Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Υπάρχει προφανής δυσαρμονία της Βουλής με το λαϊκό αίσθημα.


Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1975 και μέχρι να το αναθεωρήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου και να το κάνει απόλυτα ολοκληρωτικό, εφόσον υπήρχε προφανής δυσαρμονία της συγκρότησης της Βουλής με το λαϊκό αίσθημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορούσε να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές. Αυτό το δικαίωμα το αφαίρεσε...
ο Α. Παπανδρέου και το πήρε για τον εαυτό του.

Σήμερα, στις απανωτές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται, παρατηρούμε ότι η ΝΔ κινείται γύρω στο 20%  - 21% σε πρόθεση ψήφου και το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 4% - 5%. Με μια τραβηγμένη αναγωγή, το συνολικό ποσοστό των δύο κομμάτων φτάνει δεν φτάνει το 30%. Δηλαδή τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), αποσπούν αυτή τη στιγμή την επιδοκιμασία περίπου του 30% του λαού ενώ έχουν απέναντί τους το 70%.

Υπάρχει λοιπόν οφθαλμοφανέστατη πλήρης δυσαρμονία της συγκρότησης της εν ενεργεία Βουλής με το λαϊκό αίσθημα και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί με επείγουσες εκλογές. Ας αφήσουμε δε και το bonus των 50 εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος.

Εδώ όμως υπάρχουν δύο αδιέξοδα.

Πρώτον, ακόμα και εκλογές να γίνουν απλά θα αλλάξουν κάποια πρόσωπα στις θέσεις εξουσίας εντός του ίδιου πολιτικού συστήματος, όχι όμως και οι πολιτικές που ασκούνται και

Δεύτερον, το ισχύον Σύνταγμα δεν δίνει τη δυνατότητα στο λαό να επέμβει με λαϊκή πρωτοβουλία για να αλλάξει τα δεδομένα.

Τι κάνουμε; Απλά περιμένουμε την καταστροφή μας ή συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ..ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Το πολιτικό σύστημα το εκλέγουν οι πολίτες.
Και οι πολίτες αυτής της χώρας, στην πλειοψηφία τους είναι κότες αμόρφωτες λυράτες.
Να τι είπε ο γνωστός ποδοσφαιριστής Ρομάριο με αφορμή τις διαδηλώσεις στην Βραζιλία
"Το Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διοργανώσει η Βραζιλία θα είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο της Γερμανίας του 2006 και της Νότιας Αφρικής του 2010.
Το κάνουν με τα λεφτά μας, τα δημόσια χρήματα. Αποτελεί έλλειψη σεβασμού, ενδοιασμών», αναφέρει σε βίντεο που δημιούργησε ο ίδιος και απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης. Όπως επισημαίνει τα χρήμα που δαπανήθηκαν για τα στάδια μέχρι στιγμής ήταν αρκετά για τη δημιουργία «8.000 νέων σχολείων, 39.000 σχολικών λεωφορείων ή 28.000 αθλητικών γηπέδων σε όλη τη χώρα"

Εδώ όταν έτρωγαν οι μεγαλοεργολάβοι και οι τράπεζίτες με τους Ολυμπιακούς, οι ντόπιες βεντέτες του στίβου και των γηπέδων έκαναν μόκο και παντελόνιαζαν κι αυτοί το κάτιτις τους.
Προσέξτε τι λέει ο Ρομάριο, με τα λεφτά αυτά φτιάχνουμε τόσα σχολεία, αγοράζουμε τόσα σχολικά λεωφορεία..."
Που είσαστε τότε και τώρα ρε βεντετάρες του Ελλαδιστάν και της αρπαχτής;
Άσε ξέρω στο βρακί του Αλαφούζου, του Μελισσανίδη, του Μαρινάκη και του Μπόμπολα.
Μα πόσες κατουρημένες μούρες χωράει τέλος πάντων ο τόπος;



Ανώνυμος είπε...

Αν δεν πάει κανείς να ψηφίσει, θα πάνε μόνοι τους και θα βγάλουν τον εαυτό τους.
Δεν φταίνε μόνο αυτοί που τους ψήφισαν αλλά φταίνε και αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν.