Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

ΣΑΛΟΣ: Δείτε πόσα δάνεια πήρε το Star Channel τρεις μήνες πριν από τα capital controls - Να γιατί ΣΚΟΥΖΟΥΝ κατά της κυβέρνησης


Star Channel
Star Channel

Να γιατί ΣΚΟΥΖΟΥΝ κατά της κυβέρνησης

Τα 69,2 εκατ. ευρώ ξεπερνάει η δανειοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού Star σύμφωνα με το εισηγητικό πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.
Ειδικότερα, ο όμιλος του Star χρηματοδοτήθηκε από τις τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, και μέχρι το 2008 είχε εμφανίσει σημαντικά προβλήματα στη εξυπηρέτηση των δανείων.
Από το 2008 έχει προβλήματα που αντιμετωπίζονται από νέα κεφάλαια των μετόχων. Ενδεικτικά επισημαίνεται στο πόρισμα ότι έχουν ήδη καταβληθεί από τους μετόχους κεφάλαια 78,8 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2010-2015.
Όμως σύμφωνα με πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος επιβάλλεται η λήψη σημαντικών εξασφαλίσεων για ακάλυπτο μακροπρόθεσμο δανεισμό ποσού 44 εκατομμυρίων ευρώ (επί συνολικών κινδύνων ποσού 70,3 εκατομμυρίων ευρών).
Μετά το 2008 εν τω μεταξύ υπάρχει συνεχής επιδείνωση. Ακόμα και στην καλή διετία (2006-2007) ο μακροπρόθεσμος δανεισμός εξυπηρετούνταν μόνο ως προς τους τόκους. Οι Τράπεζες δίνουν συνεχείς παρατάσεις διάρκειας των δανείων, χωρίς όμως να προκύψουν σε μακρό χρονικό διάστημα τεκμηριωμένες προσπάθειες να ενισχυθούν οι διασφαλίσεις.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι η διατήρηση της εταιρίας εν λειτουργία και η προοπτική εξυπηρέτησης του δανεισμού της, συνδέονται άρρηκτα με τη συνέχιση της εισροής νέων κεφαλαίων από τους μετόχους, τακτική που ακολουθείται με συνέπεια μέχρι σήμερα, εν μέσω δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος. Όμως επιβάλλεται η ενίσχυση εκ παραλλήλου των εξασφαλίσεων, που κρίνονται απολύτως απαραίτητες.
Σύμφωνα πάντως με το εισηγητικό πόρισμα της Εξεταστικής αναφορικά με το Star, εγείρονται ζητήματα νομιμότητας στην πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών να χορηγούν δάνεια 56 εκατ. ευρώ μέσα σε περίοδο κρίσης, (1η Απριλίου 2015) βασιζόμενες αποκλειστικά στην φήμη και πελατείας της οικογένειας Βαρδινογιάννη που βρίσκεται πίσω από τις πολλαπλές offshore, στο όνομα των οποίων χορηγείται ένα ή το άλλο δάνειο.
Ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι αυτή ήταν η συνήθης πρακτική των χορηγήσεων των επιχειρηματικών δανείων με κριτήριο το «όνομα» ή την «φήμη» του πελάτη χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω εξασφαλίσεις
Σύμφωνα με το πόρισμα, είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες να μπαίνει ως εγγυητής για ένα τέτοιο υψηλό δάνειο, όπως ίσχυσε και στα τα δύο Κοινοπρακτικά Ομολογιακά Δάνεια (2008 και 2015) εταιρεία με μετόχους τους ίδιους τους πιστούχους, την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Ένα ακόμα σημείο διερεύνησης είναι ότι η μία πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς ανήκει κατά ποσοστό συνιδιοκτησίας στην οικογένεια Βαρδινογιάννη η οποία μάλιστα εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια: