Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Συμφωνία στις Βρυξέλλες


Το Μέγαρο Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου
“ Έσοδα πάνω από 3 δισ., χωρίς υφεσιακά μέτρα, πληρώνουν και οι έχοντες ”

Σε καλό κλίμα συνεργασίας συνεχίζονται και σήμερα οι συζητήσεις στο Brussels Group, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, με την κάθε πλευρά να δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
 
 
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα.
 
 
Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι», όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες».
 
 
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, χωρίς να περιλαμβάνει  υφεσιακά μέτρα.
 
 
Παράλληλα, παρατηρούν ότι οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και να επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.
 
 
Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα, συμπληρώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.
 
 
Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: