Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ενδείξεις σύγκλισης στη μίνι Σύνοδο, προς έκτακτο Eurogroup


Εικόνα από την «επταμερή». Ο όγδοος, ανάμεσα στους κ.κ. Τουσκ και Ντράγκι, είναι ο γγ του Συμβουλίου της ΕΕ Ούβε Κορσέπιους   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Για ενδείξεις σύγκλισης στην κρίσιμη επταμερή συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες, κάνουν λόγο πληροφορίες. Η συνάντηση, ξεκίνησε 11:30 το βράδυ της Πέμπτης, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής και ολοκληρώνεται τα ξημερώματα.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις συζητήσεις, που περιγράφονται ως «ειλικρινείς», προκύπτει προθυμία σύγκλησης έκτακτου Eurogroup την επόμενη εβδομάδα υπό την προϋπόθεση να υπάρξει σχέδιο προώθησης μεταρρυθμίσεων με αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Οι συμμετέχοντες στην επταμερή φέρεται να ανέλαβαν πολιτική δέσμευση ότι δεν τίθεται θέμα Grexit, ενώ η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας μέχρι τον Απρίλιο.

Ενόχληση φέρεται να εκφράστηκε για τη στάση της Αθήνας απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια. Μέχρι τώρα, ανέφεραν κοινοτικές πηγές, τα τεχνικά κλιμάκια δεν μπορούσαν να εργαστούν στην Αθήνα με ασφάλεια και αυτό, πρόσθεταν, πρέπει να αλλάξει.

Στο τραπέζι της συνάντησης κάθισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το όγδοο πρόσωπο στο τραπέζι ήταν ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούβε Κορσέπιους.

Νωρίτερα, κλείνοντας τη συνέντευξη-εξπρές για την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις για το θέμα της Ελλάδας.

Οι δύο ευρωπαίοι πολιτικοί προέτρεψαν τους δημοσιογράφους να αναμένουν τα αποτελέσματα της «μίνι συνόδου», λέγοντας ότι δεν έχουν τόσο σημασία οι δικές τους προθέσεις, αλλά περισσότερο εκείνες του Αλέξη Τσίπρα, με πρωτοβουλία του οποίου άλλωστε οργανώθηκε η συνάντηση.

Tο θέμα της Ελλάδας ενδέχεται να απασχολήσει τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής καθώς Αυστρία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο έχουν ζητήσει -σύμφωνα με τον EUObserver- ενημέρωση της ολομέλειας της Συνόδου για τα αποτελέσματα της «επταμερούς».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: