Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Αποφασίστηκαν από τον ESM τα μέτρα για το χρέος



Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος αποφάσισε το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.



Σύμφωνα με τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλιγκ, εκτιμάται ότι όταν εφαρμοστούν πλήρως θα οδηγήσουν σε μείωση του δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.
Τα μέτρα, όπως έχει αποφασιστεί, αφορούν:
1) Ανταλλαγή ομολόγων. Νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και θα αντληθεί μετρητό για να αντικαταστήσει τα κυμαινόμενου επιτοκίου ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.
2) Swaps επιτοκίων. Το Ταμείο θα εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει το ρίσκο η χώρα, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.
3) Προσαρμογή χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμα ομόλογα, που θα ταιριάζουν με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό επίσης θα σταθεροποιήσει το επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλιγκ πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η τελική επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Όπως αναφέρεται από τον ESM το Συμβούλιο Διευθυντών και ο EFSF ενέκριναν τους κανόνες εφαρμογής μιας σειράς βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Τα μέτρα είναι σχεδιασμένα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κάποιου χρέους με σταθερό επιτόκιο αντί κυμαινόμενου προκειμένου να διευκολυνθεί το βάρος της αποπληρωμής.
Όπως ανέφερε ο Ρέγκλινγκ τα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και εκτιμάται ότι όταν εφαρμοστούν πλήρως θα οδηγήσουν σε μείωση του δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.
«Αναμένουμε επίσης οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα να υποχωρήσουν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», είπε ο Ρέγκλινγκ.
Όπως αναφέρεται από τον ESM το Συμβούλιο Διευθυντών και ο EFSF ενέκριναν τους κανόνες εφαρμογής μιας σειράς βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Τα μέτρα είναι σχεδιασμένα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κάποιου χρέους με σταθερό επιτόκιο αντί κυμαινόμενου προκειμένου να διευκολυνθεί το βάρος της αποπληρωμής.

To Eurogroup της Πέμπτης

Στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης στρέφει το βλέμμα της η Αθήνα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να είναι έτοιμη η συνολική πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, την οποία θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών.
«Η κυβέρνηση, μέσω της επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σ' όλα τα εκκρεμή ζητήματα», υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: