Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΣΑ ΚΛΕΨΑΤΕ ΕΝΤΕΛΕΙ ΡΕ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ;

Νέες "λίστες" ελλήνων καταθετών σε Χονγκ – Κονγκ και Σιγκαπούρη

Του Πέτρου Παπαβασιλείου

Διαστάσεις δύσμορφης και πολυπλόκαμης οντότητας (φαίνεται ότι) ενέχει η οργανωμένη φοροδιαφυγή, μέσω των αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, το τελευταίο διάστημα εντόπισαν νέες διαδρομές διαφυγής κεφαλαίων από την Ελλάδα, με καταληκτικό σταθμό εξωτικούς προορισμούς της Άπω Ανατολής.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι εγχώριες ελεγκτικές αρχές φέρονται να βρίσκονται πολύ κοντά στην στοιχειοθέτηση μιας νέας λίστας Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού. Πρόκειται για κεφάλαια που διέφυγαν αφορολόγητα από τη χώρα μας, με όχημα, κατά κύριο λόγο, ναυτιλιακές εταιρίες. Τα κεφάλαια αυτά είτε παρέμειναν στην πρώην βρετανική αποικία, (το Χονγκ – Κονγκ), είτε προωθήθηκαν στην «πόλη των λιονταριών», (ή αλλιώς «Ελβετία της Ασίας»), την Σιγκαπούρη.
Αν και παραμένουν άγνωστα ακόμα τα τραπεζικά ιδρύματα που υποδέχθηκαν τα κεφάλαια των Ελλήνων καταθετών στην Σιγκαπούρη, εικάζεται πως πρόκειται για χρηματοπιστωτικούς φορείς οι οποίοι συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με γνωστές ελβετικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, στις λίστες της Άπω Ανατολής βρίσκονται κυρίως γιατροί (ιδιώτες αλλά και του ΕΣΥ), δικηγόροι και ένας ή δύο συνδικαλιστές. Από άποψη ονομάτων, φημολογείται ότι δεν περιλαμβάνονται γνωστά πρόσωπα της πολιτικής ή του εγχώριου lifestyle.
Ωστόσο, οι καταθέσεις φέρονται να κυμαίνονται από 2-4 εκατ. ευρώ για κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, κατά μέσο όρο.

Λίστα Μπόργιανς: Πόλη – «κλειδί» το Ντίσελντορφ
Στο μεταξύ, οι Έλληνες ελεγκτές δείχνουν να μαθαίνουν καλά τη γεωγραφία της Γερμανίας, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- η περίφημη λίστα Μπόργιανς φαίνεται να «σπάει» σε πολλά κομμάτια και να οδηγεί σε έναν, επίσης, πολυδαίδαλο σχηματισμό, εμπλέκοντας και νέα ομοσπονδιακά κρατίδια.
Ως στιγμής, πάντως, κυρίαρχο ρόλο στη λίστα Μπόργιανς δείχνει να διαδραματίζει η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, που είναι η πόλη του Ντίσελντορφ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: