Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Η επίσκεψη Μακρόν και το τέλος της απομόνωσης

Του Αλέξανδρου Λάκκα



 «Έρχομαι στην Αθήνα μαζί με πολλές γαλλικές επιχειρήσεις, μεγάλους ομίλους, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παράγοντες της καινοτομίας, γιατί θέλω να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες, να δείξω ότι η Ελλάδα είναι τόπος επενδύσεων και ανάπτυξης, ένας τόπος με μέλλον και επιχειρηματική δραστηριότητα».

Η επίσκεψη Μακρόν με σαράντα επιχειρηματίες πίσω του στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι λογικό να αποχτά σχεδόν μεταφυσικές διαστάσεις και ιστορική σημασία, αν και αυτό θα κριθεί αργότερα- δηλαδή από τις συνέπειες. Από μια άποψη ο Γάλλος Πρόεδρος- με τον υπουργό Οικονομικών του- και αυριανό κορυφαίο παράγοντα της Ένωσης- και το γαλλικό κεφάλαιο έρχεται με διάθεση να αγοράσει τα …πάντα, από νερά έως πετρέλαια και να πουλήσει όπλα.
Λίγα χρόνια πριν εταιρείες όπως το Carrefour, η Crédit Agricole και η Société Générale εγκατέλειπαν την Ελλάδα, αλλά τώρα η MA CGM υπέγραψε συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και επιχειρήσεις, όπως η Suez και η EDF, είναι υποψήφιες για την εξαφορά των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ. Τα περισσότερα φώτα μάλλον πρέπει να πέσουν πάνω στην Total που ενδιαφέρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη.
«Τα στρατεύματά μας δρουν στα ίδια θέατρα επιχειρήσεων και εκτιμώ τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για να κρατήσει τα τελευταία χρόνια τις δεσμεύσεις της, είτε στις ναυτικές δυνάμεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο είτε στην ευρωπαϊκή αποστολή στο Μάλι» θα πει στην Καθημερινή ο Γάλλος Πρόεδρος » Επίσης, η χώρα σας ανταποκρίθηκε πάντα όταν χρειάστηκε να παράσχει τη συνδρομή της σε επιχειρήσεις όπου δρα η Γαλλία, για παράδειγμα πρόσφατα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία».
Όπως πάντα το γεγονός χρησιμοποιείται για επικοινωνιακή εσωτερική κατανάλωση είτε για να μεγεθυνθεί η σημασία του -και να θεωρηθεί ότι έρχεται για να στηρίξει τον Τσίπρα, είτε για να μειωθεί η σημασία του- αφού αν είναι αρχή των ξένων επενδύσεων και το τέλος της απομόνωσης βάζει τέλος στην ρητορική του Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση όχι μόνο πουλάει, αλλά τα …πουλάει όλα.
Η πολιτική σημασία της επίσκεψης είναι ίσως πιο σημαντική από την οικονομική, αφού μια υπερδύναμη στηρίζει τη χώρα έμπρακτα και στέλνει το μήνυμα που περιέχεται στην φράση του Μακρόν: «Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα».
«Έρχομαι στην Αθήνα μαζί με πολλές γαλλικές επιχειρήσεις, μεγάλους ομίλους, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παράγοντες της καινοτομίας, γιατί θέλω να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες, να δείξω ότι η Ελλάδα είναι τόπος επενδύσεων και ανάπτυξης, ένας τόπος με μέλλον και επιχειρηματική δραστηριότητα».
Το γεγονός ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου σε άλλο κράτος- και αυτό είναι η Ελλάδα- δεν είναι άσχετο με το ότι ήταν χώρα που με την απειλή του Grexit βρέθηκε μπροστά σε μια ενδεχόμενη διάλυση ή διάσπαση της Ενωμένης Ευρώπης. Μιλώντας στην Καθημερινή ο Κ. Μακρόν υπερασπίστηκε το ευρωπαϊκό όραμα «μέσα από αυτή την απαραίτητη δημοκρατική ολοκλήρωση»:
«Θα μετατρέψουμε την οικονομική και νομισματική ένωση σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αποτελεσματικό και δίκαιο. Για την Ελλάδα όπως και για κάθε κράτος-μέλος, γιατί οι δυσλειτουργίες της Ευρωζώνης δεν είναι καλές για κανέναν μακροπρόθεσμα».
Η Ελλάδα αντί να φύγει από την Ένωση ξαφνικά αποκτά γεωπολιτικό ενδιαφέρον. «Αναμφίβολα όχι, αλλά αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στέλνει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για μια Ελλάδα η οποία βγάζει το κεφάλι από το νερό», σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος. «Από τις 24 Ιουλίου 2017 και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η διεθνής κοινότητα δεν μας κοιτάζει πια με το ίδιο μάτι».
Άλλες εποχές θα λέγαμε «Καλώς ήλθες, Φράγκο» ή το γνωστό «Ελλάς, Γαλλία Συμμαχία», αλλά σήμερα θα παρατηρήσουμε πως μια χώρα που παραλίγο να βρεθεί εκτός ευρώ όχι μόνο θέτει τέρμα στα σενάρια περί Grexit, αλλά βγαίνει από την κρίση. «Η επανεκκίνηση στην Ελλάδα θα είναι και η επανεκκίνηση της ευρωζώνης», ανέφερε στον Guardian πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων. Και κάτω από την Ακρόπολη, ο Μακρόν με ύμνους για την Αρχαία Ελλάδα θα περιγράψει το δικό του ευρωπαϊκό όραμα, το μέλλον της Ευρώπης- χωρίς ίσως να ξεχάσει να πει πως πρόκειται για μια λέξη ελληνική.
«Ο στόχος πρέπει να είναι μάλλον να είναι ανταγωνιστική η Ευρώπη έναντι των αληθινών οικονομικών και εμπορικών της ανταγωνιστών, που διαθέτουν διαφορετικά μοντέλα, όπως η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ…»είπε στην Κ  ο κ. Μακρόν μιλώντας για άνοιγμα αγορών και ευρωπαϊκές επενδύσεις. «Οι αυριανοί πρωταθλητές δεν θα αναπτυχθούν μόνο στην εθνική αγορά: ιδιαίτερα στον ψηφιακό χώρο, θα βοηθήσουμε στην ανάδυση αληθινών Ευρωπαίων και παγκόσμιων πρωταθλητών δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: