Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Τα κρυφά χρέη της Ελλάδας θα την οδηγήσουν και πάλι στη χρεοκοπία προκαλώντας νέο credit event!!

Λόγιος Ἑρμῆς  



Νέα στοιχεία έρχονται πλέον στο φως της δημοσιότητας με το χρέος της Ελλάδας να βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο, μετά την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος το οποίο και πιστοποιήθηκε την Παρασκευή από την ISDA. 
Οι αναλυτές φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία του χρέους των ελληνικών ΔΕΚΟ, τα οποία αν και εγγυώνται από το ελληνικό Δημόσιο δεν έχουν συμπεριληφθεί στο ύψος του συνολικού χρέους. Αυτά τα ποσά αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πληρωθούν, με την Ελλάδα να βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τις λήξεις, χωρίς να ξέρει κανείς τι μπορεί να επακολουθήσει.

Χρέη
Ταμείο Ανάπτυξης: 139.000.000 δολάρια
ΟΣΕ: 2.240.000.000 δολάρια
Δομημένα Ομόλογα: 20.683.000.000 δολάρια
Αστικές Συγκοινωνίες: 837.000.000 δολάρια
Εγγυημένες Χορηγήσεις προς τις Τράπεζες: 83.314.000.000 δολάρια
Σύνολο: 107.213.000.000 δολάρια

Όταν δίδονται τα στοιχεία του ελληνικού χρέους, το ποσό που προκύπτει από τα παραπάνω παραλείπεται. Μάλιστα, έχουν αρχίσει να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους αναλυτές, αφού και τα 107 δισ. ευρώ είναι εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο. Θα πρέπει να έχουν εναποτεθεί οι εγγυήσεις από ένα χρεοκοπημένο κράτος, αναφέρουν οι αναλυτές.

Μία άλλη παράμετρος που θίγεται στα γραφεία των αναλυτών είναι ότι οι εν λόγω τίτλοι διέπονται από το βρετανικό δίκαιο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς σε κούρεμα τους, παρά μόνο σε στάση πληρωμών, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέο πιστωτικό γεγονός. Αν προστεθουν και οι νέοι τίτλοι που προκύπτουν από το PSI, οι οποίοι κι αυτοί είναι σε βρετανικό δίκαιο, τότε το συνολικό χρέος της χώρας εκτοξεύεται ακόμη πιο ψηλά.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, οι αναλυτές σχολιάζουν:

Αν η Ελλάδα χρεοκόπησε χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στο τελικό ποσό το κρυφό χρέος, τι θα γίνει εάν όλα έρθουν στην επιφάνεια;

Αν ο στόχος να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, απαιτεί το δημοσιονομικά αδύναμο, τι θα γίνει αν η αφετηρία της προσπάθειας είναι ακόμη πιο δύσκολη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: