Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και προστασία των κύριων συντάξεων έως 1300 ευρώ προβλέπει το ασφαλιστικό


Το άλλο νομοσχέδιο που θα προωθήσει η κυβέρνηση είναι το ασφαλιστικό, το οποίο προβλέπεται να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα, με στόχο στο ενδιάμεσο να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με τις νέες ρυθμίσεις θα θιγεί το 10% των σημερινών συνταξιούχων από περιορισμένες μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και θα επιδιωχθεί η προστασία όσων λαμβάνουν συνολικά από συντάξεις έως 1.300 ευρώ.

Την εξασφάλιση της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ και την απόλυτη προστασία των σημερινών κύριων συντάξεων και μετά το 2018 θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας.

Ενδεικτικό του κλίματος της διαπραγμάτευσης -ιδίως με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- είναι το περιστατικό που περιέγραψε ο υπουργός εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο ΚΟΚΚΙΝΟ. «Όταν η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου με ρώτησε, αφού είχατε συμφωνήσει από το 2012 στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τι μεσολάβησε κι αλλάξατε γνώμη, της απάντησα «μα εκλογές…»».

Όσον αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, το προτεινόμενο σύστημα:
-Προστατεύει τους εργαζόμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, καθώς και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι).
Έτσι, ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 700 ευρώ και 20 έτη ασφάλισης, σύμφωνα με τα παραδείγματα του υπουργείου εργασίας, θα λάβει σύνταξη 495 ευρώ, πέντε ευρώ δηλαδή περισσότερα σε σχέση με το νόμο 3863 που ισχύει σήμερα (490 ευρώ)
Και ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ και 36 έτη ασφάλισης, θα λάβει σύνταξη 738 ευρώ, 13 ευρώ δηλαδή περισσότερα σε σχέση με το ισχύον σύστημα (725 ευρώ).

Ο Διονύσης Ρίζος, ειδικός στην κοινωνική ασφάλιση είπε: «Όσοι ασφαλισμένοι έχουν από 36-40 έτη ασφάλισης θα είναι και οι μεγαλύτεροι χαμένοι του συστήματος. Για να το πούμε και ως ομάδες, σίγουρα χαμένοι είναι όσοι βρίσκονται σήμερα σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και έχουν αρκετά υψηλούς μισθούς (…) και σίγουρα χαμένοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με άνω των 30 ετών ασφάλισης που θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται τουλάχιστον 18-20%».

Για το ανταποδοτικό κομμάτι των συντάξεων, θα λαμβάνονται πλέον υπόψιν οι εισφορές που έχουν καταβληθεί σε όλο τον εργασιακό βίο, ενώ συμφωνία φαίνεται ότι έχει επέλθει με τους θεσμούς για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία προσδιορίζονται στο 40,7% για τα 40 έτη ασφάλισης και στο 11,5% για 15 έτη ασφάλισης.

Σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων, το υπουργείο εργασίας έχει καταθέσει ένα τρίπτυχο μέτρων, το οποίο σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο προστατεύει το 90% των σημερινών συνταξιούχων που σήμερα λαμβάνουν περισσότεροι από 265.000 πολιτικοί συνταξιούχοι του δημοσίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, τα κενά που θα αφήσει η μνημονιακή δέσμευση για κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αναμένεται να απορροφηθούν μέσω της εθνικής σύνταξης.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: