Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ο κρυφός λογαριασμός του Θέμου στο Λονδίνο



Ενας λογαριασμός του Θέμου Αναστασιάδη ο οποίος άνοιξε στο Λονδίνο το 2009 αλλά δεν εμφανίζεται πουθενά στα πορίσματα του ΣΔΟΕ και στις φερόμενες ως επίσημες απαντήσεις των τραπεζών προς τους ελληνικούς διωκτικούς μηχανισμούς προστίθεται στο γαϊτανάκι των αποκαλύψεων.
Ρεπορτάζ για το Documento: Κώστας Βαξεβάνης, Νίκος Σπυρόπουλος
Πρόκειται για λογαριασμό που βασική του χρήση ήταν να μεταφερθεί από το Λονδίνο σε offshore εταιρεία της Κύπρου ποσό ενός εκατομμυρίου περίπου. Η ύπαρξη και η λειτουργία αυτού του λογαριασμού έπρεπε θεωρητικά να έχει ελεγχθεί, αφού το άνοιγμα λογαριασμού στο εξωτερικό και η μεταφορά χρήματος σε εξωχώρια εταιρεία ως αποκλειστικό αντικείμενο είναι από τα βασικά σενάρια μεταφοράς μαύρου χρήματος που ελέγχουν οι αρχές. Ο λογαριασμός αυτός φαίνεται να μην είναι ανιχνεύσιμος από τα ραντάρ των διωκτικών αρχών. Γιατί άραγε;
Το 2009, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο, στην οδό King William 75, δέχθηκε ένα αίτημα να ανοιχθεί λογαριασμός στο όνομα του Θεμιστοκλή Αναστασιάδη. Τα συνοδευτικά έγγραφα-δικαιολογητικά για το άνοιγμα του λογαριασμού πιστοποιούσαν την οικονομική επιφάνεια του πελάτη. Ο Γκάρι Χιούλετ, υπεύθυνος κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας, δεν γνώριζε ελληνικά, αλλά από το όνομα με λατινικούς χαρακτήρες που είδε στο διαβατήριο κατάφερε να κάνει μια υποτυπώδη έρευνα για τον πελάτη. Το αποτέλεσμα ήταν μερικές εκατοντάδες δημοσιεύματα, πολλά από τα οποία συνοδεύονταν με φωτογραφίες που φανέρωναν πως ο Themistoklis Anastasiades του διαβατηρίου είχε προβλήματα με τις ελληνικές αρχές.
Ο κ. Χιούλετ απευθύνθηκε στους Ελληνες συναδέλφους του στην τράπεζα, οι οποίοι κατάλαβαν πως πρόκειται για τον γνωστό Θέμο Αναστασιάδη. Τα δε δημοσιεύματα που ο συνάδελφός τους είχε αλιεύσει από το διαδίκτυο αφορούσαν την υπόθεση των 5 εκατ. ευρώ που κατέθεσε στην τράπεζα BNP στην Αθήνα αλλά και τη σύλληψή του με 1,1 εκατ. ευρώ στα γαλλοελβετικά σύνορα.
Επειτα από επίσημη μετάφραση των κειμένων, ο κ. Χιούλετ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το άνοιγμα του λογαριασμού, λέγοντας πως η υπόθεση απαιτεί ειδική έρευνα. Ο Θ. Αναστασιάδης εμφανιζόταν άλλωστε κάτοχος αρκετών τραπεζικών λογαριασμών και μάλιστα στην ίδια την Εθνική, ώστε να διακινδυνεύσει το υποκατάστημα του Λονδίνου μια προβληματική κίνηση.

Οι πιέσεις από την Αθήνα και το ένα εκατομμύριο

Οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο εκείνη την εποχή θυμούνται το βαρύ κλίμα των ημερών, κατά τις οποίες τα στελέχη της τράπεζας εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους για το άνοιγμα του λογαριασμού, ενώ διάφορα τηλεφωνήματα από τα κεντρικά της Αθήνας πίεζαν για να «ανοιχθεί οπωσδήποτε ο λογαριασμός». Τελικώς ο λογαριασμός ανοίχθηκε και αμέσως μετά διοχετεύθηκαν σε αυτόν ομόλογα και αξιόγραφα αξίας ενός εκατομμυρίου, τα οποία πολύ γρήγορα μεταφέρθηκαν σε offshore στην Κύπρο. Εκτοτε ο λογαριασμός έπεσε πρακτικά σε αχρηστία.
Ο τότε διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο Μαρίνος Βάθης, στον οποίο απευθυνθήκαμε θέτοντας το ερώτημα αν ο ίδιος πήρε την ευθύνη για το άνοιγμα αυτού του λογαριασμού, μας είπε: «Πραγματικά ανοίχθηκε αυτός ο λογαριασμός το 2009 και αφορά τον κύριο Αναστασιάδη. Δεν υπήρχε όμως κανένα πρόβλημα με το άνοιγμά του. Τα στοιχεία που μας δόθηκαν ήταν νόμιμα και έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι που αφορούν άτομα που σχετίζονται με Μέσα Ενημέρωσης και ειδικές κατηγορίες».
Διαφορετική όμως είναι η άποψη του τότε υπεύθυνου κανονιστικής συμμόρφωσης και ελέγχου για διακίνηση μαύρου χρήματος το 2009, Γκ. Χιούλετ, ο οποίος δήλωσε στο Documento σχετικά με αυτό τον λογαριασμό: «Ναι, θυμάμαι την υπόθεση. Είχα πει όχι στην έκδοσή του. Δεν γνώριζα ότι τελικά άνοιξε αυτός ο λογαριασμός. Φαντάζομαι θα άνοιξε με ευθύνη του διευθύνοντος».
Το θέμα ωστόσο δεν είναι αν άνοιξε νόμιμα ή λιγότερο νόμιμα ο λογαριασμός, αλλά γιατί άνοιξε. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές: «Η διαδικασία κατά την οποία κάποιος ανοίγει σε ξένη χώρα λογαριασμό και ενώ μπορεί να καταθέσει τα λεφτά του στο ελληνικό υποκατάστημα τα καταθέτει στο Λονδίνο, ενώ επιπλέον αυτά τα λεφτά μένουν ελάχιστα και διοχετεύονται κατευθείαν σε offshore εταιρεία, είναι τραπεζικά ύποπτη».
Στα πορίσματα του ΣΔΟΕ το 2011 όπου υπάρχουν όλοι οι λογαριασμοί του Θέμου στην Εθνική Τράπεζα,δεν υπάρχει ο λογαριασμός του Λονδίνου ο οποίος κίνησε εκατομμύρια προς offshore εταιρείες.

Τέσσερις λογαριασμοί, πουθενά ο επίμαχος

Το περίεργο όμως είναι πως ο λογαριασμός του Λονδίνου παραμένει αόρατος ως σήμερα για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και των εισαγγελέων. Το 2011 συντάχθηκαν δύο πορίσματα ελέγχου του Θ. Αναστασιάδη για την υπόθεση των 5,2 εκατ. ευρώ, έπειτα από έρευνα τριών χρόνων. Στα δύο αυτά πορίσματα, οι αρχές παραθέτουν όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ερευνόμενου σε όλες τις τράπεζες. Πουθενά όμως δεν υπάρχει ο επίμαχος λογαριασμός.
Στις 13 Μαΐου 2011, το ΣΔΟΕ γνωστοποιεί στην εισαγγελία ότι με τον Θ. Αναστασιάδη συνδέονται τέσσερις λογαριασμοί. Ενας λογαριασμός σε ευρώ ο οποίος ανοίχθηκε το 2004 και συνδικαιούχος είναι η σύζυγός του Βασιλική Παναγιωτοπούλου, ένας λογαριασμός σε δολάρια που ανοίχθηκε το 2007 με τους ίδιους δικαιούχους, ένας αδρανής λογαριασμός του Θ. Αναστασιάδη που ανοίχθηκε το 1999 και ένας επίσης αδρανής με συνδικαιούχο τη μητέρα του.
Πουθενά δεν αναφέρεται ο λογαριασμός της Εθνικής στο Λονδίνο. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως κάποιος από την Εθνική και κάποιος από το ΣΔΟΕ να τον απέκρυψαν. Η απόκρυψη του λογαριασμού όσο και η έρευνα για το περιεχόμενο και τη «στιγμιαία» χρήση του μάλλον πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας άλλης, σοβαρής αυτήν τη φορά, έρευνας.
Πηγή: Documentonews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: