Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Κατοχικό δάνειο και Χριστοφοράκο έθιξε ο Τσίπρας στον Σόιμπλε


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε αυστηρή ρητορική έναντι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και έθεσε τρεις προτάσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους

Κατοχικό δάνειο και Χριστοφοράκο έθιξε ο Τσίπρας στον Σόιμπλε

Με δύο θέματα εκτός ατζέντας αιφνιδίασε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους. Το πρώτο αφορά στην καταβολή του κατοχικού δανείου και το δεύτερο στην έκδοση του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens στη χώρα μας κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου ώστε να δώσει κατάθεση προς την ελληνική δικαιοσύνη.
Αυστηρή ρητορική χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας προς τον κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ο οποίος έδειξε να προσέχει κάθε λέξη του. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας βρήκε την αφορμή για να πει ότι χωρίς να έχουν επιλυθεί το θέμα του κατοχικού δανείου αλλά και η περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου “Siemens” -εφ’ όσον εκκρεμεί η κατάθεση του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου- το Βερολίνο δεν μπορεί να μιλά για καλές σχέσεις με την Αθήνα.
Δηκτικός έναντι της τρόικας και της πολιτικής που ακολουθεί έναντι του ελληνικού λαού εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του ενώ παραδέχθηκε ότι η γραφειοκρατία και η ολιγαρχία αποτελούν τα μείζονα προβλήματα για τα οποία δεν πείθονται ξένοι επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και σχολίασε ότι η πολιτική του Μνημονίου και της λιτότητας έχουν αποτύχει.
Τρεις προτάσεις από τον Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως αν το κόμμα του αναλάβει την εξουσία θα ακολουθήσει τα εξής βήματα:
  1. Θα εκπονήσει πρόγραμμα διευθέτησης του χρέους κατά τα πρότυπα του 1953, με τη συμφωνία για την ίδια τη Γερμανία, δηλαδή διαγραφή μέρους του και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης.
  2. Πρακτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε αυτό να γίνει πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό.
  3. Εφαρμογή δημοσιονομικής εξισορρόπησης με καταμερισμό των βαρών που θα είναι κοινωνικώς δίκαιος, χωρίς περικοπές και άγρια φορολόγηση των αδυνάτων.
Όσον αφορά στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε εκείνο που θα ανέμενε να ακούσει ο κ. Σόιμπλε, δηλαδή ότι οι ελληνικές αρχές δεν την αξιοποίησαν όπως έκαναν οι γερμανικές. Εμφανίσθηκε θερμός υποστηρικτής του ευρώ και φέρεται να δήλωσε ότι «κοινό νόμισμα σημαίνει και κοινό πρόβλημα».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι εταίροι έχουν θέσει τους στόχους για την εξυπηρέτηση της δανειακής σύμβασης και τις προϋποθέσεις, μέσω του Μνημονίου, για τη στήριξη της Ελλάδας. Ωστόσο, για το περιεχόμενο και το ύφος της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση των Αθηνών. Με τον τρόπο αυτό εμφανίσθηκε ο κ. Σόιμπλε να τηρεί αποστάσεις από τις επιλογές που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις των κ.κ. Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά στο όνομα του Μνημονίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε αδερφος του Τσίπρα να ήσουνα ρε Χάρρυ.....