Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Ολάντ στο Παρισι

 «Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει την άλλη εβδομάδα»


Ολοκληρώθηκε απόψε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, Το ελληνικό πρόγραμμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης στο Ελιζέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διάρκειας μίας ώρας, ο κ. Τσίπρας μετέφερε στον Γάλλο πρόεδρο την εκτίμηση ότι η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό διότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος.
Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός αναμενόταν να ενημερώσει τον Γάλλο Πρόεδρο πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας το πώς θα κατανέμει τα βάρη.
Στην ανάγκη να κλείσει την άλλη εβδομάδα η αξιολόγηση συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης. Εκφράζουν «απόλυτη ικανοποίηση» για τη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δηλώνοντας ότι έγινε σε «εξαιρετικά θερμό κλίμα», και ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας έδειξε απόλυτη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις.
Σύμφωνα πάντα με τους κυβερνητικούς κύκλους, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία.
«Η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντησή τους. Σημειώνεται ότι δεν έγιναν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Γάλλο πρόεδρο, ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση, θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στις διαφωνίες των θεσμών.
«Κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας στοιχεία, βάσει των οποίων η Ελλάδα τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ' ότι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.
Σχετικά με το ΔΝΤ η ελληνική πλευρά θα υπογραμμίσει ότι το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ την Τρίτη ανακοίνωσε ύφεση 0,2%. «Η Ελλάδα διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει για το πως τα κατανέμει τα βάρη μέσω των νομοσχεδίων που ψηφίζει» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός στον γάλλο πρόεδρο. Η αντίδραση του Φρανσουά Ολάντ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή. 
Ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες και θα επιστρέψει την Παρασκευή στην Αθήνα. 
Ο πρωθυπουργός θα έχει το μεσημέρι της Πέμπτης γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο Στρασβούργο.
Εν συνεχεία, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ, με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Οι κινήσεις αυτές του πρωθυπουργού έρχονται παράλληλα με την ανακοίνωση για την κατάθεση στη Βουλή δύο νομοσχεδίων, αναφορικά με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, για τα οποία το Μαξίμου σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν αποτελούν «μονομερείς ενέργειες», αλλά κινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας, αποσκοπώντας στο να πιέσουν για γρήγορη ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους Θεσμούς.
Πάντως, το ΔΝΤ κρατά στάση αναμονής ως προς την κατάθεση των νομοσχεδίων, ενώ ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
Εν τω μεταξύ, δε φαίνεται να γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και ΔΝΤ όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη χώρα μας, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συντάσσεται με την Κομισιόν, καθώς εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε την Τρίτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η ΕΚΤ συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα, για να επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018».
Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονων ζυμώσεων, κρίθηκε αναγκαίο να αναβληθεί για την ερχόμενη Παρασκευή στις 10 το πρωί η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: