Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Όλα δείχνουν ότι «κλειδώνει» η συμφωνία: «Το ελληνικό πακέτο έκλεισε κατά 99%» λέει ο Μοσκοβίσι


Όλες τις διαπραγματευτικές πλευρές «δείχνουν» πως το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελεί θέμα ημερών. Σύσσωμοι οι δανειστές με ανακοίνωσή τους σημείωσαν την πρόοδο, ο Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της ελληνικής πλευράς, ενώ μέχρι και ο Στουρνάρας προανήγγειλε τη συμφωνία, με τον Πιερ Μοσκοβισί να λέει πως το ελληνικό πακέτο έχει κλειδώσει κατά 99%.

Οι τελευταίες δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών από τις Βρυξέλλες ευθυγραμμίζονται πλήρως με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής. Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι οι ελληνικές αρχές θα καταλήξουν σε συμφωνία με την τρόικα τις επόμενες ημέρες, ενώ αποκάλυψε πως το 99% του λεγόμενου ελληνικού πακέτου έχει κλείσει. Μία ακόμη σημαντική αποκάλυψη που έκανε είναι πως ήδη έχει ξεκινήσει να συζητείται από τους θεσμούς το ζήτημα του ελληνικού χρέους, μετά από σχετική πολιτική εντολή.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι το ελληνικό πακέτο έχει τρεις πυλώνες: «τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να νομοθετηθούν μπροστά, τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων που αποφάσισε το eurogroup και τη βιωσιμότητα του χρέους». 

Σε σχέση με τον πρώτο πυλώνα ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως «το 99% των μέτρων έχει κλειδώσει», ενώ πρόσθεσε πως «έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και μόνο λεπτομέρειες είναι ανοιχτές. Χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια σύγκλισης με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ των μελών του eurogroup και μεταξύ των θεσμών για να φτάσουμε εκεί». Είπε επίσης ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν τις συντάξεις, το φορολογικό νομοσχέδιο, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Ελάχιστα στοιχεία μένει να κλείσουν από αυτά και είναι απλά ζήτημα ημερών, δουλέψαμε σε πολύ σκληρές συνθήκες για να φτάσουμε εδώ» αποσαφήνισε.

Όσον αφορά το δεύτερο πυλώνα ο Επίτροπος ανέφερε ότι το ΔΝΤ με τη δική του άποψη περί προληπτικών μέτρων, επηρέασε το Eurogroup, το οποίο και υιοθέτησε την άποψη αυτή.

«Η Κομισιόν έχει την αίσθηση ότι τα μέτρα του πρώτου πυλώνα επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όμως το ΔΝΤ είχε τη δική του άποψη και εκτίμησε ότι απαιτείται επιπρόσθετη προσαρμογή 2%. Το Εurogroup απεδέχθη την πρόταση του ΔΝΤ πως θα πρέπει να έχουμε μια εξασφάλιση σε περίπτωση απόκλισης. Συζητάμε για έναν μηχανισμό ο οποίος πρέπει να είναι αξιόπιστος, αποτελεσματικός, να νομοθετηθεί από τώρα, να είναι αυτόματος και να το ενεργοποιούν αντικειμενικά κριτήρια» σημείωσε. 

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην ελληνική πρόταση για τη μορφή του προληπτικού πακέτου, η οποία έχει να κάνει με το μόνιμο μηχανισμό εξισορρόπησης δημοσιονομικών μεγεθών, που στην ουσία θα αποτελεί έναν δημοσιονομικό «κόφτη».

«Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα μηχανισμό ο οποίος αξίζει να εξεταστεί. Η Κομισιόν θα λειτουργήσει ως διευκολυντής για μια συμφωνία επ’ αυτού. Χρειαζόμαστε ένα έξτρα επίπεδο προστασίας από αποκλίσεις. Τα μέτρα πρέπει να είναι συγκεκριμένα αλλά όχι και να ληφθούν από τώρα - μόνο αν χρειαστεί» τόνισε.

Για το ζήτημα του χρέους, που αποτελεί και τον τρίτο πυλώνα, αποκάλυψε πως υπάρχει πολιτική εντολή για άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος.

«Σε σχέση με τον τρίτο πυλώνα, το χρέος, εξετάζουμε διάφορες εκδοχές, το Εurogroup έδωσε πολιτική εντολή στους θεσμούς να αρχίσουν να συζητάνε για αυτό και στο τραπέζι είναι τα επιτόκια, η επέκταση της ωρίμανσης και της περιόδου χάριτος των δανείων» αποκάλυψε. 

«Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε άμεσα σε λύση στο επίπεδο του eurogroup» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κανένας δεν έχει όφελος από την καθυστέρηση τώρα, δεν πρέπει να διευρυνθεί η αβεβαιότητα. Με κοινή δουλειά θα κλείσουν όλα, τη στιγμή μάλιστα που το πιο δύσκολο μέρος, ο πρώτος πυλώνας είναι έτοιμος για νομοθέτηση» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «το μνημόνιο αποτελεί τον οδικό μας χάρτη. Όλοι πρέπει να το σεβαστούν και να το υλοποιήσουν».

«Οι αποφάσεις του eurogroup και τα όσα είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχουν λεχθεί με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στη διατύπωση. Η ανακοίνωση του eurogroup (του Άμστερνταμ) είναι επίσης ο οδικός μας χάρτης. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός πρόεδρος και έχει συμβάλει καθοριστικά στην συμφωνία. Ο λόγος που ανέβαλε το σημερινό eurogroup ήταν διότι χρειαζόταν λίγος ακόμα χρόνος για να επιτευχθεί η συμφωνία. Σε αυτόν επαφίεται πότε θα το συγκαλέσει» κατέληξε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: