Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Καταιγίδα φόρων μέσα στο καλοκαίρι


ΟΠΩΣ ΤΑ 'ΘΕΛΕ Ο ΚΩΛΟΣ ΜΑΣ...


Νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια προωθεί η κυβέρνηση, με παράλληλη αύξηση και του αφορολογήτου ορίου, ολοκληρωτική κατάργηση φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους με επιδόματα για λίγους, νέες αντικειμενικές αξίες, συγχωνεύσεις φόρων κατοχής και επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων αλλά και εξίσωση του φόρου στο ...
πετρέλαιο θέρμανσης με του κίνησης και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλαν στη Βουλή τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όλα τα δρομολογημένα φορολογικά μέτρα του 2012 θα εισπραχτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και 2011, φόροι εισοδήματος και έκτακτες εισφορές στο εισόδημα και στα ακίνητα.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται πλέον η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Αυτό θα γίνει όμως με επιδότηση στη βάση γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων ώστε να μην πληγούν ευπαθείς ομάδες από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Ωστόσο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα φέρει μεταξύ άλλων και αλλαγές:

1. Στη φορολογία ακίνητης περιουσίας:

- αντικατάσταση από το 2013 του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων. Εξετάζεται ο νέος φόρος να βαρύνει όλα τα κτίσματα και τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου, εκτος από τις εκτάσεις που ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

- επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων ιδιωτών για ποσά άνω κάποιου ορίου.

- μείωση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης ακινήτων από 8-10% που ισχύει σήμερα, με βάση τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

- νέες αντικειμενικές αξίες και επέκταση του συστήματος στις περιοχές όπου αυτό δεν εφαρμόζεται.

2. Στη φορολογία εισοδήματος:

- μείωση των κλιμακίων σε 4 ή 5 αντί για 9 και αύξηση του αφορολογήτου προς τα πάνω, ενδεχομένως από τις 5.000 ευρώ στα 8.000 ή τα 10.000.

- κατάργηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Απειλούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για το πρώτο ή και το δεύτερο παιδί, για τρίτεκνους και πολύτεκνους, για ανάπηρους καθώς και οι φοροεκπτώσεις για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, διατροφή κ.λπ.

Στη θέση των απαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου προτείνεται να χορηγούνται «στοχευμένες άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις», δηλαδή επιδόματα.

- θέσπιση κινήτρων για απόκτηση φορολογικής κατοικίας στη χώρα μας από οικονομικά εύρωστους αλλοδαπούς, με στόχο την προσέλκυση για εγκατάσταση κυρίως ευκατάστατων συνταξιούχων από το εξωτερικό.

- υποβολή όλων των δηλώσεων ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς παρατάσεις.

- εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για όποιον δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα συνιστά και ποινικό αδίκημα.

- ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα αίρουν τον αξιόποινο χαρακτήρα της φοροδιαφυγής και τις κυρώσεις, για ποσά πάνω από ένα όριο ανά έτος.

Ακίνητα-περιουσία

- Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα ακίνητα (του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, από έναν νέο προοδευτικό φόρο, από το 2013.

- Κατάρτιση περιουσιολόγιου και εφαρμογή ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.

- Θα δηλωθούν ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.

Επιχειρήσεις

- νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων, βεβαίωσης και καταβολής του ΦΠΑ και εξέταση της δυνατότητας μετάβασης σε καθεστώς ΦΠΑ πραγματικού χρόνου.

- Αναθεώρηση του καθεστώτος λήψης μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων υπέρ του Δημοσίου ώστε να μην οδηγούνται οι επιχειρήσεις σε κλείσιμο εξαιτίας αυτών των μέτρων.

- Επανεξέταση του αδικήματος μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από τη μη πληρωμή φόρων, σε συννενοηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

- Κατάργηση των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών για διαφορές πάνω από συγκεκριμένο όριο και υπαγωγή των υποθέσεων αυτών στο θεσμό της Φορολογικής Διαιτησίας.

- Δημοσίευση στο διαδίκτυο των αποφάσεων της Επιτροπής Φορολογικής Διαιτησίας.

- Μείωση φόρων στις επιχειρήσεις: Μια από τις προτάσεις που συζητούνται προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15%. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 25% στο 20% ή 15%.

- Κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με4 ένα νέο πόιντ σύστεμ για τις φορολογικές παραβάσεις και στόχο την μη απόρριψη των βιβλίων, τα μικρόετρα πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις, ενώ για πρώτη φορά θα θεσπίζονται και «κίνητρα συμμόρφωσης».

- Επαγγελματικά κριτήρια για υπολογισμό εισοδήματος και φόρου για όλους τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως: η μισθωτική αξία και η περιοχή της επαγγελματικής στέγης, τα έτη άσκησης του επαγγέλματος, οι πραγματικές επαγγελματικές δαπάνες, το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες, το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας κ.λπ.

- Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο, με αυτοτελή φορολόγηση (ενδεχομένως 20%) όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, τόκους, μερίσματα ή υπεραξίες από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, τα εισοδήματα αυτά δεν θα αθροίζονται με τα υπόλοιπα και η φοροδοτική υποχρέωση θα εξαντλείται με την απόδοση του 20%

- κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων.

Έλεγχοι και είσπραξη φόρων

- αλλαγή του συστήματος των χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους με θέσπιση προστίμου ως ποσοστό επί του κυρίου φόρου που δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού και την επιβολή τόκου υπερημερίας στον οφειλόμενο φόρο.

- ειδικό πρόστιμο για πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

- ειδική νομοθεσία ελέγχου για τις εξωχώριες εταιρίες προκειμενου να φορολογηθούν στην Ελλάδα.

- ενοποίηση του μηχανισμού φορολογικών ελέγχων

- ενοποίηση της νομοθεσίας περί ενδοομιλικών συναλλαγών.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

στα αρχιδια μας. χαμενο ειναι το παιγνιδι. οποιος μπορει ας πολεμησει για το εθνος και τη οικογενεια του.
σαμαρας=εβραιος εγγονος του μπεν ακι
τζεφρυ μινεικο=εβραιος εγγονος της μινεικο συνεργατου των τουρκων
τουρκ ογκλου-βενιζελος=τουρκος 100% σκατανθρωπος
κλπ, κλπ, κλπ

ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Ανώνυμος είπε...

@ 1 Σχόλιο Ανώνυμος

Φίλε ανώνυμε η πατρίδα είναι το σύνολο των οικογενειών μας και των φίλων μας.
Αν ο καθένας πολεμήσει μόνο για την δική του οικογένεια, πιστεύοντας πως η οικογένεια του διπλανού ήρθε από άλλο πλανήτη, τότε να με συγχωρείς αυτό δεν είναι πατρίδα.
Μάλλον σκορποχώρι θα το ονόμαζα για να μην πω κάτι πολύ χειρότερο.

Φάνης

Υ.Γ.:Και για να σου χαλάσω λίγο το παραμύθι, ο Ολάντ είναι γαλλότατος και η Μέρκελ γερμανότατη, δεν σου φταίνε οι εβραίοι αν αυτοί που μας κυβερνάνε δεν είναι ελληνότατοι.
Αποικία είμαστε αδερφέ από το 1830 που απλά αλλάζει επιτρόπους ανάλογα με τα συμφέροντα των
μεγάλων.

Ανώνυμος είπε...

Το να πολεμήσεις για το έθνος την πατρίδα σου, είναι σαν να πολεμάς όχι για τον γείτονα μόνο αλλά και για τα παιδιά που κάποτε θα αποκτήσει.
Όπως είπε ο ανώνυμος δλδ.

Εσυ φίλε φάνη τελικά εισαι υπέρ του κράτους-έθνους, η εισαι υπέρ του διεθνισμού και της παγκοσμιοποίησης ;

Γιατί ανοιχτα πλέον ψηφοφόροι του Σύριζα μου λένε ότι θέλουν να καταργηθούν όλα τα έθνη και τα σύνορα.
Και τι δημοκρατία θα εχουμε τότε ;

Αλλά κανένας αριστερός δεν μιλάει μαζί μου με λέει φασίστα και σταματάει κάθε συζήτηση.

Παναγιώτης.

Ανώνυμος είπε...

@ Παναγιώτης
Φίλε Παναγιώτη για όλα συζητάω εκτός από ένα. Την δημοκρατία, την οποία και θεωρώ αδιαπραγμάτευτη.
Το έχουμε ξανασυζητήσει μαζί και σου έχω εκθέσει τα επιχειρήματά μου, χωρίς να καταφέρω να σε πείσω.
Τώρα για το θέμα του διεθνισμού, ίσως σε 3000 χρόνια, αν οι άνθρωποι όλων των εθνών καταλάβουν κάποια στιγμή, ότι είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από εκείνα που τους χωρίζουν.
Ως τότε το έθνος κράτος είναι το πεπρωμένο μας, χωρίς να αρνούμαι την συμμετοχή της Ελλάδας σε υπερεθνικούς οργανισμούς, αρκεί αυτοί οι οργανισμοί να σέβονται την ανεξαρτησία μας και την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Αν υπάρχει ακόμα κάτι τέτοιο, καθώς ο καπιταλισμός με την καταναλωτική του κουλτούρα, τείνει να καταστήσει την παιδεία και τον πολιτισμό όχι ύψιστο στόχο ζωής, αλλά ένα φτηνό εμπορεύσιμο υποκατάστατο.
Δες την ποίηση, λες κι Ελλάδα τέλειωσε στον Ελύτη στον Σεφέρη και στον Ρίτσο.
Δες το τραγούδι μετά τον Χατζιδάκι Θεοδωράκη και επιγόνους, αναμασήματα και ξερατά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Ακόμα και το λαϊκό τραγούδι, η ψυχή κάθε λαού, κηδεύτηκε κάτω από τις στοίβες γαρούφαλλα των νεόπλουτων. Έμ νταλκάς για τον νταλκά δεν υπάρχει μάτια μου. Ρώτα το αχ του Καζαντζίδη.
Τι έγινε λοιπόν στερέψαμε από μυαλά; Όχι βέβαια απλά το σύστημα δεν επιβραβεύει ότι δεν φέρνει άμεσο κέρδος. Και αυτό συμβαίνει παντού.
Παγκόσμια οδηγούμαστε στον αυτισμό και στην ιδιωτεία με την διπλή σημασία της λέξης.
Σκατά, λύση δεν βλέπω.
Μα τότε θα μου πεις τι στο διάβολο μας πρήζεις τόση ώρα.
Ίσως, αν και ξαναλέω λέω αν, σαν τον αρχαίο σκυλοφιλόσοφο τον Διογένη, βγαίναμε κάμποσοι στους δρόμους μέρα μεσημέρι στην κατάμεστη αγορά με ένα φανάρι φωνάζοντας "άνθρωπο ζητώ" κάτι μπορεί και να άλλαζε.
Λες... μπα!
Άσ' το για αργότερα γιατί κινδυνεύουμε από εκείνο το ειρωνικό "εσφίξαν οι ζέστες, τι άλλο θα δούμε τα ματάκια μας".

Με εκτίμηση
Φάνης

Touristas Z€r0 είπε...

Μέχρι να καταλάβουν ότι οι τράπεζες <> ενώ οι Άνθρωποι πρέπει να σώζονται κυριολεκτικά δε βλέπω άσπρη μέρα από δαύτους http://t.co/HeyWRASp

https://twitter.com/TouristasZero

Ανώνυμος είπε...

@Φάνης
Για να βρεις την λύση πρέπει να καταλαβεις ποιοί είναι οι εχθροί, τι θέλουν και τι δεν θέλουν.
Αυτό που θέλουν είναι ανοιχτα σύνορα, πολυπολιτισμικότητα, διακυβέρνηση, αποκρατικοποιήσεις.
Αυτό που δεν θέλουν είναι εθνικισμός.
Το γιατί θέλουν το κάθε ένα δεν χρειάζεται εξηγήσεις.

Στην αρχαία αθήνα λειτουργούσε η δημοκρατία πολύ καλύτερα από τώρα.
Πόλεις κράτη είχαν πολεμικές διαμάχες μεταξύ τους αλλά σε κοινό εχθρό ήταν πάντα ο ένας Ελληνας δίπλα στον άλλο.
Μια τέτοια ευρώπη των εθνών θέλω και εγω.
Όχι μια παγκόσμια διακυβέρνηση με κατάργηση των κρατών-εθνων.
Ποτέ η ευρώπη δεν πήρε το μέρος μας ούτε στο Μακεδονικό, ούτε στο κυπριακό, ούτε στο αιγαίο, ούτε θα μας βοηθούσε σε κανένα ζήτημα.
Ένας λόγος που μας βάλανε στην ευρώπη και στο νατο είναι για να μην συμμαχουσαμε με Σοβιετική Ένωση.

με εκτίμηση
Παναγιώτης.

Υ.γ. Το ΚΚΕ και η Χ.Α. δέχτηκαν δημοκρατικό τρόπο να εκφραστούν, αλίμονο αν δεν τους αφήναμε να εκφραστούν δημοκρατικα.

Ανώνυμος είπε...

@Παναγιώτης

Αυτό που θέλουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι οι ελεύθερες αγορές και ελεύθερες αγορές σημαίνει λιγότερα εμπόδια για τους πολυεθνικούς κολοσσούς που εκπροσωπούν. Οι περίφημες αγορές, το συσσωρευμένο χρήμα δηλαδή, στραγγαλίζει οικονομικά οποιοδήποτε εθνικό κράτος τους πάει κόντρα. Μια αντίθετη κίνηση θα μπορούσε να σταθεί, ειδικά για ένα μικρό κράτος όπως η Ελλάδα, μόνο με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες. Η Κύπρος έπραξε σωστά που παζαρεύει δάνειο με Ρωσία και στις 16 του μήνα θα γίνει στο νησί συνάντηση ξανά με τους κινέζους.
Άρα ναι χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική.
Όσο για την πολυπολιτισμικότητα την ζούμε ήδη και όχι εξαιτίας των μεταναστών. Δες με τι διασκεδάζουμε, τι γλώσσα μιλάμε, πως ντυνόμαστε και τι γενικά καταναλώνουμε. Δεν νομίζω όμως ότι τέτοια προβλήματα λύνονται με την βία. Δύο πράγματα νομίζω χρειαζόμαστε, μνήμη και κρίση.
Μνήμη για να θυμόμαστε ποιοί είμαστε και κρίση για γνωρίζουμε που πάμε.

Με εκτίμηση
Φάνης

Ανώνυμος είπε...

Η πολυπολιτισμικότητα είναι ο λόγος που διαλύονται χώρες λόγο της ανομοιογενειας των πολιτών.

Ευχαριστώ, Φάνη που απάντησες σε σε απορίες μου.
Αλλά πιστεύω πως δεν έχεις καταλάβει τι ήθελε ο ΓΑΠ όταν έλεγε ανοιχτα σύνορα βοήθεια και έκδοση ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες.
Τα ίδια λέει και ο Τσιπρας, πολλοί που ψήφισαν Τσιπρα μου εξήγησαν ότι θέλουν να καταστραφεί το έθνος-κράτος, αλλά ο κόσμος δεν είναι έτοιμος και δεν θα γίνει εύκολα.

Η απορία μου περισσότερο είναι γιατί να είναι κάποιος τόσο σίγουρος ότι αν καταστραφούν τα εθνη και υπάρξει μια παγκόσμια κυβέρνηση θα είναι δημοκρατική.

Εχω την εντύπωση ότι οι Έλληνες στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν έχουν καταλάβει τι παίζεται και τι έρχεται.
Μια βόλτα στο Facebook μου έδωσε να καταλάβω ότι η νεολαία έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, σε αυτούς που θέλουν να καταστραφούν τα έθνη και σε αυτούς που είναι πατριώτες.

Εσυ Φάνη από ότι κατάλαβα δεν εισαι το άτομο που θα μπορούσε να μου εξηγήσει.

Η με το ένα τμήμα θα ήσουν η με το άλλο κάτι ενδιάμεσο δεν υπάρχει.
Έχουν γραφτεί παρά πολλά βιβλία για την Νέα Παγκόσμια Τάξη.

Εγώ δεν θέλω να διαλύσει με κανένα τρόπο αυτή η χώρα, οπότε θα στηρίζω όποιον δίνει δύναμη στο έθνος.

Υ.γ. να λάβει κάποια χώρα δάνειο κατευθείαν από άλλη απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.
Υπάρχει τρόπος με ψεύτικες επενδύσεις κ.α.
5 δις αν τα ζηταγε από τους κύπριους, θα τα έδιναν πολύ εύκολα για να μην μπεξουν με μνημόνια.
Αλλά ο λόγος που πάνε σε ΔΝΤ είναι η εκχώρηση κυριαρχίας μέσο ΔΝΤ και ο δρόμος της καταστροφής του έθνους.

Με εκτίμηση,
Παναγιώτης.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη δεν νομίζω πως υπάρχει παλιά και νέα τάξη. Κατά την γνώμη μου απλά ο καπιταλισμός έχει περάσει από 1970 και πέρα στην φάση της ολοκληρωτικής παγκοσμιοποίησης. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας με την πρόοδο της πληροφορικής και την υψηλή μόχλευση έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Η μεγάλες χώρες όπως η Βρετανία ζει από τα κέρδη του. Κι όμως είναι η πιο ασύδοτη οικονομική δύναμη του πλανήτη. Δες τι έγινε στις ΗΠΑ. Τα τοξικά παράγωγα κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κι όμως τίποτα δεν άλλαξε. Οι 5 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ενώ διασώθηκαν με δάνεια του αμερικάνικου δημοσίου, σήμερα έχουν πάλι το ίδιο μέγεθος και την ίδια δύναμη. Αυτές επιβάλουν πολιτικές, νεοφιλελεύθερες μάλιστα και όχι οι πολιτικοί στις τράπεζες.
Αν δεν γνωρίζεις, ψάξε λίγο στο διαδίκτυο για τον Φρίντμαν και την "Σχολή του Σικάγο".
Επίσης διάβασε εδώ http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2205.aspx#.T_8h4ZGIg0k άρθρα του Βασίλη Βιλιάρδου, ο οποιός είναι ένας καλός κενσιανός* οικονομολόγος.
Συμφωνώ μαζί σου ότι πολύ δύσκολα μπορεί μια υπερεθνική κυβέρνηση να είναι πραγματικά δημοκρατική.

*Από τον Τζων Κέυνς, οι οικονομολόγοι διεθνώς από ότι έχω καταλάβει, γιατί οικονομολόγος δεν είμαι, έχουν χωριστεί σε κενσιανούς και φριντμανικούς. Η βασική τους διαφορά είναι ο ρόλος του κράτους στην οικονομία. Οι κενσιανιστές πιστεύουν ότι το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει στην οικονομία, οι φριντμανικοί ότι κρατικά πρέπει να είναι μόνο η αστυνομία και ο στρατός.

Ευχαριστώ για τον διάλογο
Φάνης