Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Το αντάρτικο της Ντόρας κατά του αδελφού της για την Eldorado Gold και τις Σκουριές - Πώς η Μπακογιάννη αδειάζει τη ΝΔ


Η Ντόρα Μπακογιάννη πήρε θέση για το ζήτημα της Eldorado Gold η οποία απειλεί να σταματήσει την επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εξόντωση της επιχειρηματικότητας. Η κα Μπακογιάννη όμως, η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως σήμερα με τη γραμμή του αδελφού της και της ΝΔ στο θέμα, είχε διαφορετική άποψη το 2012.
Τότε, η κα Μπακογιάννη ήταν πρόεδρος του κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία» το οποίο είχε κατέβει μόνο στις εκλογές του Μαΐου του 2012. Το κόμμα της διατηρούσε την εποχή εκείνη μια διαφορετική θέση απ' αυτήν που έχει σήμερα η ΝΔ. Συγκεκριμένα, το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη τασσόταν κατά της επένδυσης στις Σκουριές με το επιχείρημα ότι η περιοχή θα υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή.
Το 2012 λοιπόν, οι υποψήφιοι της Δημοκρατική Συμμαχίας στη Χαλκιδική, με επιστολή τους στην ιστοσελίδα «Ρεσπέντζα», εξέφραζαν την ξεκάθαρη θέση κατά της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας της Eldorado Gold στο όρος Κάκκαβος, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Έλεγαν συγκεκριμένα ότι «η ΔΗ.ΣΥΜ. διαφωνεί με την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη θέση “Σκουριές” (όρος “Κάκκαβος”), όπου θα εφαρμοστεί η μέθοδος της επιφανειακής εξόρυξης, με συνέπεια το παρθένο δάσος της περιοχής –το οποίο αποτελεί συνέχεια δασικής ζώνης, ενταγμένης στο πρόγραμμα “NATURA”– να υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή (κυρίως λόγω εκτεταμένης αποψίλωσης), τόσο λόγω της διάνοιξης κρατήρα, διαμέτρου μεγαλύτερης από χίλια μέτρα, όσο και της διάνοιξης δρόμων μεγάλου εύρους για την κίνηση υπερμεγέθων φορτηγών, αλλά και εξαιτίας της αναγκαίας υπερκατανάλωσης νερού, που θα επηρεάσει σημαντικά την επάρκεια υδροδότησης πέντε αστικών περιοχών (Μεγάλης Παναγίας, Ιερισσού, Νέων Ρόδων, Αμμουλιανής και Ουρανούπολης)».
Αναλυτικά η επίμαχη επιστολή:
Οι υποψήφιοι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Νομό Χαλκιδικής αποφάσισαν να στείλουν από κοινού την επίσημη θέση τους για το πρόβλημα που έχει προκύψει στη Βόρειο Χαλκιδική, σχετικά με τη μεταλλουργεία χρυσού.
Οι υποψήφιοι βουλευτές Χαλκιδικής του κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία-Ντόρα Μπακογιάννη» ενστερνίζονται πλήρως την από 26-07-2011 επίσημη θέση του Κινήματος, ως προς τη μεταλλουργεία χρυσού στη Χαλκιδική.
Η ΔΗ.ΣΥΜ. διαφωνεί με την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη θέση “Σκουριές” (όρος “Κάκκαβος”), όπου θα εφαρμοστεί η μέθοδος της επιφανειακής εξόρυξης, με συνέπεια το παρθένο δάσος της περιοχής –το οποίο αποτελεί συνέχεια δασικής ζώνης, ενταγμένης στο πρόγραμμα “NATURA”– να υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή (κυρίως λόγω εκτεταμένης αποψίλωσης), τόσο λόγω της διάνοιξης κρατήρα, διαμέτρου μεγαλύτερης από χίλια μέτρα, όσο και της διάνοιξης δρόμων μεγάλου εύρους για την κίνηση υπερμεγέθων φορτηγών, αλλά και εξαιτίας της αναγκαίας υπερκατανάλωσης νερού, που θα επηρεάσει σημαντικά την επάρκεια υδροδότησης πέντε αστικών περιοχών (Μεγάλης Παναγίας, Ιερισσού, Νέων Ρόδων, Αμμουλιανής και Ουρανούπολης).
Επιπροσθέτως, τεράστια σύννεφα σκόνης από τη συχνή χρήση εκρηκτικών (των οποίων ο θόρυβος θα επηρεάσει την πανίδα) θα καταδικάσουν σε “ασφυξία” μεγάλο τμήμα του δάσους, επιβαρύνοντας και την ατμόσφαιρα των γειτνιαζόντων αστικών περιοχών, ενώ πολλά εκατομμύρια τόνοι στείρων υλικών θα γομώσουν δύο μεγάλες χαράδρες, καλυμμένες από αιωνόβια δέντρα, αποστερώντας το βουνό από τη φυσική διέξοδο των χειμάρρων, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το αισθητικό και οικολογικό αποτέλεσμα από την τριαντάχρονη (κατά δήλωση της εταιρείας) λειτουργία του συγκεκριμένου μεταλλείου θα είναι μια βάναυσα τραυματισμένη περιοχή, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η οποία δεν θα επανέλθει ποτέ στην προτεραία μορφή της.
Εξάλλου, η όποια προοπτική οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με τις πρόσθετες θέσεις εργασίας, υστερεί σημαντικά από τη διαφαινόμενη οικονομική συρρίκνωση των κατά πολύ περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων, αφού οι μεταλλευτικές δραστηριότητες δεν συνάδουν με την τουριστική ανάπτυξη, στην οποία στηρίζεται η τοπική οικονομία.
Αξιολογώντας οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη θέση “Σκουριές”, θεωρούμε ότι αυτή είναι ασύμφορη για την τοπική κοινωνία, αφού το προσδοκώμενο όφελος από τη συγκεκριμένη παροδική επένδυση είναι ασυγκρίτως μικρότερο από τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της περιοχής (νερό, ξυλεία, χλωρίδα, πανίδα, φυσικό κάλλος κ.λπ.), που αποτελεί ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά.
Οι υποψήφιοι βουλευτές της ΔΗ.ΣΥΜ. Χαλκιδικής που υπέγραψαν την επιστολή, ήταν οι: Ζαρταλούδης Ευάγγελος, Κουτλιάνος Άγγελος, Μαντζούφας Κωνσταντίνος, Παπαγεωργίου Θεοστορία, Ραμανδάνης Αργύριος.
Το τι μπορεί να έχει αλλάξει για την κα Μπακογιάννη στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από την παραπάνω επιστολή, το ξέρει μόνο η ίδια. Θα είχε όμως ενδιαφέρον να μάθουμε αν και τα στελέχη της την εποχή εκείνη που υπογράφουν την επιστολή συμφωνούν σήμερα με τη στάση της ΝΔ. Δεν θα μας έκανε εντύπωση πάντως κάτι τέτοιο. Εδώ κάποτε (την εποχή της Δημοκρατικής Συμμαχίας) ο σημερινός στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και τότε στέλεχος του κόμματος της Μπακογιάννη, Λευτέρης Αυγενάκης είχε μηνύσει τη ΝΔ για τα θαλασσοδάνειά της. Αλλάζουν όμως οι καιροί...
Διαβάστε σχετικά: Η αντιπολίτευση στις πλάτες ποιων παίζει παιχνίδια Κυριάκο Μητσοτάκη;
Διαβάστε σχετικά: Όταν από το πολύ γλείψιμο καταντάς γραφικός: Ο Θεοδωράκης παίρνει το βραβείο της πιο λαϊκίστικης δήλωσης για τις Σκουριές
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: