Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Τι θα συμβεί αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Η διαδικασία βήμα προς βήμα

Τι θα συμβεί αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας βήμα προς βήμα
Την Δευτέρα το μεσημέρι θα διεξαχθεί στη Βουλή η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και η κυβέρνηση αναζητά τους 12 επιπλέον βουλευτές που χρειάζονται για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος για την εκλογή προέδρους της Δημοκρατίας, αριθμός των 180.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει το βήμα συναίνεσης που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να πετύχει συνθήκες ευρύτερων συνεργασιών, μάλλον πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την προεκλογική περίοδο.
Ας δούμε τι θα ακολουθήσει αν στις 29 Δεκεμβρίου δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η Βουλή διαλύεται με Προεδρικό Διάταγμα και προκηρύσσονται εθνικές εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. Οι εκλογές θα γίνουν με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο.
Όταν μετά τις εκλογές, η Βουλή με τη νέα σύνθεση συγκροτηθεί σε Σώμα, θα έχει ως πρώτη υποχρέωση την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται και πάλι 180 ψήφοι. Εάν όμως και αυτή τη φορά δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, μετά από πέντε ημέρες το Κοινοβούλιο συνεδριάζει ξανά αλλά στην νέα ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  εκλέγεται με 151 βουλευτές.
Στο ακραίο σενάριο που και αυτή τη φορά δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη τρίτη ψηφοφορία παίρνουν μέρος οι δύο υποψήφιοι  που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην προηγούμενη ψηφοφορία και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες θετικές ψήφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: