Σάββατο 16 Μαΐου 2015

'ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ''...

Στη διαβεβαίωση, προς τον ελληνικό λαό, ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα» η κυβέρνηση να υποχωρήσει...
στο θέμα των μισθών και των συντάξεων κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά ούτε ότι υπάρχει κίνδυνος για μη καταβολή τους προέβη ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του Economist το βράδυ της Παρασκευής.


Αν και η ομιλία του είχε θέμα τις 100 ημέρες διακυβέρνησης του, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να αναφέρει τις επιπτώσεις των χρόνων των μνημονίων και τα αρνητικά της πενταετίας της προηγούμενης πολιτικής. Αποκάλυψε δε ότι η ελληνική πλευρά είναι κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, εκτίμηση που βασίζεται στο ότι έχουν βρεθεί κοινά σημεία με τους Θεσμούς, ωστόσο, εκκρεμούν τα ζητήματα του εργασιακού και το ασφαλιστικό, ενώ περιέγραψε και τις 4 προϋποθέσεις για μία έντιμη συμφωνία. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι επιδιώκουμε την ανάπτυξη, αλά και «την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές», φράση που έχει αναφέρει ελάχιστες φορές.

Ο κ. Τσίπρας, μόλις ανέβηκε στο βήμα του Economist, προέβη σε σχόλιο για την νίκη του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, λέγοντας με χιούμορ ότι «στην Ευρώπη πάμε καλά. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και πάμε στην Ευρωλίγκα. θα πάμε καλά όμως και υπόλοιπα, τόνισε μόλις ξεκίνησε την ομιλία του στον Economist» και συμπλήρωσε ότι «είναι η πολιτική που θα ορίσει τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μία έντιμη συμφωνία προϋποθέτει τέσσεα βασικά σημεία:

-Χαμηλούς στόχους σε πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια
-Να μην έχουμε υποχρεώσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα
-Και την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινό σημείο με τους δανειστές μας και είμαστε κοντά σε συμφωνία», αναφέροντας ως παραδείγματα τον ΦΠΑ,  την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού. Αλλά, υπογράμμισε ότι υπάρχουν και τα ανοιχτά θέματα, που είναι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο στην ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.

«Αυτές οι αλλαγές δεν θα γίνουν αποδεκτές», τόνισε με έμφαση.

Αναφορά και στο θέμα του ασφαλιστικού, τονίζοντας ότι οι βασικές αιτίες για την αποδυνάμωση των Ταμείων είναι το PSI, αλλά και η τεράστια ανεργία. “Τις επόμενες ημέρες πρέπει να δουλέψουμε σκληρά”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο, ίσως και τις επόμενες ημέρες, για την επανάκτηση του ευρωπαικού εργασιακού κεκτημένου,  δηλαδή για τις συλλογικές συμβάσεις κλπ.

«Θέλω να διαβεβαιώσω το λαό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των μισθών και συντάξεων”, τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι μέχρι τώρα δεν πλήρωναν, ενώ  έπρεπε να πληρώσουν. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές Επιδιώκουμε λύση στο πρόβλημα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς, Δεν μπλοφάρουμε, δεν λέμε ψέμματα.  Διαπραγματευόμαστε με επιμονή για μία νέα έντιμη συμφωνία. Τώρα έχει έρθει η ώρα της αναδιανομής, της δίκαιης μοιρασιάς των βαρών.  Όλοι μαζί μπορούμε να υπερασπιστούμε τις εθνικές γραμμές της διαπραγμάτευσης. Να οικοδομήσουμε την επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με τις 100 πρώτες μέρες, τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης με ν/σ που ψήφισε η Βουλή.

«Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε στο όνομα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας: των μισθωτών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης”, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης. Ψηφίσαμε διάταξη και εκδόθηκε η Υπουργική απόφαση για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών.  Προχωρήσαμε στον καταλογισμό των οφειλομένων των τηλεοπτικών σταθμών που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια για λόγους μάλλον αδιευκρίνιστους. Ανέφερε το άνοιγμα της ΕΡΤ και την πρωτοβουλία για τη απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων, του ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ, ενώ τόνισε ότι τις πρώτες 100 ημέρες εξετάζονται επίσης από ομάδες εργασίες και άλλες δημόσιες συμβάσεις, όπως το θέμα της Siemens. “Αυτά, είναι μερικά από τα πρώτα δείγματα γραφής της τιτάνιας προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει για την οριστική ρήξη με το φαύλο παρελθόν», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η ομιλία του πρωθυπουργού είχε θέμα «Ένα όραμα για μια Ευρώπη που αλλάζει | 100 ημέρες διακυβέρνησης: Επιτεύγματα και προοπτικές για την Ελλάδα».

Στο διήμερο που κλείνει απόψε, οι ομιλίες που προκάλεσαν αίσθηση ήταν η χθεσινή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τις αναφορές του στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η συμφωνία, την ΟΝΕ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις  και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για COSCO και Νατοϊκή βάση.

Πληθώρα μελών της κυβέρνησης έχουν εμφανιστεί εδώ και αρκετή ώρα στο φουαγιέ του ξενοδοχείο, συζητώντας μεταξύ τους, περιμένοντας την έναρξη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα. Ανάμεσά τους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ομιλίας το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε τους γενικούς άξονες για τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, όπου αναμένεται να κυμανθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: