Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ελληνικό Ραδιοτηλεοπτικό Τέλος

 

Κάθε κομβική στιγμή δημιουργεί συναισθηματικές αντιδράσεις. Ωστόσο, πίσω απ’ το συναίσθημα κρύβεται μια πραγματικότητα που αποτελεί το αληθινό «τέρας» που κατατρώει τα σωθικά της Δημοκρατίας.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησαν επί δεκαετίες τις ΔΕΚΟ ως μέσα κομματικής εδραίωσης. Ακόμη και τώρα που όλοι «σφίγγουμε το ζωνάρι» και απαιτούμε ορθολογική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, το επιτελείο του κου Σαμαρά διορίζει παντοιοτρόπως Μεσσήνιους (απ’ όπου κατάγεται κι ο ίδιος), ενώ ο κος Κεδίκογλου διόρισε το τελευταίο διάστημα 24 «κομματικούς» με μισθούς που ισοδυναμούν με 180 μισθούς τεχνικών της ΕΡΤ (π.χ. η υπεύθυνη επικοινωνίας της ΕΡΤ ήρθε απ’ το Ράδιο Αλιβέρι 1). Με άλλα λόγια, ακόμη και τώρα που τελούμε υπό οικονομικό «πόλεμο», η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται όπως το ΠΑΣΟΚ του ’90 αλλά με πιο συγκεκαλυμμένο τρόπο.

Έχοντας στο μυαλό τα παραπάνω σκεφτόμαστε ότι μόνο ένας ανόητος ή ένας παραιτημένος απ’ την πραγματικότητα θα εμπιστευόταν «αξιοκρατικές» λύσεις απ’ τους θιασώτες της κύριας γάγγραινας της Ελλάδας, την κομματοκρατία. Είναι τα κόμματα που δημιούργησαν τους «μαθηματικούς τύπους» για τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων και τις «συνεντεύξεις» στο ΑΣΕΠ (Νόμος Παυλόπουλου).

Μια μορφή καταπάτησης του Συντάγματος (κατά γράμμα και κατά το πνεύμα) είναι το γεγονός ότι το 80% των κανονισμών που διέπουν τη ζωή μας έρχονται από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Κι αυτό γίνεται ενώ, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι ΠΝΠ πρέπει να εκδίδονται «σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης»! Ο λόγος που παρακάμπτεται το Σύνταγμα είναι για να μην περνούν οι νόμοι απ’ την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και αποκτούν… «δημοσιότητα».

Το επιτελείο του κου Σαμαρά (Δ. Σταμάτης, Κ. Μπούρας, Γ. Μουρούτης, Σ. Κεδίκογλου, Τ. Μπαλτάκος) πήρε μια μεγάλη απόφαση για την ΕΡΤ. Όχι ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, ούτε καν μια σειράς απολύσεων. Αποφάσισε ότι «τα μεσάνυχτα κλείνει η ΕΡΤ»!

Την ώρα που τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια είναι με προσωρινή άδεια, ενώ τους έχουν χαριστεί χρέη, ενώ τα προγράμματά τους παραπαίουν σε φθηνές, εξευτελιστικές εκπομπές που παράγουν πουτάνες και μαλάκες, η Κυβέρνηση εγκλωβίζει τους τηλεθεατές κλείνοντας τη μόνη πηγή πολιτισμού, την ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ αποτελεί το «σκευοφυλάκιο του Ελληνικού Πολιτισμού». Το αρχείο της αξίζει δισεκατομμύρια. Όμως, όσοι παραπονιούνται για τα λεφτά που δίνουμε μέσω ΔΕΗ κάνουν καλά. Και κάνουν καλά γιατί αντί η ΕΡΤ να αναπτύξει μνημειώδεις παραγωγές, η κομματική νομενκλατούρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερκοστολογούσε και λεηλατούσε το δημόσιο χρήμα. Το ειδικό αυτό τέλος, όμως, έδινε και μια σημαντική επιλογή στην ΕΡΤ. Να προσφέρει ποιότητα.

Δεν μπορεί να λειτουργεί δημόσια τηλεόραση με όρους τηλεθέασης. Η υψηλή τηλεθέαση συνδυάζεται τις περισσότερες φορές με ποιοτικές εκπτώσεις. Σκεφτείτε την εκπομπή «Στα Άκρα» με τη Βίκυ Φλέσσα που φιλοξενούσε πανεπιστημιακούς, ποιητές, ζωγράφους και επιχειρηματίες. Για να είχε η εκπομπή αυτή υψηλή τηλεθέαση θα έπρεπε πίσω απ’ τους καλεσμένους να χορεύουν ξέκωλα όπως στο ΌΛΑ του «κομιστή». Ακόμη και στην εκπομπή «Ανιχνεύσεις» (ΕΤ3) με τον Παντελή Σαββίδη (από τις πιο ενδιαφέρουσες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης) καταπληκτικές συζητήσεις λάμβαναν χώρα χωρίς το άγχος του Άδωνι, του Ντινόπουλου και του κάθε αστείου φωνακλά που προσπαθεί να κερδίσει τη «μάχη των εντυπώσεων» φωνάζοντας δυνατότερα, όπως ακριβώς «νικούσαμε» στις συζητήσεις μας στο Γυμνάσιο.

Αν ένα αυτοκίνητο χαλάει, δεν το σπάμε. Το επισκευάζουμε. Κι αν το χάλασε ο μηχανικός που το πήγαινες, δεν του το εμπιστεύεσαι ξανά για την επισκευή του.

Οι υπάλληλοι της ΕΡΤ ήταν κατά κύριο λόγο βυσματικές τοποθετήσεις, υπηρέτησαν το κομματικό κράτος, σιώπησαν όταν έβλεπαν δίπλα τους το άδικο και την παρανομία, σιώπησαν στους αγώνες πολλών άλλων κοινωνικών ομάδων, δεν κάλυψαν γεγονότα που τους άγγιξαν (αποπομπή των Αρβανίτη- Κατσίμη, δίωξη Βαξεβάνη, δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων για την τραπεζική διαφθορά κ.α.), αλλά η υπεράσπιση της Δημόσιας Τηλεόρασης και της πολιτιστικής περιουσίας μας δεν σημαίνει ότι γυρνά την πλάτη κανείς στα κακώς κείμενα της ΕΡΤ. Τουναντίον. Η καταδίκη όμως του διεφθαρμένου μέρους της ΕΡΤ δεν μπορεί να σημαίνει καταδίκη της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η Δημόσια Τηλεόραση είναι συνδεδεμένη με τη Δημοκρατία. Είναι απαραίτητο συστατικό της. Είναι ευθύνη και των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων να περιορίσουν την ακροδεξιά φράξια που ηγείται της παράταξης. Για το καλό της Δημοκρατίας.

Πηγή: αναπνευστήρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: