Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Τέλος σε πρόωρες συντάξεις, νέο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας

Βαρουφάκης: Τέλος σε πρόωρες συντάξεις, νέο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας


Στο περιεχόμενο των συζητήσεων στο Brussels Group με τους εκπροσώπους των δανειστών αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην ομιλία του στο  Συνέδριο European Business Summitεξήγγειλε τη θέσπιση δύο συντελεστών ΦΠΑ, έναν χαμηλό για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία και έναν υψηλό για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης εξήγγειλε την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το γαλλικό μοντέλο δίχως ωστόσο αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ έκανε λόγο για περαιτέρω συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων και κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για «δημοσιονομική συμφωνία» με τους δανειστές για την περίοδο 2015-2020, νέο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ανεξαρτητοποίηση τηςΓενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του IRS.

Περιέγραψε εξάλλου και το πλαίσιο της μεγάλη συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση με τους πιστωτές μετά τον Ιούνιο. Όπως ανέφερε, το νέο «αναπτυξιακό συμβόλαιο της Ελλάδας το οποίο θα περιλαμβάνει κατά τον υπουργό Οικονομικών τα εξής:

    Ένα επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (EIB)  - σε συνδυασμό με την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας με εχέγγυα τις μετοχές που θα κρατήσει το κράτος από τις ιδιωτικοποιήσεις.
    Ανταλλαγή των ομολόγων SMP της ΕΚΤ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.
    Αναδιάρθρωση του αρχικού διακρατικού δανείου
    Εξομάλυνση και επέκταση στο μέλλον των πρώτων αποπληρωμών  του EFSF δανείου, ώστε να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες στις αρχές της δεκαετίας του ‘20
    Ευρεία, διαχρονική χρηματοδότηση του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εξάλλου προανήγγειλε παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντων και της ενέγειας.  Η κυβέρνηση​, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται να:

    Απελευθερώσει την αγορά φυσικού αερίου.
    Εξετάσει το μοντέλο των γαλλικών διμερών συμβολαίων στη ρύθμιση του κλάδου παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (χωρίς ωστόσο να ιδιωτικοποιεί την υπάρχουσα εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού).
    Απελευθερώσει τις προδιαγραφές προϊόντων (π.χ. γαλακτοκομικών προϊόντων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων).
    Απλοποιήσει την αδειοδότηση επιχειρήσεων (σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα).
    Να νομοθετήσει την συμπερίληψη όλων των εκπτώσεων  στα τιμολόγια του λιανικού εμπορίου (έτσι ώστε να περιορίσει την ολιγοπωλιακή δύναμη των σούπερ μάρκετ έναντι των τοπικών προμηθευτών).
    Να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να την εξοπλίσει με δικό της προϋπολογισμό και δυνατότητα άντλησης εσόδων.

Τα σημεία συμφωνίας με τους θεσμούς

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα σημεία συμφωνίας με τους θεσμούς κατά τις διαπραγματεύσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στα εξής ζητήματα:

    Η Ελλάδα οφείλει να μην χρειαστεί να ξαναδανειστεί για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
    Το δημόσιο χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αναδιαρθρωθεί.
    Το ελληνικό ϕορολογικό σύστημα έχει ανάγκη από ανανέωση ενώ οι εισπρακτικές αρχές πρέπει να αποδεσμευτούν από την επιρροή πολιτικών και επιχειρηματικών συμϕερόντων.
    Το συνταξιοδοτικό σύστημα νοσεί.
    Τα χρηματοπιστωτικά κυκλώματα της οικονομίας έχουν διαρραγεί.
    Η αγορά εργασίας έχει υποστεί μια καταστροϕή εξαιτίας της κρίσης και είναι σήμερα βαθιά κατακερματισμένη με την αύξηση της παραγωγικότητας να παραμένει στάσιμη.
    Η δημόσια διοίκηση έχει επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού, ενώ απαιτείται μια πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των δημοσιών πόρων.
    Ανυπέρβλητα εμπόδια μπλοκάρουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. Ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων είναι υπερβολικά περιορισμένος.
    Η ανισότητα έχει ϕτάσει σε εξωϕρενικά επίπεδα εμποδίζοντας την κοινωνία να ενωθεί υπέρ των απολύτως αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
    Ολιγαρχικά συμϕέροντα κυριαρχούν και λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη προκαλώντας δυσαρέσκεια που δυσκολεύει κάθε μεταρρύθμιση.ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: