Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΕΚΤ: Αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ

ΕΚΤ: Αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ
Κατά 1,1 δισ. ευρώ αυξήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Μετά την εξέλιξη αυτή οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν και πάλι ένα ασφαλές περιθώριο ρευστότητας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο σήμερα συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, άναψε το «πράσινο φως» για την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού στα 80 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ δεν προχώρησε σήμερα (12 Μαΐου) σε καμία αλλαγή στο καθεστώς των εγγυήσεων (σ.σ δεν αυξήθηκε το ποσοστό του κουρέματος που επιβάλλεται) που πρέπει να καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να τύχουν χρηματοδότησης από τον μηχανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το «σκληρό» ευρώ και η τρομοκρατία της εξόδου...


Το «σκληρό» ευρώ και η τρομοκρατία της εξόδου...

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε προχωρήσει στην αύξηση του ELA κατά 2 δισ. με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 78,9 δισ. ευρω.
Την ίδια στιγμή, μετά το πέρας του χθεσινού (11/05) Eurogroup, στη συνεδρίαση του οποίου επιβεβαιώθηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους, αναμένεται η συνέχιση των εργασιών του Brussels Group , με εντατικές συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.
Στο εξής, στόχος της ΕΕ είναι να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ακόμα και σε δέκα ημέρες, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις, μεταξύ των οποίων και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: