Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ρουμπινί: Στην αγκαλιά της ρωσικής αρκούδας η Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.



 
Ντόμινο εξελίξεων θα υπάρξει σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ο Αμερικανός καθηγητής Νουριέλ Ρουμπινί, τονίζει πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν τελικά σε συμβιβαστική συμφωνία.
«Εάν γινόταν Grexit, η μετάδοση θα ήταν τεράστια. Τα spreads των
ομολόγων της περιφέρειας θα διευρυνθούν αντί για την πτωτική πορεία που ακολουθούν τώρα λόγω των κινήσεων της ΕΚΤ. Θα υπάρξει μαζική φυγή καταθετών και σε άλλες τράπεζες της ευρωζώνης και από τη στιγμή που μία χώρα θα βρεθεί εκτός, ο κόσμος θα αρχίσει να αναρωτιέται ποιος θα είναι ο επόμενος. Για αυτό πιστεύω ότι από οικονομική άποψη δεν έχει νόημα το Grexit. Ακόμη και οι Γερμανοί το καταλαβαίνουν αυτό» αναφέρει ο κ. Ρουμπινί μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. Το θέμα όμως, δεν σταματά εδώ.
«Θα υπάρξουν επίσης και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Οι Ρώσοι έχουν γίνει πιο επιθετικοί όχι μόνο στην Ουκρανία και στη Βαλτική, αλλά επίσης και στα Βαλκάνια, από τη Μολδαβία, στη Βουλγαρία, τη Σερβία μέχρι και την Ελλάδα που είναι ορθόδοξη χώρα. Με την έξοδό της από την ευρωζώνη, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί στην αγκαλιά της ρωσικής αρκούδας» αναφέρει και συμπληρώνει: «Και τώρα υπάρχουν τα γεωπολιτικά προβλήματα που έχουν οι Ευρωπαίοι, τα τρομοκρατικά χτυπήματα από το Παρίσι μέχρι τη Δανία, υπάρχουν οι τζιχαντιστές που απειλούν ότι θα έρθουν να ανατιναχθούν στην Ευρώπη και η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε χάος. Εάν, λοιπόν, το σκεφτεί κανείς, ακόμη και από τη γερμανική πλευρά, δεν έχει νόημα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.
Η Ελλάδα που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης μπορεί να προκαλέσει οικονομική, χρηματοοικονομική και γεωπολιτική ζημιά στην ευρωζώνη. Εκτιμώ λοιπόν ότι θα υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το έλλειμμα, για το χρέος, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν νομίζω ότι είναι πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
Πηγή:  toxrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: