(Ανανεωμένο) Κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η Moody’s, σε Ca από Caa1, βυθίζοντάς την περαιτέρω σε junk status, καθώς εκτιμά ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν σημαντικές ζημιές.
Στην ανακοίνωσή της η Moody’s επισημαίνει ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποδηλώνει πως η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, ουσιαστικά βρίσκεται στο 100%.
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της νέας υποβάθμισης . Πριν από λίγο Α, ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρεί κατά 0,55% στις 1.279,03 μονάδες, έχοντας σημειώσει «άλμα» 5,91% την Παρασκευή.
Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, ο συνδυασμός του προγράμματος που ανακοινώθηκε από την ΕΕ και οι προτάσεις ανταλλαγής χρέους από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, υποδηλώνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καταγράψουν μεγάλες οικονομικές απώλειες από την έκθεσή τους στο κρατικό ελληνικό χρέος.
Οι αναπτυσσόμενες προοπτικές της αξιολόγησης, αντανακλούν την τρέχουσα αβεβαιότητα για την ακριβή αξία των τίτλων που θα λάβουν οι πιστωτές στην ανταλλαγή. Όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή χρέους, η Moody’s θα επανεξετάσει το πιστωτικό risk profile των υφιστάμενων ή νέων τίτλων που θα εκδοθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Το ανακοινωθέν πρόγραμμα της ΕΕ σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του IIF, υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα μιας αναγκαστικής ανταλλαγής (distressed exchange) και ως εκ τούτου μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, είναι ουσιαστικά 100%.
Το μέγεθος της ζημιάς των επενδυτές θα καθοριστεί από τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας του χρέους που ανταλλάσσεται και της αξίας της αγοράς του χρέους που έλαβε. Το IIF έχει δηλώσει πως οι απώλειες των επενδυτών θα κυμανθούν στο 20%.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη υποβάθμιση της Moody’s για την Ελλάδα, ήταν την 1η Ιουνίου, όταν είχε υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα κατά τρεις βαθμίδες, σε Caa1 από το B1. Πριν από αυτό, στις 9 Μαΐου η Moody’s είχε τοποθετήσει τις αξιολογήσεις του ελληνικού χρέους υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Κοιτάζοντας περαιτέρω μπροστά, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το πρόγραμμα της ΕΕ και η προτεινόμενη ανταλλαγή χρέους, αυξάνουν τις πιθανότητες η Ελλάδα να κατορθώσει να σταθεροποιήσει και εν τέλει να μειώσει το χρέος της.
Το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ωφελεί ακόμη όλη την ευρωζώνη, συγκρατώντας το «άγριο» βραχυπρόθεσμο ρίσκο μετάδοσης που πιθανότατα θα ακολουθούσε από μια άτακτη στάση πληρωμών ή από μεγάλα haircuts του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ακόμη να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμες προκλήσεις φερεγγυότητας. Το μέγεθος του χρέους της θα παραμείνει υψηλότερα του 100% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια και έχει ακόμη να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά ρίσκα εφαρμογής των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Σύντομα η ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων
Την εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων από τους ιδιώτες μέσα σε λίγες εβδομάδες προωθούν -σύμφωνα με πηγή της ΕΕ- αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και τραπεζίτες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η περίοδος που η χώρα θα βρίσκεται σε μερική χρεοκοπία.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται και στόχος είναι να ξεκινήσει η ανταλλαγή ομολόγων στα τέλη Αυγούστου και να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Σεπτέμβρη, διευκρινίζει η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι «το εγχείρημα αυτό σχεδιάζεται και είναι πιθανό να λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη για όλη την Ευρώπη».
«Αυτή είναι η περίοδος που θα υπάρξει η επιλεκτική χρεοκοπία ή η περιορισμένη χρεοκοπία, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης. Μπορεί να είναι αρκετά σύντομη» είπε.
Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα καταγράψουν ζημιές 21% για τα ελληνικά ομόλογα που θα ανταλλάξουν στο πλαίσιο της συνεισφοράς τους στο νέο σχέδιο διάσωσης για τη χώρα. Η συνεισφορά των ιδιωτών θα ανέλθει στα 37 δις ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.
www.capital.gr, www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου