Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Οι δηλώσεις Μέρκελ - Τσίπρα - ΒΙΝΤΕΟ

Οι δηλώσεις Μέρκελ - Τσίπρα - ΒΙΝΤΕΟ


«Έχουμε μία συνεργασία με πνεύμα εμπιστοσύνης», ανέφερε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τόνισε:
«Μπορούμε να συζητήσουμε δύσκολα θέματα στα οποία μπορεί να μην έχουμε ίδια γνώμη, όμως το πνεύμα είναι τέτοιο ώστε να θέλουμε και οι δύο χώρες να συνεργαστούμε».
«Χαίρομαι πολύ που μπορώ να καλωσορίσω τον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο. Μπορέσαμε να συζητήσουμε ζητήματα του ευρώ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα διμερή θέματα», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Από γερμανικής πλευράς θέλω να πω ότι έχουμε στενές και φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και τους Έλληνες. Έχουμε πολλούς Έλληνες στη Γερμανία, οι οποίοι αποτελούν μία ζωντανή γέφυρα μεταξύ των δύο λαών. Ο κ. Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι εκατομμύρια οι Γερμανοί τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα».
«Σε πρώτη φάση μιλήσαμε για τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όσον αφορά την εκπλήρωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Εμείς επιθυμούμε να είναι η Ελλάδα οικονομικά ισχυρή, να σημειώσει ανάπτυξη, να εξέλθει από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και κυρίως να αντιμετωπίσει τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας των νέων. Για αυτό το λόγο χρειάζονται κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.
Σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε:
«Το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς η Γερμανία θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Γνωρίζουμε ποιες ήταν οι συνθήκες, ποια ήταν η στάση που τήρησε το γερμανικό κατοχικό καθεστώς στην Ελλάδα, πόσο υπέφεραν οι Έλληνες. Δεν το αγνοούμε ως θέμα αλλά θα το συζητήσουμε στο μέλλον. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του παρελθόντος αλλά κοιτώ το μέλλον και λέω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύτιμη και θα κάνω το παν για να συνεχίσει να υπάρχει».
Τσίπρας: Ήρθε η ώρα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων
Γόνιμη χαρακτήρισε ο Άλέξης Τσίπρας τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο, με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι μέσα από τον διάλογο θα γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν. Συγκεκριμένα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε πέντε χρόνια από την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης για την κρίση και όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, το σχέδιο αυτό δεν οδήγησε σε success story, καθώς σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της ανεργίας, κυρίως των νέων, αλλά και αδυναμία επίτευξης των στόχων.
Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι» και διευκρίνισε ότι υπάρχουν ενδογενείς αιτίες που συνέβαλλαν να μπει η Ελλάδα σε αυτή την κρίση».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισήμανε από εδώ και πέρα «στόχος είναι η υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να σπάσουν τα στερεότυπα και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά που παραμένει στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην υπόθεση Siemens, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει δικαστική συνδρομή από την Γερμανία για το συγκεκριμένο θέμα.
Τέλος ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για την ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίως ηθικό και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κατάσχεσης γερμανικών κτιρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: