Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Η κυβέρνηση ξεκινά «πόλεμο» κατά της διαπλοκής στα ΜΜΕ

Τέλος στην ασυδοσία των μεγαλοκαλαναρχών και στις "τσάμπα" συχνότητες


Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η μάχη κατά της διαπλοκής στον πολύπαθο χώρο των ελληνικών ΜΜΕ.
   «Ερχόμαστε με συγκεκριμένους κανόνες και ρυθμίσεις να βάλουμε τέλος στο καθεστώς διαπλοκής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
   Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η σύγκρουση θα είναι σκληρή. Αρκεί να σκεφτούμε πως η κυβέρνηση προτίθεται να απαιτήσει από τις διοικήσεις των ομίλων όσους πόρους παρατύπως χρωστούν στο Δημόσιο, αλλά και να προχωρήσει σύντομα σε προκήρυξη διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες.
   Ο βαρύς «φάκελος», που περιλαμβάνει τις γνωμοδοτήσεις σχετικά με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας και διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία από τις συναντήσεις του Νίκου Παππά με ειδικούς.
   Στο στόχαστρό τους έχει μπει το γνωστό και ως «τρίγωνο της διαπλοκής», οι δυο κορυφές του οποίου είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και το τραπεζικό σύστημα.

  Η νομοθεσία για τα ΜΜΕ θα εφαρμοστεί, τέλος στις "τσάμπα" συχνότητες
   Μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ασυδοσίας στη λειτουργία των ελληνικών ΜΜΕ σκοπεύει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στη λίστα μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκε από το Eurogroup της Τρίτης.
   Όπως αναγράφεται στην λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, αυτή δεσμεύεται να "ενεργοποιήσει άμεσα την τρέχουσα (και αδρανή) νομοθεσία που ρυθμίζει τα έσοδα των μέσων ενημέρωσης (έντυπων και ηλεκτρονικών), διασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλων διαδικασιών) πως θα πληρώνουν στο κράτος σε τιμές αγοράς για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν, και πως θα απαγορεύεται η συνεχιζόμενη λειτουργία μονίμως ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης (χωρίς διαφανή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης)."

Δεν υπάρχουν σχόλια: