Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Μεταρρυθμιστές τις πλάκας, μαριονέτες της διαπλοκής




Έφτασαν σε τόσο υψηλά επίπεδα φαυλότητας την περίοδο της φούσκας του χρηματιστηρίου, όπου η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ενέκρινε είσοδο στον χρηματιστήριο μετοχικών αξιών τηλεοπτικών επιχειρήσεων χωρίς άδεια λειτουργίας!


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Κινδυνεύει η δημοκρατία και η ελεύθερη πληροφόρηση, ενώ επιπλέον, παραβιάζεται και το Σύνταγμα. Ναι, όλα αυτά μαζί, από την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να βάλει τάξη, κανόνες και νομιμότητα στην χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων στην Ελλάδα. Αυτό δεν το λένε μόνον οι καναλάρχες που συμπτωματικά οι περισσότεροι ανήκουν στην κατηγορία των διαπλεκόμενων για οικονομικά οφέλη, έναντι πολιτικής προστασίας. Το λέει και η νέα ΝΔ του μεταρρυθμιστή Κυριάκου. Κανείς τους δεν απολογείται, αφού η ερώτηση είναι απαγορευμένη. Γιατί από το 1989 που εμφανίστηκε η ιδιωτική τηλεόραση και ραδιοφωνία, δεν τέθηκαν οι κανόνες και δεν παραχωρήθηκαν ποτέ οι νόμιμες άδειες. Τι να απαντήσουν άλλωστε, όταν το μιντιακό σύστημα εξελίχθηκε σε ένα αλισβερίσι πάρε - δώσε. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παραχωρούσαν ασυδοσία και φτηνό έως αγύριστο δανεικό χρήμα, για να ανταποδίδουν οι καναλάρχες με πολιτικό σέρβις.

ΕΦΤΑΣΑΝ μάλιστα σε τόσο υψηλά επίπεδα φαυλότητας την περίοδο της φούσκας του χρηματιστηρίου, όπου η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ενέκρινε είσοδο στον χρηματιστήριο μετοχικών αξιών επιχειρήσεων χωρίς άδεια λειτουργίας! Χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς σοβαρό και αξιόπιστο έλεγχο για τα προσόντα και την πορεία της επιχείρησης, να ζήσει νόμιμα και κατά συνέπεια να προστατευθούν τα χρήματα των επενδυτών που θα αγόραζαν τις μετοχές με τη σύσταση του κ. Σημίτη, πως η Ελλάδα είναι ισχυρή και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Τι πιθανότητες επιτυχίας υπήρχαν;  Τα αποτελέσματα τα γνωρίζετε. Οι αφελείς πολίτες που επένδυσαν τα χρήματα τους, εισέπραξαν ένα ηχηρό κανόνι από τη φούσκα του ALTER, ενώ και οι υπάρχουσες λειτουργούσες επιχειρήσεις, είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες καθώς οι δανειακές οι υποχρεώσεις τους έχουν φτάσει σε ύψη, που είναι πλέον αδύνατον να αποπληρωθούν, με τους ιδιοκτήτες τους να αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να τις στηρίξουν.

ΜΑ ΓΙΑΤΙ  δεν αφήνετε την αγορά να ρυθμίζει ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να αντέξει και θέλετε να ορίσετε εσείς το πλαίσιο των αδειών, ρωτούσε με προσποιητή αφέλεια η κ. Τρέμη τον υπουργό Ν. Παππά τον οποίο είχε προσκαλέσει στο στούντιο του MEGA την Τετάρτη. Δηλαδή η αγορά κατά την κ. Τρέμη είναι ρίνγκ, δεν έχει κανόνες ούτε διαιτητές;   Με τους κανόνες τις αγοράς λοιπόν, οι μετοχές του ΜΕGΑ και όχι μόνο, θα έπρεπε να είχαν περάσει στα χέρια των τραπεζών που το έχουν χρηματοδοτήσει. Και αν αυτό δεν έχει συμβεί και τα αφεντικά του προσπαθούν να το αποφύγουν, είναι μέσω της παραβίασης των κανόνων της αγοράς.

ΑΥΤΗ είναι η θλιβερή ιστορία του κεφαλαίου ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα. Οι αντιδράσεις των καναλαρχών είναι κατανοητές. Δεν είναι ότι χάνουν χρήματα, διότι ούτως ή άλλως χρήματα από τη λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων χάνουν και τώρα. Χάνουν όμως το πάρε, αφού το δώσε στις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που βρίσκεται η χώρα, δεν έχει πλέον το αντίτιμο του παρελθόντος. Και  γεγονός αποκαλυπτικό, ο νέος αγαπητός στους μιντιάρχες αρχηγός της ΝΔ, παρότι φιλελεύθερος και μεταρρυθμιστής, αγωνίζεται με πάθος για να μην αλλάξει τίποτα. Θεωρεί, ότι αν εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, οι καναλάρχες θα του ανταποδώσουν τα μέγιστα σε πολιτική υποστήριξη, ώστε να γίνει πρωθυπουργός. Νομίζει πως αυτή η χονδροϊδέστατη πλέον προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ, έχει απήχηση στην αγωνιζόμενη για επιβίωση ελληνική κοινωνία.

ΦΟΒΑΜΑΙ ότι ο Κυριάκος και όχι μόνον αυτός, είναι πολλαπλά εκτεθειμένος σε διαπλεκόμενες συναλλαγές και εξ αυτού εκβιάσιμος για να ανταποδώσει με την πολιτική υποστήριξη.  Στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στο Ποτάμι, έφτασαν στο σημείο να θεωρούν αντισυνταγματική τη νομοθέτηση της κυβέρνησης. Και γιατί τη θεωρούν αντισυνταγματική; Επειδή -λένε- δεν έχει συγκροτηθεί νόμιμα το αρμόδιο για την εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου, το ΕΣΡ. Και γιατί δεν συγκροτήθηκε νόμιμα μα το ΕΣΡ; Διότι οι ίδιοι εμπόδισαν στη Βουλή, με την επίμονη άρνησή τους, την νόμιμη συγκρότησή του. Και την εμπόδισαν για να προσφέρουν ακριβώς αυτό που καταγγέλλουν. Την αντισυνταγματική θεσμοθέτησή του.

ΕΙΝΑΙ που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους στην καταστροφική διακυβέρνηση της χώρας την οποία έφτασαν στον πάτο και δίνουν υποσχέσεις ότι μπορούν και θέλουν να γυρίσουν σελίδα. Δεν ξέρω αν θέλουν, αλλά όλοι πλέον γνωρίζουμε πως δεν μπορούν. Και δεν μπορούν, διότι είναι τόσο βαθιά διαπλεκόμενοι που οι νέες ηγεσίες που κλήθηκαν να γυρίσουν τη σελίδα, δεν έχουν την πολιτική ανεξαρτησία ούτε κατά συνέπεια τη βούληση να το κάνουν.

ΕΝΑ ακόμα στοιχείο της κοινωνικής και ταξικής κρίσης που αποκαλύπτεται από τις εξελίξεις, είναι η συμπεριφορά του συνδικάτου των δημοσιογράφων να συνδράμουν την καθεστωτική τάξη πουλώντας τον φόβο της ανεργίας. Έχοντας καταπιεί την ζουγκλοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην τηλεόραση, την καταπάτηση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην παρουσίαση των ειδήσεων που έχει εξελιχθεί σε προκλητική προπαγάνδα υποστήριξης των πολιτικών δυνάμεων της καταστροφής, δέχονται να μπουν μπροστά σε ρόλο εθελοντών ομήρων. Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος, αδιαφορώντας για το μέλλον του κλάδου και την αναγκαία αναβάθμισή του λειτουργήματος, με επανάκτηση της αξιοπρέπειας και το σεβασμό της κοινωνίας.



dchristou52@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: