Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΠΟΚΛΟΠΗ – Δολοφονία της Ελλάδας θέλει το ΔΝΤ – Ραγδαίες εξελίξεις

image 


ΑΛΕΞΗΣ: Ή θα έχουμε Ευρώπη των εθνών ή Ευρώπη υπόδουλη στο ΔΝΤ. Δεν χωρούν και τα δύο.
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ με μοναδικό θέμα την αποπομπή του ΔΝΤ από την ΕΕ.

7 χρόνια φωνάζουμε ότι το ΔΝΤ είναι η καταστροφή της Ευρώπης των εθνών. Τώρα το συνειδητοποιούν άπαντες.

Δρομολογούνται εξελίξεις: Ο Τσίπρας ζητά από τον Τουσκ άμεση σύγκλιση Συνόδου Κορυφής
Μετά και το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, λόγω κυρίως ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Μ. Τετάρτης με τον Ντόναλντ Τουσκ για να του ζητήσει την άμεση σύγκλιση Συνόδου Κορυφής με σκοπό να διασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της οριστικής ματαίωσης του Eurogroup της Μ. Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έκανε λόγο για ανάγκη περισσότερου χρόνου έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, ανακοινώνοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει έκτακτο Eurogroup τη Μ. Πέμπτη.
Είναι εμφανές πως με την κίνηση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να μεταφέρει σε πολιτικό επίπεδο τη διαπραγμάτευση, αφού είναι εμφανές πλέον ότι το Ταμείο εφευρίσκει συνεχώς τρόπους για να μπλοκάρει το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Για τη ματαίωση του Eurogroup, πηγές από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν στο koutipandoras.gr πως τροχοπέδη αποτέλεσε για άλλη μια φορά η στάση του ΔΝΤ, το οποίο προέβαλε ενστάσεις για την πρόταση της κυβέρνησης αναφορικά με τη νομική υπόσταση που θα έχει το πακέτο προληπτικών μέτρων. Ειδικότερα, η πρόταση της κυβέρνησης αφορά τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού εξισορρόπησης δημοσιονομικών μεγεθών, που θα βάζει «κόφτη» στα δημόσια έξοδα, όταν οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί. Με τον τρόπο αυτό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αφενός απέφευγε την υιοθέτηση και θεσμοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, ο χαρακτήρας των οποίων αντίκειται στο ελληνικό Σύνταγμα και το διεθνές νομικός σύστημα.

Απ’ ό,τι φάνηκε λοιπόν για άλλη μια φορά το Ταμείο βάζει φρένο στο κλείσιμο της αξιολόγησης, η οποία θα άνοιγε τη συζήτηση για το χρέος. Το πιο παράδοξο βέβαια είναι πως το ίδιο το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει δημόσια τη γενναία παρέμβαση που χρειάζεται ως προς την απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά μονίμως είναι αυτό που μπλοκάρει την αξιολόγηση.

Πού τα βρίσκουν και πού όχι

Συγκεκριμένα, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως η συμφωνία για τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τον Ιούλιο έχει κλειδώσει, αφήνοντας αιχμές κατά του ΔΝΤ, το οποίο παραβλέπει τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και επιμένει στη θεσμοθέτηση προληπτικού πακέτου μέτρων, το οποίο σύμφωνα με το Μαξίμου αντιβαίνει τόσο με το ελληνικό Σύνταγμα όσο και με το διεθνές νομικό σύστημα. Η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει τη θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού διόρθωσης δημοσιονομικών μεγεθών, προσπαθώντας να λύσει το κουβάρι της νομικής μορφής που θα λάβει το προληπτικό αυτό πακέτο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο μηχανισμός αυτός καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις του Eurogroup.

«Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018» λένε από το Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις.

«Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος» σημειώνουν από το Μαξίμου και συμπληρώνουν λέγοντας ότι «το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος».

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα και αυτό γιατί οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο.

Επιπλέον, από το Μαξίμου επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

«Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup» καταλήγουν από το Μαξίμου.

Πληροφορίες από το Koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: