Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα για την συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ 
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ
 
“ Τι θα συζητήσει ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους ”
Στη Ρίγα της Λετονίας θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ'ιδίαν συναντήσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξουν επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας σήμερα, Πέμπτη, και την Παρασκευή αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό μέλλον της χώρας μας. Αν και οι εταίροι επιχειρούν να χαμηλώσουν τους τόνους των προσδοκιών, είναι προφανές πως το ζητούμενο από όλες τις πλευρές είναι μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα. Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, πηγαίνει στη Ρίγα με γεμάτη φαρέτρα και αποφασισμένος να φέρει τους εταίρους προ των ευθυνών τους, ζητώντας λύση για το ζήτημα του χρέους.

Το δείπνο εργασίας είναι προγραμματισμένο για απόψε στις 8.Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Όπως είπε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του προεδρείου της Κ.Ο, στη Ρίγα θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους στις συναντήσεις με τους εταίρους, ώστε το ζήτημα να έχει τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να ληφθεί υπ' όψη ως παράμετρος και στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα στο πλαίσιο του επόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος (2015-2018).

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει κοινή αντίληψη σε πολλά θέματα, όπως ο ΦΠΑ, τα κόκκινα δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις ωστόσο όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν μέρος του δημοσιονομικού σκέλους της διαπραγμάτευσης για φέτος και του χρόνου, το οποίο ακόμη δεν έχει κλείσει. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει προσέγγιση στο συνταξιοδοτικό και στα θέματα της αγοράς εργασίας.

Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται από το χρόνο και την εξάντληση της ρευστότητας της χώρας ωστόσο συμφωνία θέλουν και οι εταίροι και δανειστές, προκειμένου να κλείσει η φάση αυτή του ελληνικού ζητήματος που δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα στην ευρωζώνη. Τα επόμενα δυο 24ωρα θα κρίνουν εάν συγκληθεί τελικά έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, το οποίο θα αποφασίσει αν τελικά θα ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης για την Ελλάδα.


ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: