Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι η δόση


Η εξασφάλιση της επόμενης δόσης δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο France 24, καθώς κυρίαρχος στόχος είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας.
Το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι μικρό, είπε, διαβεβαιώνοντας ότι οι εταίροι δεν θα αφήσουν «ένα μικρό πρόβλημα να εκτροχιάσει το πρόγραμμα και τις προσπάθειες».
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε, επίσης, «ηρωική» τη στάση της κυβέρνησης να μην ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη δόση αλλά για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας ούτως ώστε να μην χρειάζεται περαιτέρω χρήματα από την Ευρώπη.
«Το θέμα δεν είναι πώς θα επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά πώς θα το κάνει η Ευρώπη. Όταν οι Ευρωπαίοι συζητούν ανοιχτά το Grexit, το Brexit, δηλαδή την διάλυση της Ευρώπης δημιουργούμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που είναι πολύ ισχυρή» είπε, καταλήγοντας ότι το «μάντρα» της Ευρώπης πρέπει να είναι η περίφημη φράση του Μάριο Ντράγκι ότι «’θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να μείνει ενωμένο το ευρώ’. Η Ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη».
Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Σχετικά με τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ του Έλληνα υπουργού και των Ευρωπαίων εταίρων, δήλωσε ότι «οι συζητήσεις ήταν έντονες αλλά πολιτισμένες».
«Όταν υπάρχει ειλικρίνεια υπάρχει και ένταση. Αλλά στη συνέχεια οι εντάσεις εξαλείφονται, λύνονται, και όταν γίνεται αυτό βελτιώνονται οι στρατηγικές και πολιτικές που εφαρμόζονται. Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι όταν μιλάει κανείς ειλικρινά και λέει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας απέτυχε είναι λογικό να προκαλεί εντάσεις.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ελληνικό πρόβλημα προκαλεί ρίγη σε πολλούς Ευρωπαίους, οι οποίοι θα ήθελαν να το εξαφανίσουν, να το βάλουν στον αυτόματο πιλότο» πρόσθεσε αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα «επέλεξε να μιλήσει με τους εταίρους με ειλικρίνεια και να τους πει ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν ήταν η εκταμίευση της δόσης αλλά η σταθεροποίηση της οικονομίας και η ανακοπή της πτωτικής πορείας της χώρας».
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Νέα -έμμεση- αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στις γερμανικές αποζημιώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν τo χρέος είναι χρέος, όπως μου λένε στην Ευρώπη τότε να ισχύσει για όλους».
Το θέμα των αποζημιώσεων «αγγίζει πολιτισμικά, ιστορικά και ηθικά θέματα», σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ο οποίος τόνισε ότι η διαπραγμάτευση και οι αποζημιώσεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θα πρέπει να παραμείνουν διαφορετικά.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: