Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Morgan Stanley: Το ευρώ πρέπει να υποτιμηθεί κατά 24,3% για την Ελλάδα.


Σε μια ενδιαφέρουσα μεν – θεωρητική δε έκθεσή της η Morgan Stanley ξεχωρίζει το ευρώ ανά ευρωπαϊκή χώρα, βλέποντας την κάθε οικονομία σαν να είχε ως αποκλειστικά ως νόμισμά της το ευρώ.

Σύμφωνα με τον οίκο, το κοινό νόμισμα είναι, σήμερα, υπερβολικά ακριβό για την ελληνική οικονομία, καθώς...
οι υπολογισμοί της αναφέρουν ότι είναι κατά 24,3% ακριβότερο από ό,τι θα χρειαζόταν η Ελλάδα στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση, αφού η Morgan Stanley εντοπίζει τη δίκαιη τιμή του ευρώ για την Ελλάδα στα επίπεδα των 1,07 δολαρίων.

Γενικότερα, τονίζει ότι η «δίκαιη» τιμή για την ισοτιμία ευρω / δολαρίου είναι στο 1,33 (λίγο πιο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα του 1,35-1,36.

Η Morgan Stanley με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να αναδείξει το πρόβλημα του ευρώ και το ζήτημα των δυο ταχυτήτων της Ευρώπης, που δεν μπορεί ούτε να ανατιμήσει ούτε να υποτιμήσει το νόμισμα.

Από την ανάλυση της Morgan Stanley προκύπτει ότι το τελευταίο ράλι του ευρώ αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τις περισσότερες από τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Και αυτό γιατί η δίκαιη τιμή του κοινού νομίσματος εντοπίζεται στα 1,07 δολάρια για την Ελλάδα, στα 1,19 δολάρια για την Ιταλία και το Βέλγιο, στα 1,22 δολάρια για την Ολλανδία, στα 1,23 δολάρια για τη Γαλλία, στα 1,24 δολάρια για την Πορτογαλία, στα 1,26 δολάρια για την Ισπανία και στα 1,28 δολάρια για τη Φινλανδία. Αντίθετα, τα σημερινά επίπεδα του ευρώ, στα 1,35 δολάρια, ταιριάζουν “γάντι” στην Αυστρία, ενώ η Ιρλανδία χρειάζεται ακόμα ισχυρότερο ευρώ στα 1,41 δολάρια και η Γερμανία στα 1,52 δολάρια.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

KATAΛABEΣ ΠOIOΣ KPYBETAI ΠIΣO AΠO THN "KPIΣH" KAI TO "XPEOΣ" ΣTHN EΛΛANTANTA TOY EYPO ;; OXI H Γερμανία AΛΛA TO ... USA, TO NTOΛΛΛΛAP !! KAΠIΣ ;; ΓIAYTO KAI O Papandreou !!

Ανώνυμος είπε...

KATAΛABEΣ ΠOIOΣ KPYBETAI ΠIΣO AΠO THN "KPIΣH" KAI TO "XPEOΣ" ΣTHN EΛΛANTANTA TOY EYPO ;; OXI H Γερμανία AΛΛA TO ... USA, TO NTOΛΛΛΛAP !! KAΠIΣH ;; ΓIAYTO KAI O Papandreou !!