Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες κάλεσε την Αθήνα το Eurogroup

Μήνυμα στην Αθήνα να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες και να λάβει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί έστειλε σήμερα το Eurogroup... κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. 

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη τα μέλη του Eurogroup ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, ενώ οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένονται στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα γίνει νέα συνάντηση στις 8 Νοεμβρίου, εφόσον μέχρι τότε είναι διαθέσιμα τα έγγραφα, δηλαδη η έκθεση της τρόικας, τα οποία θα δείχνουν ότι η Αθήνα έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Μετά, θα συναντηθούν ξανά στις 12 Νοεμβρίου ώστε να εγκρίνουν επισήμως την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους 31,5 δισ. ευρώ και ενεχομένως τη δόση του Σεπτεμβρίου, δηαλ΄δη ένα σύνολ 36,5 δισ. ευρώ.

Από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, την Τετάρτη, δεν προέκυψαν αποφάσεις για το ελληνικό θέμα, όπως άλλωστε είχαν νωρίτερα καταστήσει σαφές με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς αναμένεται η έκθεση της τρόικας. Κατά την τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκαν και οι διαφωνίες των μελών της τρόικας για τα επόμενα βήματα. «Ακόμη είμαστε αντιμέτωποι με τρεις διαφορετικές απόψεις για το τι θα πρέπει να γίνει με την Ελλάδα», ανέφεραν κύκλοι των Βρυξελλών, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Οι διαφωνίες αυτές φαίνεται ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην κατάρτιση της οριστικής έκθεσης της τρόικας. Αναπάντητο παραμένει επίσης το ερώτημα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτή είναι προϋπόθεση για τα συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας. Οι ειδικοί της τρόικας συμφωνούν πάντως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα και περισσότερο χρόνο προκειμένου να σταθεί στα πόδια της. Το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο ακόμη.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι προχθες η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι στην πορεία αν διαπιστωθεί ότι δεν πιάνουμε τους στόχους λόγω ύφεσης, τότε οι ευρωπαίοι θα ανατποκριθούν στις νέες συνθήκες.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε, μετά από την τηλεδιάσκεψη, ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει. Είπε, ωστόσο, ότι το Eurogroup θα λάβει την έκθεση της Τρόικας γύρω στις 11 Νοεμβρίου και ότι τον Νοέμβριο «χρειάζεται μια απόφαση για την Ελλάδα». Είπε, ακόμη, ότι «είναι στο χέρι της ελληνικής Βουλής να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις» διότι «για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, πρέπει να υπάρχουν οι υποθέσεις». Η δουλειά της Τρόικας δεν έχει τελειώσει ακόμη, πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε. Σε ό,τι αφορά ένα νέο «κούρεμα» δημοσίου χρέους (OSI), είπε ότι τούτο είναι νομικά αδύνατο για μεγάλη πλειονότητα των κρατών της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι επιδιώκει την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Η Κομισιόν από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία μεταξύ των διεθνών πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα της χώρας. «Συνεχώς μειώνονται τα ανοιχτά θέματα με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Σίμον Ο΄Κόνορ, λίγο πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της τηλεδιάσκεψης, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν είναι αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.

Όπως όλα δείχνουν, η χρονική περίοδος επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου θα παραταθεί κατά δύο χρόνια έως το 2016, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις της βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεση. Τούτο φαίνεται να προεξοφλεί και η ελληνική κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Αντώνης Σαμαράς, κηρύσσοντας περαιώμένη τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ενδεικτικές απ' αυτή την άποψη ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο συντονιστής των υπουργών Οικονομικών (Euro Working Group) Τόμας Βάιζερ, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο. Ο κ. Βάιζερ αναγνώρισε ότι θα είναι «πολύ, πολύ δύσκολο» για την Ελλάδα να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό (4,5% του ΑΕΠ), δεδομένης της βαθιάς ύφεσης. «Δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση ακόμα (σ.σ. για να δώσουμε στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο), αλλά ίσως δοθεί μια παράταση ενός ή δύο ετών», δήλωσε. Ο κ. Βάιζερ είπε ακόμα στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τονίζοντας ότι δεν έγινε συζήτηση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Σε καμία από τις συζητήσεις ή τις διαπραγματεύσεις δεν αναφέρθηκε η λέξη "κούρεμα". Οι διαπραγματεύσεις (σ.σ. για το οικονομικό πρόγραμμα) δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί», πρόσθεσε.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

John Perkins: Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα οικονομικών δολοφόνων + Σχετικά με τη δημιουργία Κεντρικής Τράπεζας από τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_4bzq8RB8Pg

Πρεπει να το δειτε!!!!!!!!!!!