Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Εξεταστική: Σε ποιους καταλογίζει ευθύνες το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ (Διαβάστε το σχέδιο πορίσματος)


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Πολιτικές ευθύνες για την λειτουργία του τραπεζικου συστήματος στον πρ. υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα «δείχνει», σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. η εμπλοκή Στουρνάρα αφορά την τροπολογία με την οποία χαρίσθηκαν πρόστιμα στη Motro Oil και τα ΕΛΠΕ.
Για τον Γ Στουρνάρα αναφέρει: «Χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τ. Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο».

Αναλύοντας την τροπολογία Στουρνάρα το πόρισμα αναφέρει ότι μετά από αυτήν άλλαξε ο0 ψυχαγωγικός χαρακτήρας του STAR και έγινε ενημερωτικός. «Η υπόθεση που χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο φοροδιαφυγής από την τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που κατέληξε σε «άφεση χρεών» ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ απέναντι στη Motor Οil και στα ΕΛΠΕ, για φορολογικές παραβάσεις στις οποίες σύμφωνα με την τότε επιχειρηματολογία είχαν υποπέσει οι δύο εταιρείες από το 2010 έως και το 2014 μέσω τριγωνικών συναλλαγών που αφορούσαν αγορές και πωλήσεις πετρελαϊκών προϊόντων μέσω ενδιάμεσων εξωχώριων (offshore) εταιρειών», επισημαίνει και προσθέτει: «Μετά την βεβαίωση και επιβολή των προστίμων ο επιχειρηματικός όμιλος Βαρδινογιάννη προανήγγειλε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός star αλλάζει χαρακτήρα και από ψυχαγωγικό κανάλι θα μετατραπεί σε ειδησεογραφικό και μάλιστα μέσω «διαρροών» δια του τύπου θα περνούσε σε αντιμνημονιακή τροχιά στηλιτεύοντας τις επιλογές της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ως εκ τούτου οι κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν με τουλάχιστον πέντε διαφορετικές τροπολογίες και νομοθετικές ρυθμίσεις να απαλλάξουν αναδρομικά τα δύο διυλιστήρια από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και τελικώς το πέτυχαν το 2014 με τις ψήφους 142 βουλευτών τής τότε συμπολίτευσης. Όπως σαφώς προκύπτει πίσω από την σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση βρισκόταν η προσπάθεια της δημοσκοπικά καταρρέουσας κυβέρνησης να αποσπάσει την εύνοια και την στήριξη του επιχειρηματία και καναλάρχη Β. Βαρδινογιάννη, ιδιοκτήτη της Μotoroil και του τηλεοπτικού σταθμού Star».

Ακόμη το πόρισμα καταλογίζει πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε ότι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και των στελεχών της και καταγράφει σοβαρές παραβιάσεις του τραπεζικού δικαίου με χορηγήσεις δανείων δίχως επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις. «Στην όλη συμπεριφορά των τότε ιθυνόντων των τραπεζών ανιχνεύονται παραβιάσεις των υποχρεώσεών τους, με τη μορφή, τουλάχιστον, παραβάσεων του καθήκοντος επιμελείας στην οποία τους υποχρέωναν οι επιτελικές τους θέσεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τα ΜΜΕ καταλογίζονται βαριά πλημμελήματα, πρακτικές ιδιοποίησης τραπεζικών δανείων και χρήση τους για άλλους σκοπούς.

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ
ΕΔΩ
AvantiPopoloGR

Δεν υπάρχουν σχόλια: