Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Οι νεοβάρβαροι του χρήματος

Οι νεοβάρβαροι του χρήματος





Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο άνθρωπος που διέπεται από την κουλτούρα του λογιστή και του εφόρου, αυτός που υποστήριξε το Γκουαντάναμο και ζήτησε τη χρησιμοποίηση του στρατού στο εσωτερικό της Γερμανίας, ο πολιτικός που έλεγε ότι το Λουξεμβούργο ως φορολογικός παράδεισος δεν είναι το ίδιο με την Κύπρο (σ.σ. ίσως γιατί το πρώτο να μην έχει πελάτες ρώσους), ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση με ύφος νεοαποικιοκράτη προτεστάντη να ακολουθήσει τον «καλό δρόμο». 

Ναι, οι Σόιμπλε και Μέρκελ επιζητούν «πιστούς» και «πρόθυμους» για τη νέα γερμανική αυτοκρατορία στην Ευρώπη.

Αντίθετα, η έλλειψη πίστης και οι όποιες αμφιβολίες για το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα καταδικάζονται ως «αγνωστικισμός» κακομαθημένων εθνοτικών μορφωμάτων, τα οποία είναι το νέο καταραμένο απόθεμα, οι περιττοί ενός νέου τύπου ολοκληρωτισμού.

Για μία ακόμη φορά η ηγεσία του Βερολίνου, όπως και οι ανιόντες της, δεν σέβεται την διιστορική εθνική αξιοπρέπεια των άλλων λαών. Μάλιστα, όποιος δεν εντάσσεται στη γερμανική πολιτισμική ιδιοπροσωπία είναι εχθρός, είναι απορριπτέος.

Αλλά ποιο πολιτισμικό μοντέλο μας προτείνουν; Σε τι να πιστέψουμε;

Ο Αυστριακός συγγραφέας Τόμας Μπέρνχαρντ μιλά για τους «νεοβάρβαρους του χρήματος» που έχουν αναγάγει σε ύψιστη τέχνη τον καιροσκοπισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό. «Εδώ ο εθνικοσοσιαλισμός είναι έμφυτος», εδώ τον κάθε άνθρωπο «τον έχει αδράξει γερά η απληστία, η ανοικτιρμοσύνη, η ατιμία, το ψέμα, η υποκρισία, η χαμέρπεια», επισημαίνει ο συγγραφέας.

Αλλά γιατί αυτό το μίσος; Οι Γερμανοί σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Spiegel έχουν χάσει τον τρόπο να «ευχαριστιούνται». «Το γονίδιο της ευχαρίστησης συνεχώς ατροφεί - ξεχάσαμε να χαιρόμαστε τους εαυτούς μας» γράφουν οι Γερμανοί ερευνητές. Γι’ αυτό οι Γερμανοί προτείνουν έναν κόσμο χωρίς απόλαυση, χωρίς χαρά. Μόνο μίσος, μίσος παντού, μίσος και φθόνος για όλους και όλα.

Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: