπολίτευση να εδραιώσει οριστικά το προβάδισμά της και να επιβάλει νέες εκλογές, εκτιμάται από την εφημερίδα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: