Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Εκλογές Ισπανία: Πρώτος ο Ραχόι - Όλα δείχνουν κυβέρνηση συνεργασίας

Εκλογές Ισπανία: Πρώτος ο Ραχόι - Όλα δείχνουν κυβέρνηση συνεργασίας

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας στις εκλογές της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου στην Ισπανία, όλα δείχνουν ότι η χώρα αποτινάσσει πλέον το σύστημα του δικομματισμού και εισέρχεται στην εποχή της ρευστότητας και των κυβερνήσεων συνεργασίας
Μπορεί να κερδίζει την πρώτη θέση στις εκλογές ο Μ.Ραχόι αλλά φαίνεται ότι χάνει το ένα τρίτο των εδρών που κατείχε μέχρι σήμερα. Oι ψηφοφόροι δεν δίνουν στο κόμμα αυτοδυναμία και έτσι θα αναγκαστεί να αναζητήσει τη στήριξη άλλων κομμάτων για να κυβερνήσει.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν κατά τι μεγαλύτερη από αυτήν του 2011 αγγίζοντας το 58,3% στις 19.00 ώρα Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι καταλαμβάνει 123 έδρες, δεύτεροι είναι οι Σοσιαλιστές με 91 έδρες, τρίτο κόμμα οι Podemos με 69 και τέταρτο οι Ciudadanos με 40 έδρες. Στο 99% της καταμέτρησης των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα (PP) λαμβάνει 28,7%, οι Σοσιαλιστές (PSOE) 22,5%, οι Podemos 20,6% και οι Ciudadanos 14%.
Η Ενωμένη Αριστερά φαίνεται πως αντέχει εκλογικά, με απώλειες όμως, και θα έχει εκπροσώπηση στη Βουλή με 3-4 έδρες.
Ο Ραχόι είπε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, αλλά όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν απορρίψει δημόσια τη συνεργασία με το PP για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους νέους συσχετισμούς, απαιτείται είτε συνεργασία τριών κομμάτων για να σχηματισθεί κυβέρνηση, είτε μία «Μεγάλη Συμμαχία» PP και PSOE, κάτι που κύκλοι από τα δύο κόμματα τουλάχιστον σε πρώτη φάση αποκλείουν.
Την ίδια στιγμή, ομάδα αριστερών κομμάτων, ανάμεσά τους το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και δύο τοπικοί σχηματισμοί, συγκεντρώνουν περισσότερες από 180 έδρες, πάνω από το όριο των 176 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία. Και αυτό γιατί το Σύνταγμα της χώρας δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
Ιστορικό χαμηλό για την δύναμη των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων στην Ισπανία καθώς Λαϊκό και Σοσιαλιστικό κόμμα συγκεντρώνουν λιγότερο από το 50%.
Podemos:«Σήμερα γράφτηκε το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία»
Εκπρόσωπος του κόμματος Podemos σχολίασε απόψε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολιτική του δικομματισμού τελείωσε για την Ισπανία.
«Το δικομματικό σύστημα τελείωσε και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο στη χώρα μας», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Ινίγο Ερεχόν.
Πάμπλο Ιγγλέσιας: «Ισχυρό χαστούκι στα σκάνδαλα και τη διαφθορά»
Δόθηκε ένα ισχυρό χαστούκι απέναντι στα σκάνδαλα και στη διαφθορά. Ο στόχος μας ήταν η επιστροφή των θεσμών στην Ισπανία και παλέψαμε για τα δικαιώματα του Ισπανικού λαού, καθώς και να σταματήσουν οι εξώσεις.
Χρειάζεται αλλαγή στο εκλογικό σύστημα και συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε η κυβέρνηση να είναι υπόλογη, αν δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την ψήφο των Ισπανών Πολιτών. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: