Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: Δεν μας τρομάζουν - Aπαντάμε υψώνοντας τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας
“ Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή, στην συζήτηση για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ”
«Στους τεχνοκράτες που έχουν μάθει να δουλεύουν με τελεσίγραφα, απαντάμε με πράξεις, καθώς υψώνουμε στη Βουλή τείχος αξιοπρέπειας. Τις επόμενες ημέρες ψηφίζουμε στη Βουλή και τα δύο νομοσχέδια, για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις. Το μόνο που κατορθώνουν με τη στάση τους είναι να εκθέτουν την Ευρώπη, τι να πει κανείς ότι έχουν το θράσος να γράφουν σε χαρτί πως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μονομερής ενέργεια, μη συμβατή με τις αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή, στην συζήτηση για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι «στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν κάποιοι που είναι τροϊκανότεροι των τροϊκανών», για να προσθέσει ότι«βάλαμε τέλος στο μόρφωμα της τρόικας που είχε συνηθίσει να ανακρίνει και να εξευτελίζει υπουργούς, να κάθονται στην ουρά σε Ελλάδα ή Παρίσι για να ανακριθούν από τεχνοκράτες. Τέτοια φαινόμενα εμείς δεν πρόκειται να τα ανεχθούμε και δεν πρόκειται να ξανασυμβούν είτε εδώ, είτε στο εξωτερικό. Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους από εδώ και πέρα και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες. Αυτό που πετύχαμε καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, καμία απόλυση, πλήρης διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από Μνημόνια».

«Τα πλεονάσματα αποτελούν άλλο όνομα λιτότητας. Η κυβέρνηση υπέβαλε στο Eurogroup το δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων και μπορούν όλοι να συγκρίνουν τις δικές μας με εκείνες της κυβέρνησης Σαμαρά. Η κυβέρνησή μας δεν είναι διατεθειμένη να δέχεται εντολές από τεχνοκράτες και να νομοθετεί emails τεχνικών ομάδων. Είναι σαφές ότι κάποιοι εκτός και εντός δεν έμειναν ευχαριστημένοι από αυτή τη συμφωνία. Δυστυχώς στο εσωτερικό υπάρχουν κάποιοι είναι τροϊκανότεροι των τροϊκανών και σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «προσπάθησαν από την επόμενη μέρα να υπονομεύσουν τη συμφωνία, να αποδημήσουν στελέχη της κυβέρνησης, άλλοι να συνεχίσουν το ίδιο τροπάρι, βαρετό πια, των εκβιασμών και των απειλών. Ορισμένοι από τους τεχνοκράτες που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα άλλαξαν, προσπαθούν να φοβερίσουν με τελεσίγραφα. Εμείς τους απαντάμε με πράξεις, σήμερα και αύριο μεθαύριο στη Βουλή, υψώνοντας τοίχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Τους απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο ανθρωπιστικής κρίσης, μένοντας πιστοί στα συμφωνηθέντα 20 Φλεβάρη. Απαντάμε με απόλυτη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι «είμαι βέβαιος ότι αυτή η συμπεριφορά ορισμένων εκ των εταίρων μας και ειδικότερα ορισμένων εκ των τεχνοκρατών κλιμακίων, το μόνο που κατορθώνει είναι να επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα ελληνικής πλευράς και να εκθέτει την Ευρώπη. Τι να πει κανείς για κάποιους έχουν το θράσος να στέλνουν σε χαρτί ότι η αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης είναι μονομερής ενέργεια μη συμβατή με αποφάσεις ευρωπαϊκών θεσμών. Μας ζητάνε να παγώσουμε ρυθμίσεις ώστε να ξεπαγώνουν στην Ελλάδα χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα», για να προσθέσει ότι «εδώ ένα ερώτημα που το απευθύνω στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης και κάθε Ευρωπαίο πολίτη ξεχωριστά. Αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε, αυτή οικοδομούμε, που παραδέχεται ότι έπραξε ανθρωπιστική κρίση σε μια χώρα και μετά θεωρεί μονομερή ενέργεια την αντιμετώπισή της. Ποιον εκφράζει αυτή η Ευρώπη; Το νομοσχέδιο έρχεται να λάβει μέτρα για κάλυψη βασικών αναγκών: Στέγαση, σίτιση, ενέργεια, ακριβώς όπως περιγράφονται στο χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων ευρωπαϊκών Πώς κάποιοι έχουν το θράσος να μιλούν για μονομερή ενέργεια; Αν το κάνουν απλά για να μας τρομάξουν η απάντηση είναι απλή, δεν μας τρομάζουν και δεν μας πτοούν. 50 μέρες τώρα απειλές, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να απαξιώνουν όσους τις εκπονούν. Καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και αλληλεγγύης τότε το πράγμα αλλάζει και δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θα το θέσουμε σε όλα τα θεσμικά επίπεδα της Ε.Ε. διότι η Ε.Ε. δεν είναι ιδιοκτησία τεχνοκρατών, έχει θεσμούς και κανόνες που ελέγχονται από τους λαούς της Ευρώπης εκεί είμαστε όλοι ισότιμοι εταίροι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

«Έχουμε μπροστά μια διαπραγμάτευση στην ουσία έχει να κάνει με σύγκρουση διαφορετικών στρατηγικών για Ευρώπη, σύγκρουση συμφερόντων οικονομική, ταξική αν θέλετε. Η Ελλάδα έγινε 5 χρόνια οικονομικό πειραματόζωο, τώρα και πολιτικό ώστε κάποιοι να σταματήσουν στη γέννησή της την πολιτική αλλαγή που έρχεται και σε άλλες χώρες για να σταματήσουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Οι λαοί υποφέρουν κάποιοι κερδίζουν από αυτό, για να φτιαχτεί μια ευρωπαϊκή κοινωνία χωρίς δικαιώματα, ασφάλιση. Δεν θα τα καταφέρουν η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε από Ελλάδα, έρχεται σαν ορμητικό ποτάμι στην Ευρώπη, Ισπανία, Ιρλανδία και αλλού. Έχει ως γέννησή της τη μεγάλη κοινωνική αδικία, τις ανισότητες τη μεγάλη ανάγκη λαών να αναπνεύσουν», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα της λιτότητας είναι παρελθόν και των Μνημονίων, υπάρχουν πολλοί θέλουν να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση δεν θα τα καταφέρουν, αλλά και η Ευρώπη του αυταρχισμού, της τιμωρίας της συρρίκνωσης δημοκρατίας θα είναι σε λίγο παρελθόν, αν καταφέρουμε και πιστεύω θα καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Πολλοί θέλουν να υπονομεύσουν, γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Θα αποτύχουν γιατί ένα πράγμα δεν μπορούν να υπονομεύσουν τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε λαό και ελληνική κυβέρνηση. Ας σταματήσουν αυτοί τις μονομερείς ενέργειες τηρώντας τη συμφωνία που υπέγραψαν».

Ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μια μέρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ίσως η πρώτη φορά μετά από 4 και πλέον χρόνια, που συζητείται και ψηφίζεται ένα σχέδιο νόμου που δεν μεταφράστηκε, γράφτηκε εδώ. Τονίζω την αξιοσημείωτη σημασία, γι αυτό που γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα και θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία», για να προσθέσει ότι «όπως έχει αξιοσημείωτη σημασία ότι ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που ικανοποιεί ανάγκες πολλών και όχι λίγων εκλεκτών. Ένα σχέδιο νόμου για αυτούς που έχουν την ανάγκη να σταθούμε δίπλα τους. Δεν παίρνει από τους πολίτες, δεν χτυπά εργασιακά δικαιώματα, αλλά έρχεται να σταθεί αρωγός στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις». 

Δείτε τα videos από το enikos.gr:






Δεν υπάρχουν σχόλια: